Lär känna startfältet i Heat 2, Norsk MGP 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Den här helgen avgörs det andra heatet (av sammanlagt tre) i Norges uttagning Norsk MGP 2023. För att få en överblick av vilka artister som tävlar och hur deras respektive tävlingsbidrag låter har vi sammanställt en guide åt dig. Varsågod!

Programmet sänds ikväll lördag (21:a januari) i NRK1 klockan 19:50 CET (och pågår i cirka en timme och 20 minuter). Sändningen sker från Screen Studios i Nydalen i Oslo med duon Stian Staysman Thorbjørnsen och Arianhrod Engebø som programledare.

 

Startfältet i det andra heatet

Nedan presenteras startfältet i startordning.

Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

01. Jone – ”Ekke inni meg”

Först ut i heat 2 är Jonas Nes Steinset, eller Jone som är hans artistnamn. Jone är 26 år gammal och kommer från byn Lier. Han introducerades till musiken först i nionde klass i skolan och har hållit på med det sedan dess. En av hans mest streamade låtar heter “Eventyrsom har strax över 4 miljoner spelningar på Spotify. År 2021 blev Jone även nominerad i kategorin Partymusik i det norska musikpriset Spellemann (ett pris som årligen delas ut till artister och låtskrivare i Norge som har utmärkt sig på olika sätt under året som gått). Jone tog däremot inte hem priset den gången.

I år ställer han för första gången upp i Norsk Melodi Grand Prix med bidraget ”Ekke inni meg” som han har varit med och tagit fram ihop med Audun Guldbransen, Christine Ekeberg, Christopher Archer, Morten Franck och Silje Blandkjenn.

Lyssna på studioversionen »

 


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

02. Sandra Lyng – ”Drøm d bort”

Sandra Lyng är en 35-årig sångerska från staden Mosjøen i Norge, men under en stor del av sitt liv har hon också bott i USA och Brasilien där hon har skapat musik och letat efter ny erfarenhet i musiken. År 2004, då Sandra var 16 år gammal, sökte hon sig till norska Idol där hon tog sig till veckofinalerna och hamnade på fjärde plats. Samma år skrev hon låten Sommerflørt som tog sig hela vägen upp på  VG-topplistorna i Norge under fem veckors tid.

Det är första gången som Sandra tävlar som artist i Norsk MGP, däremot var hon med på upphovet ifjol bakom NorthKids “Someone som faktiskt var mindre än 56000 röster från att få åka och tävla för Norge i Eurovision i Turin. Sandra fick även en första andraplats när hon deltog i norska Stjernekamp 2020 och lite intressant nog startar hon också som nummer 2 i detta heat! Nu är det dag för Sandra att träda fram på MGP scenen, kan det gå hem? 

Bidraget är skapat av Sandra Lyng tillsammans med Erlend Torheim, Ferdinann West samt Kristina Blakli.

Lyssna på studioversionen »

 


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

03. Alejandro Fuentes – ”Fuego”

Alejandro Fuentes är 35 år gammal artist från Kristiansand, men han har även rötter från Chile. Publikt slog han igenom med sin medverkan i norska Idol 2005 där han slutade på tredje plats! Efter tävlingen skrev han albumet Diamonds or Pearl som slog till stort på VG-listan i Norge och har därefter gjort otal fler låtar. Under sin hittills musikkarriär har han varit verksam både som soloartist och i grupp, i det fallet gäller det Gitarkamaterene som var på turné 2019. Han har även tidigare MGP-erfarenhet då han senast deltog i finalen 2018 medTengo Otra” då som nu framfördes låten på spanska, vilket även årets bidrag görs.

Bidraget han tävlar med i år heter ”Fuego” och den har Alejandro Fuentes varit med och gjort ihop med Chris Young, Mateo Camargo och Nermin Harambasic.

Lyssna på studioversionen »

 


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

04. Swing’it – ”Prohibition”

Musikgruppen Swing’It utgörs av de sju medlemmarna Martin Jarl Velsin, Leif Peter Vilhelm Grahn, Edvard Bondi Knowles, Jan Ivar Ekroll, Vebjørn Mamen, Håvard Mathisen Tanner och Håkon Kvam. De har spelat ihop sedan 2014 då de från början spelade musik på gatorna hemma i Tønsberg. Ganska snabbt hände mycket inte minst att de har haft flera konserter på både hemmaplan och i vissa delar av Europa och USA. På hemmaplan har de också synts till på landets största jazzfestival många gånger. Deras musikgenre är främst jazz och i det här fallet glad upptempo-musik och de går också enligt klassisk showstil från 1920-talet då de kör konceptet Prohibition som var en känd show på den tiden.

Näst på tur väntar tävlan i Norsk MGP och där är frågan om Swing’It kan ’swinga hem’ vinsten i Melodi Grand Prix? Det återstå att se!

Bidragets upphovspersoner är Jonah Hitchens, Martin Jarl Velsin, Sam Norris och Vebjørn Mamen.

Lyssna på studioversionen »

 


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

05. Elsie Bay – ”Love You in a Dream”

Elsa Søllevik, eller Elsie Bay som hon själv kallar sig som artist, är en 26-årig sångerska och låtskrivare från Haugesund. Elsa har hunnit med väldigt mycket under sin unga musikkarriär, däribland att skriva musik till den kända norska TV-serien Skam och kända serien The Queen’s House men även att göra musik till sig själv och andra.

Muskaliskt slog Elsa igenom vid 17 års ålder då hon spelade ihop med sin bästa vän Emilie (i duon Elsa & Emilie) som till dags dato har över 50 miljoner streams på Spotify! Elsa har även gjort låtar till Norsk MGP, däribland “Witch Woods“ som framfördes av Emmy i Norsk MGP 2021, “Hammer Of Thor” som framfördes av Oda Gondrosen ifjol och inte minst sitt eget framförda bidrag Death of Us”. Samtliga dessa låtar har den gemensamma nämnaren att de tog sig till final där hennes eget bidrag lyckades bäst (blev topp 4). Det ska tilläggas att Elise var en av storfavoriterna ifjol att ta hem segern.

I år är Elsie Bay tillbaka i tävlingen igen, både med sin egen låt ”Love You in a Dream” (som hon har gjort tillsammans med låtskrivarna Andreas Stone Johansson och Tom Oehler) samt “Not Meant To Be” som framförs av Eline Thorp i nästföljande heat. Vi får se om det blir samma succé för årets två låtar – och om bägge tar sig till final!

Lyssna på studioversionen »

 


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

06. Ella – ”Waist”

Ella, artistnamn för Raphaela Antônia Souza Silva, är en 24-årig sångerska med rötter från Brasilien. Hon är född i Belo Horizonte i Brasilien där hon bodde under sina första år i livet, därefter kom hon och hennes mamma att flytta till Norge. Musiken har hon alltid haft med sig och 2022 släppte hon sin debutsingel “Criminal” som slog stort igenom. Hon har också varit med och gjort huvudlåten till den brasilianska filmen Me Tira da Mira

Detta är första gången Ella är med i Melodi Grand Prix, Kan det gå hela vägen? 

Hennes tävlingsbidrag i Norsk MGP heter ”Waist” och är gjord av Isabell Røren Hannevig, Raphaela Silva, Timothy Gosden och Tristan Henry.

Lyssna på studioversionen »

 


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

07. Bjørn Olav – ”Turn Off My Heart”

Sist ut i heat 2 är 40-åriga skådespelaren, artisten och låtskrivaren Bjørn Olav Edvardsen. Han kommer från Nord-Odal, men växte upp i Tromøy en bit utanför Arendal i Norge. I likhet med Alejandro Fuentes tävlade Bjørn Olav i Idol 2005 vilket blev hans debut och som har lett till den karriär han har idag. Förutom att sjunga sina egna låtar är han med och skapar för andra, inte minst var han låtskrivare till artisten IMERIKAs “I Can’t Escape” i Norsk MGP 2021 och i år har han med två bidrag varav en av dessa är balladen ”Turn Off My Heart” som han har gjort med Henrik Tala och Christian Ingebrigtsen (som ju tävlade ifjol med “Wonder Of The World”).

Det andra bidraget som Bjørn Olav har fått med i år är som låtskrivare bakom Umami Tsunamis Geronimo som medverkade i det första heatet vars bidrag röstades till final. Vi får se om Bjørn Olav också får en av finalplatserna i programmet och i så fall kommer han att få tävla mot sig själv i Trondheim den 4:e februari!

Lyssna på studioversionen »

 


 

Kommentera