Nu börjar Eurovision Song Contest 2022

EUROVISION 2022. Ett års väntan är över och det är dags för kanske den bästa veckan på året – ESC-veckan! Här tipsar vi dig om allt som händer inför, under och efter sändningarna.

 

Fokus på semifinal 1

Måndag 9 maj

Under måndagseftermiddagen, med start kl 15.00, genomförs det första genrepet inför den första semifinalen. Detta genrep är endast ett produktionsgenrep som spelas upp såsom det vore en direktsändning minus att inget går ut i TV, alla resultat är lottade och den enda publik på plats i arenan, utöver de tävlande artisterna, är ackrediterad presskår.

Samma kväll, med start kl 21.00, genomförs ytterligare ett genrep som är det så kallade jurygenrepet. Den här gången välkomnas publik in i arenan som kommer att få uppleva den första semifinalen som om det vore en direktsändning även om inget går ut i TV. För artisterna gäller det dock att leverera till 100 procent då det är nu som jurygrupperna sätter sina poäng. Hur deras poäng fördelas ut till bidragen avslöjas dock inte förrän hela tävlingen är avgjord.

De röstande jurygrupperna är de 17 länder som tävlar i den första semifinalen samt extraröstande Frankrike och Italien. Övriga länder som tävlar/extraröstar i semifinal 2 får vänta till onsdag och torsdag med att rösta.

 

Vad publicerar vi?

Vi kommer att lägga ut vilka bidrag vi tror respektive hoppas kommer att kvala in till finalen. Tippningar, topplistor och analyser släpps vid tillfällen under måndagen.

Förutom detta kommer vi även att livekommentera jurygenrepet med start en stund innan kl. 21.00

 

Tisdag 10 maj

Timmarna innan det är dags för direktsändning av den första semifinalen genomförs ett sista genrep, det så kallade matinégenrepet. Det är som en slags eftermiddagsföreställning som ingen betygsätter eller bedömer varför artisterna inte behöver ge allt vid detta tillfälle. Men det är som sagt en sista chans att finslipa på detaljer om man så vill.

Klockan 21.00 är det sedan dags för direktsändning från Turin där 17 länder tävlar om 10 finalplatser. Det är som tidigare meddelat endast de länder som tävlar i denna semi samt Frankrike och värdnationen som extraröstar som kan påverka röstningen. Om du befinner dig i Sverige just då kan du således inte rösta alls!

I slutet av sändningen, vilket borde vara runt 23-tiden, kommer programledarna att läsa upp i en slumpvis vald ordning vilka tio bidrag som har tagit sig vidare till finalen på lördag. Dessa låtar har hamnat topp 10 när jurygruppernas och tv-tittarnas poäng i de olika länderna har adderats samman. Läs mer om hur detta går till i denna artikel.

Efter sändningen får artisterna som precis fått finalplatser genomföra en lottningsprocess där de blir tilldelade att starta i finalens första eller andra starthalva. Utöver det ges möjlighet för presskåren att ställa frågor.

 

Vad publicerar vi?

Under direktsändningen livekommenterar vi hela sändningen samt den efterföljande presskonferensen där de nyblivna finalisterna får lotta sina starthalvor.

 

Fokus på semifinal 2

Onsdag 11 maj

Ganska omgående efter att den första semifinalen är avgjord är det redan dags för fokus på den andra semifinalen. Där är det samma process som i den första, vilket innebär att det är ett första produktionsgenrep som äger rum med start kl. 15.00 under onsdagseftermiddagen med ackrediterad presskår som enda publik. Alla resultat är lottade och inget avgörs således här.

Samma kväll, med start kl 21.00, genomförs det så kallade jurygenrepet med publik i arenan och jurygrupper som röstar, vilket gör att artisterna måste nu leverera till 100 procent för att få juryns röster. De röstande jurygrupperna är de 18 länder som tävlar i den andra semifinalen samt extraröstande Spanien, Storbritannien och Tyskland. Länderna som får avstå är de som precis har tävlat/extraröstat i semi 1. Hur jurypoängen fördelas ut till bidragen avslöjas dock inte förrän hela tävlingen är avgjord.

 

Vad publicerar vi?

Vi kommer att lägga ut vilka bidrag vi tror respektive hoppas kommer att kvala in till finalen. Tippningar, topplistor och analyser släpps vid tillfällen under onsdagen.

Förutom detta kommer vi även att livekommentera jurygenrepet med start en stund innan kl. 21.00

 

Torsdag 12 maj

Det hinns med ett tredje och sista genrep, det så kallade matinégenrepet, som även nu är en icke-bedömd tillställning där artisterna kan finputsa numren inför direktsändningen.

Klockan 21.00 är det sedan dags för direktsändning från Turin där 18 länder, bland andra Sverige, tävlar om 10 finalplatser. Den här gången kan tittare i Sverige vara med och rösta även om själva omröstningen är öppen först när alla bidrag har framförts. Man kan rösta på alla låtar utom det startnummer Sverige har. Du kan även ringa/SMS-rösta maximalt 20 gånger från en och samma telefon.

I slutet av sändningen, vilket borde vara runt 23-tiden, kommer programledarna att läsa upp i en slumpvis vald ordning vilka tio bidrag som har tagit sig vidare till finalen på lördag. Dessa låtar har hamnat topp 10 när jurygruppernas och tv-tittarnas poäng i de olika länderna har adderats samman. Läs mer om hur detta går till i denna artikel. Här får vi alla hålla tummarna för att favoritskapet för Cornelia Jakobs håller hela vägen i mål!

Efter sändningen får artisterna som precis fått finalplatser genomföra en lottningsprocess där de blir tilldelade att starta i finalens första eller andra starthalva. Utöver det ges möjlighet för presskåren att ställa frågor. Så snart som den tillställningen är över kan produktionen sätta finalens startordning.

 

Vad publicerar vi?

Under direktsändningen livekommenterar vi hela sändningen samt den efterföljande presskonferensen där de nyblivna finalisterna får lotta sina starthalvor.

 

Fokus på finalen

Fredag 13 maj

Under natten mot fredagen den 13:e maj kommer EBU att släppa startordningen till finalen. Den utgår ifrån hur länderna fördelades in i de två starthalvorna men produktionen har sedan rätt att sätta länderna i vilken ordning de vill så länge de inte flyttar på länder från en halva till en annan och inte byter ut Italiens startnummer (#9). Innan startordningen släpps ska den godkännas i två led av Executive Supervisor och referensgruppens ordförande.

Finalisterna från den andra semifinalen får en kort vilopaus då de redan under fredagsförmiddagen ska repetera inledningsnumret i finalen (flaggparaden) och samma eftermiddag äger ett produktionsgenrep (testsändning) rum där alla 25 finalister inklusive mellanakter uppträder och dessutom hålls en (fejkad) poängomröstning. Här görs inga bedömningar av låtarna.

På kvällen, med start klockan 21.00, genomförs finalens jurygenrep, som innebär en ny testsändning med publik på plats där jurygrupperna röstar. I finalen avlägger alla 40 länder poäng, dvs. även de 15 länder som röstas ut i semifinalerna får vara med och rösta. Finalisterna behöver leverera till 100% för att få jurygruppernas poäng men allt övrigt i sändningen sker på låtsas. Det vill säga, det är en poängomröstning men den är bara lottad. Jurygruppernas riktiga poäng hålls hemliga ett dygn framåt.

 

Vad publicerar vi?

Vi kommer att lägga ut en artikel om vilket land vi tror tar hem segern i årets upplaga. Det kommer även upp analyser och egna topplistor under fredagsdygnet.

Förutom detta kommer vi även att livekommentera jurygenrepet med start en stund innan kl. 21.00

 

Lördag 14 maj

Lördagseftermiddagen inleds med ett matinégenrep som är precis som produktionsgenrepet under fredagen endast en tredje och sista testsändning där alla resultat är fejkade. Här kan finalisterna öva en sista gång inför det stundande allvaret.

Klockan 21.00 startar vinjetten till finalen i Eurovision Song Contest 2022 där nu 40 länder i Europa och Australien ska bestämma vem av de 25 länderna som tävlar som ska ta hem segern och (förmodligen) bli värdnation för den kommande upplagan anno 2023. De sammanlagt 25 bidragen framförs och sedan kan tittarna rösta en kortare stund på sina favoritbidrag. Även tittare i Sverige ges möjlighet att rösta, dock inte på Sverige om Sveriges representant Cornelia Jakobs tar sig till final. Skulle det inte bli något finalavancemang kan Sverige rösta på alla 25 bidrag.

Efter att tittarröstningen har avslutats delas jurygruppernas poäng ut. Programledarna kontaktar ett land i taget vars poängpresentatör meddelar vilket bidrag som deras jury gett 12 poäng till. Övriga poäng (10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1) åker upp direkt på poängtavlan. Därefter adderas jurypoängen med tittarnas poängutdelning, och för att göra det extra spännande delas tittarpoängen ut till ett bidrag i taget. Man börjar med låten som juryn satt på sistaplats och går sedan upp tills juryvinnaren är kvar – då får vi tittare se om juryns vinnare också är tittarnas vinnare eller om den låten har placerat sig lägre. Oavsett ska poäng delas ut och då får vi se om juryvinnaren tar hem segern eller om den låt som f.n. leder i så fall vinner hela tävlingen.

Varje lands jury respektive tittare delar ut 58 poäng vardera i valörerna 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Bidragen som får dessa poäng är utifrån respektive parts rangordningar.

När vinnaren har meddelats får denne sjunga om sin låt och efter sändningen träffa presskåren för att bli hyllad som den 66:e vinnaren av Eurovision Song Contest.

 

Vad publicerar vi?

Under direktsändningen livekommenterar vi hela sändningen från start till mål.

 

Söndag 15 maj

Att vi har med söndagen här på listan beror på att finalen är schemalagd att pågå till cirka 00.50 natten mot söndagen. Det är således först runt den tidpunkten som vi vet vem den 66:e ESC-vinnaren blir.

 

Vad publicerar vi?

Så snart som tävlingen är över och vi vet vinnaren kommer vi att publicera en rad eftermaterial med analyser och kommentarer. Därefter är det fullt fokus på nästa års tävling!

 


 

Kommentera