Resultat avgjorda uttagningar vecka 9, 2023

RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som avgjordes under föregående vecka, i det här fallet gällde det semifinalerna i Sverige och Portugal samt finalerna i Serbien, Moldavien, Island och Tyskland.

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna artikeln!

 

Uttagningsprogram

Sverige: Melodifestivalen 2023 – Semifinalen

 

I lördags (4:e mars) avgjordes semifinalen i Melodifestivalen 2023 där de åtta bidrag som hamnat på tredje och fjärde plats i deltävlingarna tävlade om de fyra sista finalplatserna. Nu är alltså alla 12 finalplatser tagna och under denna lördag (11:e mars) koras också en vinnare!

Nytt för det här året var att semifinalen inte hade några dueller eller gruppindelningar vilket gjorde att alla bidrag oavsett om de blivit trea eller fyra i tidigare program hade lika stor chans att nå finalen.

 

Upplägget

Sändningen gick till som så att bidragen framfördes samtidigt som tittarna kunde app- och telefonrösta på sina favoriter. I halvtid pausades omröstningen och man redovisade då vilka fyra bidrag som för tillfället hade fått flest röster. Sedan fortsatte omröstningen en stund till innan man avslutade den och fördelade ut poängen från de åtta röstningsgrupperna (sju i appen och en som var telefonröstarna).

När poängerna hade delats ut hade tittarna valt att skicka Kiana, Mariette, Nordman, och Theoz till final, vilket innebar att Elov & Beny, Melanie Wehbe, Tennessee Tears och Victor Crone fick lämna tävlingen.

Mer fakta om resultatet »

 

 

Allt från semifinalen

Vi följde fredagsgenrepet »

Vi spekulerade och tyckte till om semifinalbidragen »

Panelens åsikter efter torsdagsrepet »

Lär känna artisterna »

 


 

Island: Söngvakeppnin 2023 – Final

Efter två semifinaler var det dags för Island att välja artist och bidrag till Eurovision Song Contest. I finalen i Söngvakeppnin, som utsåg valet, tävlade fem bidrag om segern: fyra av dessa hade tittarna röstat in och ett femte bidrag hade en jury valt ut som wildcard bland de utröstade semifinalbidragen. Under själva sändningen framfördes bidragen varpå en gemensam jury- och tittaromröstning tog fram två toppfavoriter som möttes i en duell där tv-tittarna fick rösta fram vinnaren. Så här blev resultatet:

 

Omgång 1 (fem blev två)

De två fetmarkerade bidragen tog sig vidare till den andra omgången. Övriga slutade oplacerade.

 

Omgång 2 (tittarna röstade fram vinnaren)

Nedan presenteras bidragen i resultatordning:

 1. Diljá – Power
 2. Langi Seli & Skuggarnir – OK

 

Det innebär att sångerskan Diljá med bidraget ”Power” kommer att få representera Island i Eurovision 2023. Hennes isländska version av tävlingsbidraget hette ”Lifandi inni í mér”, men i Söngvakeppnin-finalen valde hon att framföra låten på engelska. Artistvalet innebär för övrigt att Island kommer för första gången sedan 2018 att representeras av en soloartist efter Hatari, Daði og Gagnamagnið och Systur.

Så här såg det ut när Diljá framförde sin låt i sändningen:

 


 

Serbien: Pesma za Evroviziju 23 – Final

Serbiska TV-bolaget RTS anordnade under vecka 9 sin ESC-uttagning som även i år var formatet Pesma za Evroviziju som utgjordes av först två semifinaler där 16 bidrag per program tävlade om åtta finalplatser. Alla resultat avgjordes av en gemensam jury- och tittarröstning. I finalen tävlade sedan de 16 kvalificerade bidragen där en ny omröstning mellan jury och tittarna avgjorde vilken av låtarna som skulle vinna och därmed få representera Serbien i Liverpool i maj. Nedan är resultatet av finalen:

 

Hur röstade juryn och tittarna?

Den röstande juryn hade Nađa med ”Moj prvi ožiljak na duši” som sin favorit följt av Luke Black med ”Samo mi se spava” på andra plats och Filip Baloš’ ”Novi plan drugi san” på tredje plats. När sedan tittarnas poäng adderades visade det sig att också de hade Luke Black som tvåa medan deras vinnare var Princ med ”Cvet sa Istoka” medan Dzipsii och låten ”Greh” var deras trea. I och med att tittarna och juryn hade helt olika vinnare (Nađa respektive Princ) gjorde det att Luke Blacks låt var den som fick högst totalpoäng – trots att han alltså bara var tvåa i bägge omröstningarna.

Bidrag som eventuellt hamnade på samma totalpoäng rangordnas efter tittarnas röster.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 • 1. Luke Black – ”Samo mi se spava” (10 + 10 = 20 p)
 • 2. Princ – ”Cvet sa Istoka” (6 + 12 = 18 p)
 • 3. Nađa – ”Moj prvi ožiljak na duši” (12 + 6 = 18 p)
 • 4. Filip Baloš – ”Novi plan drugi san” (8 + 7 = 15 p)
 • 5. Dzipsii – ”Greh” (5 + 8 = 13 p)
 • 6. Stefan Shy – ”Od jastuka do jastuka” (7 + 4 = 11 p)
 • 7. Zejna – ”Rumba” (1 + 5 = 6 p)
 • 8. Nadia – ”Devojka tvog dečka” (2 + 2 = 4 p)
 • 9. Gift – ”Liberta” (4 + 0 = 4 p)
 • 10. Chegi & Braća Bluz Band – ”Svadba ili kavga” (0 + 3 = 3 p)
 • 11. Empathy Soul Project – ”Indigo” (3 + 0 = 3 p)
 • 12. Hurricane – ”Zumi zimi zami” (0 + 1 = 1 p)

 

Bidrag utan poäng av vare sig juryn eller tittarna

Fyra låtar hamnade utanför juryns respektive tittarnas topp 10-rangordningar och blev därför utan poäng. Dessa låtar är (i alfabetisk ordning):

 • Boris Subotić – ”Nedostupan”
 • Duo Grand – ”Viva la vida”
 • Filarri – ”Posle mene”
 • Frajle – ”Neka neka”

 

Slutresultat

Finalens resultat visar således att det blir sångaren Luke Black med bidraget ”Samo mi se spava” som kommer att få representera Serbien i Eurovision 2023. Så här såg det ut när han framförde sin låt i finalen:

 


 

Tyskland: Unser Song für Liverpool – Final

Årets tyska ESC-uttagning inleddes i slutet av januari då startfältet om åtta bidrag meddelades. Samma dag öppnades en omröstning där TV-bolaget NDR bad TikTok-användare att rösta fram ett wildcard till finalen bland 6 olika alternativ. Vinnaren av den omröstningen meddelades den 4:e februari, dagen efter omröstningen hade avslutats. Själva finalen avgjordes från en studio i Köln den 3:e mars där åtta* bidrag uppträdde live varpå internationella jurygrupper och tv-tittarna tillsammans avgjorde resultatet. Tittarna gavs möjlighet att både rösta via en onlineröstning (som öppnade en vecka före finalen sändes) samt genom att ringa och SMS-rösta.

Utöver tävlingsbidragen gästades finalen av sångerskan Ilse DeLange (som blev tvåa för Nederländerna i ESC 2014), sångaren Florian Silbereisen, modellen och skådespelaren Riccardo Simonetti och fjolårets tyska Eurovision-representant Malik Harris. Innan tittarpoängen delades ut sjöng också artisterna och programledaren ett medley av olika tidigare Eurovisionlåtar.

 

Notering

* Initialt var det sagt att nio bidrag skulle tävla men p.g.a. sjukdom valde finalisten Frida Gold (en musikduo som utgörs av artisterna Alina Süggeler och Andreas Weizel) med bidraget ”Alle Frauen in mir sind müde” att lämna återbud. Då de hoppade av finalen bara timmar före finalen ersattes inte bidraget.

 

Hur fördelades poängen?

Jurygrupperna, som representerades av åtta ESC-länder (Finland, Litauen, Nederländerna, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Ukraina och Österrike), och tittarna delade vardera ut 368 poäng till bidragen. Jurygrupperna hade fasta summor där respektive jury gav 12 poäng till sin favoritlåt och därefter i nedåtgående skala 10, 8, 6, 4, 3, 2 och 1 poäng medan tittarna delade ut sina poäng procentuellt utifrån hur många röster som varje bidrag fått via online-, telefon- och SMS-röstningen.

Efter att jurygrupperna hade röstat ledde Will Church med 90 poäng medan Anica Russo var tvåa på 57 poäng och René Miller trea på 54 poäng. Tittarna hade å sin sida Lord of the Lost som sin överlägsna etta (som var juryns femma) följt av Ikke Hüftgold på andra plats (som juryn satte sist) som bägge fick över 100 poäng medan Patty Gurdy var tittarnas trea (juryns sexa) dock med ”bara” 34 poäng. Totalt sett räckte det till att tittarnas fick sin vinnare på förstaplatsen och sin tvåa på andraplatsen medan juryns vinnare Will Church blev trea. Allra sist blev tittartrean Patty Gurdy.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

Resultatet innebär att Tyskland kommer att representeras av gothic metal-gruppen Lord of the Lost med bidraget ”Blood and Glitter” i Eurovision 2023. Så här såg det ut när vinnaren framförde sin låt i sändningen:

 

I och med att Tyskland tillhör ”Big Five” alltid bidraget klar för tävlan i Eurovision-finalen den 13:e maj.

 


 

Moldavien: Etapa Națională 2023 – Final

Finalen i Moldaviens uttagning Etapa Națională 2023 föregicks av först en allmän antagning och urval. Därefter framfördes de godkända bidragen under en s.k. liveaudition där en jury hade all makt att avgöra vilka tio av 30 bidrag som skulle kvala in till finalen. Först i den avgörande finalen fick tittarna vara med och rösta vem de ville ska tävla för Moldavien i Eurovision 2023.

 

Så avgjordes finalen

För att avgöra finalen fick en jury och tittarna dela ut varsin poängskala om 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Först röstade juryn vars sammanlagda totalpoäng gav 12 poäng till det bidrag som de gett högst totalpoäng till, vilket i det här fallet var Pasha Parfeny. Juryns tvåa var Aliona Moon och trean var SunStroke Project. I juryns egna poängutdelning (innan den omvandlades till en gemensam rangordning) skilde det endast 1 poäng mellan ettan och tvåan medan det skilde hela 16 poäng mellan tvåan och trean.

När tittarnas poäng delades ut visade det sig att de också hade Pasha Parfeny som vinnare medan deras tvåa var SunStroke Project och trea var gruppen Surorile Osoianu (som juryn hade som fyra).

I det läget när man slog ihop poängen korades Pasha Parfeny som vinnare i och med att han hade fått 12 poäng från både juryn och tittarna. Bidrag som ev. fick samma totalpoäng rangordnades efter juryns röster.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

Resultatet innebär att det

blir sångaren Pasha Parfeny med bidraget ”Soarele și luna” som kommer att få representera Moldavien i Eurovision 2023. Så här såg det ut när han framförde sin låt i sändningen:

 

Det blir för övrigt andra gången som Pasha Parfeny kommer att tävla för Moldavien i ESC-sammanhanget – senast var i Baku 2012 med bidraget Lăutar (som blev elva i finalen det året). Han var även med på scenen och som låtskrivare bakom Aliona Moons O mie i ESC 2013.

 


 

portugal_smallPortugal: Festival da Canção 2023 – semi 2

Portugal fortsatte under helgen som gick sin ESC-uttagning där startfältets tio sista bidrag tävlade. Efter den första omgången, där en studiojury tillsammans med tv-tittarna röstade, blev det följande fem låtar som röstades vidare till finalen (ej inbördes ordning):

 

Därefter fick tv-tittarna rösta fram ytterligare ett tävlingsbidrag som wildcard. De valde:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut (ej inbördes ordning):

 

Finalisterna från semifinal 1 blev:

* På grund av teknikproblem med telefonröstningen för Esse Povo lät produktionen att deras bidrag också skulle få kvala in till finalen.

 

Internval/andra besked

Vi börjar närma oss slutet av årets uttagningssäsong vilket innebär att ett antal internval presenteras. Under vecka 9 fick vi för första gången ta del av Cyperns bidrag ”Break a Broken Heart” som Andrew Lambrou tävlar med. Dessutom släpptes Nederländernas bidrag ”Burning Daylight” som framförs av duon Mia Nicolai & Dion Cooper. De har för övrigt skapat sitt bidrag ihop med 2019 års ESC-vinnare Duncan Laurence och låtskrivaren Jordan Garfield.

Under denna vecka (läs: vecka 10) kommer fler internval att presenteras där åtminstone tre är schemalagda. Sedan återstår det ytterligare några internval som ska presenteras inklusive de avgörande finalerna i Portugal och Sverige innan ESC-startfältets 37 bidrag till Liverpool har valts ut.

 

 

• Länder som är helt/delvis klara med sina ESC-val

Nedan presenteras de länder som är helt/delvis klara med sina artist- och/eller bidragsval till Eurovision 2023. I skrivande stund handlar det om nedanstående länder.

 

Helt klara med artist- OCH bidragsvalet

 

Albanien: Albina & Familja Kelmendi – Duje

Australien: Voyager – Promise

Belgien: Gustaph – Because of You

Cypern: Andrew Lambrou – Break a Broken Heart

Danmark: Reiley – Breaking My Heart

Estland: Alika – Bridges

Finland: Käärijä – Cha Cha Cha

Frankrike: La Zarra – Évidemment

Grekland*: Victor Vernicos – ”What They Say”

Irland: Wild Youth – We Are One

iceland_smallIsland: Diljá – Power

Israel*: Noa Kirel – ”Unicorn”

Italien: Marco Mengoni – Due vite

Kroatien: Let 3 – Mama šč!

 

Lettland: Sudden Lights – Aijā

Litauen: Monika Linkytė – Stay

Malta: The Busker – Dance (Our Own Party)

Moldavien: Pasha Parfeny – Soarele și luna

Nederländerna: Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning Daylight

Norge: Alessandra – Queen of Kings

Polen: Blanka – Solo

Rumänien: Theodor Andrei – D.G.T. (Off and On)

San Marino: Piqued Jacks – Like an Animal

serbia_smallSerbien: Luke Black – Samo mi se spava

Slovenien: Joker Out! – Carpe Diem” 

Tjeckien: Vesna – My Sister’s Crown

germany_smallTyskland: Lord of the Lost – Blood and Glitter

Ukraina: Tvorchi – Heart of Steel

 

Noteringar

* Tävlingsbidraget är meddelat men ännu inte officiellt släppt i studioversion. Släppet görs senast i mitten av mars.

 

Nationella publika uttagningar som inte ännu är avgjorda

Portugal: Festival da Canção 2023 – 13 bidrag tävlar, finalen avgörs den 11:e mars

Sverige: Melodifestivalen 2023 – 12 bidrag tävlar, finalen avgörs den 11:e mars

 

Inplanerade bidragspresentationer

Schweiz: Remo Forrers tävlingsbidrag släpps officiellt den 7:e mars

Israel: Noa Kirels ”Unicorn” släpps officiellt den 8:e mars

Österrike: Teya & Salenas tävlingsbidrag släpps officiellt den 8:e mars

 

Inplanerade bidragspresentationer som saknar datum*

Armenien: Presentationsdatum för Brunettes tävlingsbidrag saknas

Georgien: Presentationsdatum för Iru Khechanovis tävlingsbidrag saknas (även om artisten själv har uppgett att det ska ske inom en snar framtid)

Grekland: Victor Vernicos ”What They Say” saknar för tillfället ett officiellt släppdatum

 

* Datum kan dyka upp med kort varsel under vecka 10 eller 11.

 

Andra uttagningsbesked som saknar datum*

azerbaijan_smallAzerbajdzjan: officiell artist- och bidragspresentation (alt. val av detta)

Storbritannien: officiell artist- och bidragspresentation (alt. val av detta)

 

* Datum kan dyka upp med kort varsel under vecka 10 eller 11.

 


 

Kommentera