Inför helgens uttagningar: vecka 2, 2023

INFÖR UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som pågår denna helg, i det här fallet gäller det (skriv här).

För kännedom kommer vi att resultatuppdatera kontinuerligt så snart respektive uttagning är avklarad, och en sammanfattande artikel med alla resultat dyker upp i början av den kommande veckan.

 

Fredag

Malta: MESC 2023 – Kvartsfinal 1

I den första kvartsfinalen i Maltas uttagning MESC 2023 kommer 13 bidrag (av de 40 som har valts ut) att medverka. Notera att sändningen med alla deltagare är förinspelad och det är först efter alla kvartsfinaler som själva omröstningen genomförs. Den är heller inte knuten till specifik semifinal utan alla 40 bidrag har lika stor chans att kvala vidare.

Då endast smygklipp har släppts inför sändningen kommer vi att tycka till om låtarna och göra våra topplistor efter sändningen. Den här gången kan vi bara välja bland låtarna som framfördes i programmet medan vi inför semifinalresultatet kommer att göra en personlig lista över vilka 24 (av alla 40) låtar vi vill ska ta sig till final.

Programmet startar klockan 21.00 CET och sänds i TVM.

Läs mer »

 

Vilka tävlar?

Startfältet utgörs av följande artister & bidrag (i alfabetisk ordning):

 

Lördag

Belgien: Eurosong 2023 – Final

För första gången sedan 2016 anordnar Belgien en nationell publik uttagning för att välja artist och tävlingsbidag till Eurovision Song Contest. Den här gången är det flamländska TV-bolaget VRT som anordnar uttagningen, som har fått namnet Eurosong 2023. som kommer att utgöras av sju tävlande med två låtar vardera. Inför finalen har det hållits fem dagliga shower (9-13 januari) som introducerar artisterna och deras låtar samt vilken låt respektive tävlande får med sig till finalkvällen. Finalen sänds från en TV-studio i huvudstaden Bryssel med Peter Van de Veire som programledare. Resultatet avgörs av en 15-mannajury och av tv-tittarna.

Programmet startar klockan 20.20 CET och sänds i Éen.

Läs mer »

 

Vilka tävlar?

Startfältet utgörs av artisterna Ameerah, Chérine, Gala Dragot, Gustaph, Hunter Falls, Loredana och The Starlings. Några av dessa har tävlat i belgiska ESC-uttagningar förut som t.ex. Ameerah och Loredana medan sångaren Tom Dice i gruppen The Sterlings har ju faktiskt tävlat för Belgien i Eurovision en gång förut och då blivit sexa i final!

Vi kommer att tycka till om bidragen men den här gången tycker vi till efter finalen.

 


 

Estland: Eesti Laul 2023 – Semifinal 2

Årets Eesti Laul utgör av två semifinaler där den första avgjordes i torsdags kväll (12:e januari). Den här gången är det dags för den andra semifinalen där, det i likhet med den första semin, tio bidrag tävlar om fem finalplatser. Omröstningen genomförs i två rundor där först en gemensam jury- och tittarröstning tar fram fyra finalister och därefter röstar tittarna fram en femte finalist som wildcard.

Programmet startar klockan 18.30 CET och sänds i ETV1.

Läs mer »

Panelen tycker till om startfältet (inför) »

 

Vilka tävlar?

Startfältet utgörs av följande artister & bidrag (enligt startordningen):

 


 

Norge: Norsk MGP 2023 – Heat 1

I år håller Norge i tre inledande heats där sammanlagt 21 bidrag tävlar om nio finalplatser, fördelat på sju bidrag per sändning. Den här gången är inga bidrag direktkvalificerade och det blir heller inga dueller i grundomgången. Detta gör att alla låtar får lika stor chans att ta sig till final.

Programmet sänds i NRK1 med start klockan 19.50 CET.

Läs mer »

Vi tycker om startfältet (inför) »

 

Vilka tävlar?

Startfältet utgörs av följande artister & bidrag (enligt startordningen):

Flera av artisterna känns igen från förr då tre av de har vunnit Norsk MGP förut: Jowst (2017 med Grab the Moment, då med Alexander Walmann på sång), Kate Gulbrandsen (1987 med Mitt liv) och Ulrikke (2020 med Attention). På låtskrivarsidan finns också många välkända namn, inte minst den tidigare ESC-tävlande artisten Kjetil Mørland (representerade Norge i ESC 2015 tillsammans med Debrah Scarlet och låten A Monster Like Me). Dessutom går tidigare låtskrivaren Rasmus Thallaug upp som artist och sångerskan Farida Benounis (som tävlade som artist i Norsk MGP 2022 men nu blir låtskrivare).

 


 

Kommentera