Inför Robbans favoriter 2023

PANELENS PROJEKT. Som en avslutning på säsongen 2023 genomför vi våra egna Second Chance-projekt där vi väljer ut favoritbidrag från årets nationella uttagningar som aldrig fick åka till Eurovision 2023. Den här gången handlar det om vår skribent Robbans personliga favoriter i uttagningarna.

I denna artikel presenterar vi låtarna som tävlar och den 9:e juni meddelas resultatet.

 

Hur går projektet till?

I 2023 års uttagningssäsong var det 24 av de 37 tävlingsländerna som anordnade någon form av publikuttagning där jury- och/eller tittarröstning avgjorde vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som skulle vinna. En hel del av låtarna som tävlade fick aldrig chansen att åka till Liverpool och i det här projektet tänkte vi kora en vinnare bland dessa.

Startfältet nedan har vår skribent Robban valt ut, där han har fått utse en favoritlåt från respektive uttagning (av de länder som hade uttagningar). Han har däremot inte fått välja vinnaren eller tvåan (i och med att vi gör en s.k. Second Chance Contest) men i övrigt har det varit fritt fram. Panelen röstar sedan fram en vinnare bland låtarna och jämför sedan land för land om vem av Robbans favorit och den låt som vann uttagningen är bäst.

Förutom detta projekt har panelskribenterna Hollac16, Katja och Lukas fått välja ut egna favoriter från säsongen som gått. Vi kommer även lyssna och bedöma dessa startfält och utse våra favoriter. Kolla gärna in deras val!

 

Startfältet

Vi presenterar de tävlande i alfabetisk ordning. Länkarna går till uppträdanden i nationell uttagning alternativt officiell musikvideo.

 

Noteringar gällande några av valen av tävlingsbidrag

– Samtliga bidrag här ovanför har tävlat i en nationell uttagning där det har funnits minst tre eller fler bidrag att välja bland.

– Resultaten har avgjorts av jury- eller tittarröster alternativt i en kombination av bägge parter.

– I dessa projekt har den skribent som valt startfält inte fått välja ut bidraget som vann uttagningen eller som blev tvåa, därutöver har valet varit fritt.

— De uttagningar som har haft mer än tio bidrag i sitt startfält har vi haft som regel att två skribenter inte kan välja samma låt. Det gör att om en skribent har valt ett bidrag som var ens favorit får man välja sin andra favorit etcetera.

— De uttagningar som i år har haft färre än tio bidrag att välja bland var Danmarks, Finlands, Irlands, Tjeckiens, Tysklands och Ukrainas uttagningar. Där har det varit okej att välja samma bidrag som någon annan dock inte bidraget som vann eller kom på andra plats.

— I San Marinos uttagning har vi p.g.a. avsaknad av liveklipp från officiella YouTube-kanaler valt att endast välja bland bidragen som deltog i finalprogrammet.

— När det gäller valet i Moldavien så var bidraget uttaget att tävla vid den liveaudition som hölls i januari men av olika skäl medverkade inte artisten. Vi har låtit bidraget vara valbart här då låten faktiskt valdes ut även om den aldrig framfördes live-on-stage i programmet.

 


 

Kommentera