Inför Jessicas favoriter 2024

PANELENS PROJEKT. Som en avslutning på säsongen 2024 genomför vi vår Best of-serie där vi väljer ut favoritbidrag från säsongens nationella uttagningar som aldrig fick åka till Eurovision Song Contest. I det här projektet har vår skribent Jessica fått välja ut en favorit per uttagning och tanken är sedan att panelen tillsammans röstar fram en av låtarna som vinnare samt utser om vinnarna eller utmanarlåtarna var bäst.

Resultat i projektet meddelas den 28:e maj, det här är mer en uppstart gällande vilka bidrag som är med och tävlar.

 

Bakgrund

Under uttagningarna till Eurovision 2024 använde sig 22 av de 37 deltagarländerna sig av publika uttagningar där jury- och/eller tittarröstningar avgjorde resultaten. I varje startfält utsågs en vinnare, men det fanns fler låtar som vi också tycker förtjänade Eurovision-platsen. Därför har vi låtit våra skribenter, i det här projektet Jessica, Hollac16, Katja, Lukas och Robban utse sina favoriter från respektive uttagning. De har kunnat välja fritt bland alla låtar, dock inte respektive lands vinnarlåt. De har heller inte kunnat välja bidragen som kom på andra plats då dessa tävlade i projektet där vi korade det bästa andraplacerade bidraget i årets uttagningar.

 

Så funkar omröstningen

Projektet är uppdelad i tre delar: startfält, omröstning och jämförelse. Själva startfältet har valts ut och presenteras inför resultaten med länkar till respektive framträdande. När Eurovision 2024 är över presenterar vi panelens interna topplistor i projektet som korar en vinnare. Detta sker med poängutdelning i klassisk 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1-poängstil där totalsummorna avgör vinnaren. Avslutningsvis jämför vi också bidragen land för land där var och en i panelen väljer antingen den låt som vann eller utmanade i det här projektet. I den sista delen blir antingen vinnarna eller utmanarna vinnare beroende på vem som får flest röster.

Länder som bara hade internval ingår inte i projektet, likväl länder som utsåg artisten eller låten via uttagning men gjorde sitt andra val internt.

 

Startfältet

Vi presenterar de tävlande i alfabetisk ordning efter land. Länkarna går till uppträdanden i nationell uttagning alternativt till bidragets officiella musikvideo.


Albanien

Olimpia Smajlaj – Asaj


Danmark

RoseeLu – Real Love


Estland

Cecilia – FOMO


Finland

Sini Sabotage – Kuori mua


Irland

Erica-Cody – Love Me like I Do


Island

Anita – Downfall


Italien

Irama – Tu no


Kroatien

Alen Đuras – A Tamburitza Lullaby


Lettland

Alekss Silvers – For the Show


Litauen

VB gang – KABOOM!!!


Luxemburg

Chaild – Hold On


Malta

Stefan Galea – ”Numb


Moldavien

Cătălina Solomac – Fever


Norge

Miia – Green Lights


Portugal

Noble – Memory


San Marino

La Rua – Governo del cuore


Serbien

Bojana x David – No No No


Spanien

Roger Padrós – El temps


Sverige

Liamoo – Dragon


Tjeckien

Tom Sean – Dopamine Overdose


Tyskland

Marie Reim – Naiv


Ukraina

Mélovin – Dreamer

 

Noteringar

– Gällande Albanien har Jessica ej kunnat välja låten ”Çmendur” i och med att den låten blev juryns vinnare och därmed vårt val bland de andraplacerade bidragen, samt tittarnas vinnarlåt ”Zemrën n’dorë”. I övrigt har hon kunnat välja fritt i startfältet.

– I Italiens uttagning har Jessica ej kunnat välja Loredana Bertès ”Pazza” i och med att samma artist och låt även tävlade i San Marinos uttagning där låten hamnade på andra plats.

 


 

Kommentera