Lär känna startfältet i Heat 1, Norsk MGP 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Den här helgen avgörs det första heatet (av sammanlagt tre) i Norges uttagning Norsk MGP 2023. För att få en överblick av vilka artister som tävlar och hur deras respektive tävlingsbidrag låter har vi sammanställt en guide åt dig. Varsågod!

Programmet sänds på kväll (14:e januari) i NRK1 klockan 19:50 CET (och pågår i cirka en timme och 20 minuter). Sändningen sker från Screen Studios i Nydalen i Oslo med duon Stian Staysman Thorbjørnsen och Arianhrod Engebø som programledare.

 

Startfältet enligt startordningen

Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

1. Alessandra Mele – ”Queen of Kings”

Alessandra är en 20-årig artist och låtskrivare med rötter i Italien och Norge, numera bosatt i Lillehammer. Som barn gillade hon att sjunga och dansa och som 6-åring deltog hon i sin första musiktävling som hon vann efter att ha framfört Dancing queen” Av ABBA. Nu i vuxen ålder ställer hon upp i Norsk MGP med bidraget “Queen of Kings” som sägs handla om att ta vara på sig själv och komma ut starkare ur jobbiga tider. Låten har hon gjort tillsammans med Henning Olerud, Linda Dale och Stanley Ferdinandez.

Kan sångerskan från Lillehammer överraska?

Lyssna på studioversionen » (extern länk till Spotify)

 


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

2. Eirik Næss – ”Wave”

Eirik föddes för 35 år sedan i Larvik i södra Norge och är nu bosatt i huvudstaden Oslo. Den mesta delen av hans liv har hittills gått i musikens tecken, bland annat bodde han en period i London där mycket av tiden gick åt till musiken. Han har även spelat en del i band som har uppträtt på både en julturné och som bakgrund i tävlingen Stjernekamp. Nu testar Eirik att uppträda som soloartist i Melodi Grand Prix och frågan är om det nu kan det gå hela vägen? 

Låten han har skrivit tillsammans med sin kompis Amalie Olsen och låtskrivaren Victor Ljungqvist.

Lyssna på studioversionen »

 


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

3. Rasmus Thall – ”Tresko”

Rasmus Thallaug, eller Rasmus Thall som han kallar sig som artist, är 30 år och kommer från byn Tønsberg. Han jobbar som låtskrivare, artist och producent, vilket han har gjort sedan 15 års ålder. Ramus är också barnbarn till den populära artisten Anita Thallaug (som för övrigt deltog för Norge i Eurovision 1963 med låten “Solhverv”).

Det är inte första gången som Rasmus syns till i detta sammanhang, då han medverkade på scenen ifjol där han spelade piano och var med och gjorde sin flickvän Faridas låt “Dangerous”. Den här gången byts rollerna ut då det är Rasmus som ska stå på scenen medan Farida har varit med och gjort hans låt ”Tresko”. Övriga på upphovet är artisten själv samt Robin Helmersen.

Lyssna på studioversionen »

 


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

4. Kate Gulbrandsen – ”Tårer i paradis”

Kate Gulbrandsen är en norsk mycket känd sångerska som inte är någon nykomling i dessa sammanhang. Hon växte upp i byn Slemmestad och bor numera i Hokksund utanför Oslo. Redan som barn började hon skapa musik och 1985 vann hon tävlingen Første forsøk som ledde till att hon fick resa till Egypten och delta i en popfestival. Bara två år senare, 1987, deltog hon i Norsk MGP med bidraget Mitt liv som hon vann på hemmaplan och sedan hamnade på nionde plats i Eurovision. Under Vinter-OS i Lillehammer 1994 sjöng Kate på öppningsceremonin. Bara för att nämna några saker ur hennes karriär.

Nu är det dags igen för Kate att träda fram på den norska scenen i Melodi Grand Prix med sin låt “Tårer i paradis” som hon har skapat tillsammans med Kjetil Mørland som också har Eurovision-erfarenhet (och även gjort och framfört en rad låtar i olika nationella uttagningar). Kommer detta gå hem? 

Lyssna på studioversionen »

 


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

5. Umami Tsunami feat. Kyle, Kristian & Magnus – ”Geronimo”

Unami Tsunami är en pojkgrupp som skapades så sent som föregående sommar (2022). Den utgörs av 16-åriga Kyle från Steinkjer, 17-åriga Magnus från Lillestrøm och 20-åriga Kristian från Åmli. Var för sig har de olika musikaliska erfarenheter som nu har samlats i en grupp. Kyle har t.ex. uppträtt i TV-program som Allsang på grensen och Norska Talanter och Magnus har även tävlat i MGP Junior samt arbetat som skådespelare i en serie som heter “Klassen”. Från norska Idol har Kristian sin musikaliska bakgrund och han arbetar också som parkourinstruktör.

Nu ställer gruppen upp i Norsk Melodi Grand Prix med bidraget ”Geronimo” som har gjorts av Bjørn Olav Edvardsen, Carl-Henrik Wahl, Kristian Lund, Lasse Nymann, Sindre Jenssen och Torgeir Ryssevik. Här ska tilläggas att Bjørn Olav Edvardsen också tävlar med ett eget bidrag i en av de kommande heaten.

Lyssna på studioversionen »

 


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

6. Ulrikke – ”Honestly”

Ulrikke Brandstorp är 27 år gammal och kommer från Sarpsborg i södra Norge. Hennes musikkarriär började 2013 när hon var med i Norska Idol men blev då olyckligtvis utslagen i semifinalen, vilket sedan följde försök i Norska The Voice och Stjernekamp. I den senare tävlingen tog hon sig hela vägen till final och blev tvåa, vilket blev hennes artistiska debut.

Sedan dess har Ulrikke också varit med två gånger i Norsk MGP, första gången var 2017 då hon kom på fjärde plats i finalen med bidraget Places och tre år senare vann hon hela tävlingen med låten Attention. Som vi alla känner till ställdes Eurovision in den gången p.g.a. coronapandemin och året därpå valde NRK att inte bjuda in Ulrikke som Norges artist (vilket många andra länder gjorde) utan körde på med en ny omgång av Norsk MGP istället för internval. Det är därför först nu tre år senare som Ulrikke kan få sin revansch, den här gången med bidraget ”Honestly” som hon har skapat ihop med Jim Bergsted, Helge Moen, Ben Adams, Joshua Oliver och Christoffer Gunnestad.

Lyssna på studioversionen »

 


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

7. Jowst & Byron – ”Freaky for the Weekend”

Sist ut i startfältet i det första heatet hittar vi en tredje Norsk MGP-vinnare, nämligen Jowst (eller Joachim With Steen som han egentligen heter), som vann tävlingen 2017 tillsammans med sångaren Alexander Wallman och låten Grab The Moment och kom på en stabil tiondeplats i Eurovision-finalen det året. Idag har låten haft över 30 miljoner streams på Spotify – det är inte dåligt! Skulle Jowst ta sig till final kommer han att få sjunga på hemmaplan då han kommer från Trondheim (där finalen ska hållas).

Den här gången kommer Jowst att sjunga med den amerikanska artisten Byron Williams Jr som växte upp i södra USA i Miami och senare i nordöstra USA i Maine och Portland. Byrons repertoar är bland annat soul och blues och han har bland annat varit med i den kända gruppen The Drifters. I Norge har Byron bland annat turnerat runt med en julshow och varit med i norska The Voice 2021.

Nu ställer duon upp i Norsk MGP med låten “Freaky Of The Weekend” som de har gjort själva.

Lyssna på studioversionen »

 


 

Kommentera