Loreen firas i Stockholm efter Eurovision-segern 2023

Arkivbild från säsongen. Foto: ESC-Panelen

PANELEN TIPSAR. Efter den makalösa segern i Liverpool i lördags (13:e maj) har nu Loreen kommit hem till Sverige där hon självklart ska firas. Själva firandet sker vid ett tillfälle i Kungsträdgården i Stockholm under tisdagseftermiddagen den 16:e maj.

Om du inte kan vara på plats personligen i Kungsträdgården kan du följa allt via SVT Plays direktsändning eller i SVT2 med start klockan 16.30 (länken är aktiv till och med 12/11 2023). Programledare för firandet är Per Sinding Larsen som även har med sig Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård på scenen. Vi har inte fått så mycket mer information än det i förväg.

 

Fakta om Loreens Eurovision-seger

I Eurovision 2023 gjorde alltså Loreen comeback med bidraget ”Tattoo” efter att senast ha tävlat i och vunnit Eurovision 2012 med hitlåten ”Euphoria”. Fram till den andra segern hade det bara hänt en gång förut att en artist lyckats vinna tävlingen vid två tillfällen men nu är alltså detta brutet. I och med den andra vinsten går nu Sverige också upp i delad förstaplats med Irland i antalet segrar, sammanlagt sju stycken. Vi ska också nämna att två av låtskrivarna bakom ”Tattoo”, Thomas G:son och Peter Boström, nu också skriver in sig i historieböckerna som de sjätte respektive sjunde låtskrivarna att ha fått två vinnarmelodier i Eurovision. Även låtskrivaren Moa Carlebecker, mer känd som Cazzi Opeia, skriver också in sig i historien som den första låtskrivaren att ha vunnit både American Song Contest och Eurovision Song Contest.

 

Eurovision 2012 med ”Euphoria”

 

 

Eurovision 2023 med ”Tattoo”

 

Sverige får arrangera på nytt

Vinsten i sig innebär även att Sverige kommer att få genomföra sitt sjunde Eurovision-arrangemang vilket kommer att ske någon gång under våren eller försommaren 2024. Vilken stad och arena det blir samt tävlingsdatum avgörs vid ett senare tillfälle men troligen inte senare än till hösten 2023. Senast Sverige arrangerade Eurovision (2013 respektive 2016) gick SVT ut med detta besked redan under sommarsemestrarna medan det på senare år ibland har dröjt ända till början av oktober innan ett besked har lämnats. Allting beror såklart på vilka förutsättningar som finns, alltså vilka städer som är intresserade och som har kapaciteten att arrangera tävlingen.

 


 

Kommentera