Lär känna finalisterna i Dansk MGP 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Imorgon lördag (5:e mars) avgör Danmark sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2022. Inför finalen presenterar vi de åtta artister som har valts ut till startfältet.

Artisterna presenteras enligt startordningen.

 


1. Patrick Dorgan – “Vinden suser ind“

Artisten Patrick Dorgan debuterade på den danska musikscenen 2014 med låten ”On the Way Down” som hyllades stort och som snabbt klättrade på hitlistorna. Patrick har efter det fortsatt att ge ut musik men då endast på engelska. I år byter han stil då han för första gången släpper en låt på danska och det gör han i Dansk Melodi Grand Prix där han för övrigt medverkar för första gången. Bidraget har han gjort ihop med Daniel Scheffmann, Jeppe Kronback och Ole Bjørn Heiring Albertsen. Bidraget beskrivs som en kärlekslåt om ett krossat hjärta.

Lyssna på studioversionen »

 


2. Conf3ssions – “Hallelujah“

Gruppen Conf3ssions består av syskonen Tobias och Sara Callesen samt deras bonussyster Laura Lindell. Alla tre säger sig ha en förkärlek till gospel och körmusik och det är även något som kommer att lysa igenom när de nu tävlar i Dansk Melodi Grand Prix med bidraget “Hallelujah“. Låten är för övrigt storfavorit på oddsen att ta hem finalen.

Bidraget är gjort av Jon Nørgaard, Moh Denebi, Nikolaj Pellegrini, Patrick Dalton och Rachel Furner.

Låtskrivare: Namn

Lyssna på studioversionen »

 


3. Der Var Engang – “En skønne dag“

År 2014 tävlade den då 9-åriga sångerskan Emma Pi Hedeboe i den danska Melodi Grand Prix Junior med låten ”Du ser den anden vej” och nu åtta år senare är det dags för henne att kliva in i den stora Dansk Melodi Grand Prix! Med sig på scenen har hon sin pappa Rasmus Hedeboe och tillsammans bildar de duon Der Var Engang. Bägge två har en stor kärlek till countrymusik, något som också avspeglas i låten som de tävlar med. Bidraget har duon gjort ihop med Claus Reenberg.

Lyssna på studioversionen »

 


4. Fuld Effekt – “Rave med de hårde drenge“

Musikguppen Fuld Effekt är en kvartett bestående av artisterna Zacchary ”Zacdaddy” Dyrbye, Claus ”Spytclaus” Thomsen, Alexander ”Beefsupreme” Dyrbye och Kasper ”DJ Speakr” Nielsen. Gruppen bildades under 2014 då de bästa vännerna Zacchary, Claus och Alexander var ute och reste och lärde känna Kasper som gick med i gruppen och något år senare var de även signade till ett skivbolag. De beskriver sig själva som en hiphop-grupp och är precis som artistnamnet låter, dvs. de ska ge full effekt av numret och låten som de ska framföra på scenen i Jyske Bank Boxen.

Gruppen har gjort text och musik till sitt tävlingsbidrag “Rave med de hårde drenge“ själva. De har uttryckt i intervjusammanhang att det finns en engelsk version av låten som kan komma att användas om de skulle vinna finalen i Dansk MGP.

Lyssna på studioversionen »

 


5. Josie Elinor & Jack Warren – “Let Me Go“

Duon Josie Elinor & Jack Warren har sysslat med musiken under lång tid, Josie sedan hon var liten och Jack sedan 14-årsåldern. Förutom musiken är bägge två också i andra branscher där Josie pluggar biologi på universitetet medan Jack arbetar som snickare. I år ställer de upp i årets Dansk Melodi Grand Prix med en låt som handlar om tvivel och osäkerhet i relationer. Bidraget är gjort av Benjamin Rosenbohm, Julie Aagaard, Katrine Brixen och Mikkel Martinus Sørensen, och det är inte omöjligt att du känner igen Benjamin Rosenbohm eftersom han vann Dansk MGP 2020. Både Benjamin och Juli Aagaard har för övrigt med tävlingsbidrag i Melodifestivalen.

Lyssna på studioversionen »

 


6. Morten Fillipsen – “Happy Go Lucky“

I likhet med tidigare nämnda Emma Pi har även Morten Fillipsen tävlat i den danska Melodi Grand Prix junior förut. I år är det exakt 20 år sedan han som då 15-åring ställde upp i den uttagningen med bidraget ”Du er ikke som de andre pi’r” och nu blir det istället med låten ”Happy Go Lucky” som trots sin engelska titel framförs på danska. Innan han fick med sin låt i årets upplaga har han släppt musik genom åren då under artistnamnet In Memoirs och som medlem i gruppen The Grenadines. Nu är det första gången på länge som han ställer sig solo på scenen i ett sådant här sammanhang.

Bidraget har han gjort med Kasper Holm Larsen.

Lyssna på studioversionen »

 


7. Reddi – “The Show“

Årets Dansk Melodi Grand Prix bjuder även på ett rockband, i det här fallet Reddi som utgörs av trummisen Ihan Haydar, basisten Ida Bergkvist samt gitarristen Agnes Roslund och sångerskan Mathilde Savery. Gruppen beskriver sig själva som ett girlpower-drivet band som skapades av Cheif1 (eller Lars Pedersen som han egentligen heter) och Ihan Haydar. Dessa två har även varit med och gjort tävlingsbidraget som de har fått med i Dansk MGP tillsammans med Remee Jackman, Siggy Savery och Julia Fabrin.

Lyssna på studioversionen »

 


8. Juncker – “Kommet for at blive“

2004 fick Juncker, eller Christian Juncker som han egentligen heter, en stor hit med låten ”Mogens og Karen”. På den tiden var Juncker en duo men idag utgörs artisteriet endast av Christian. Tio år senare skulle nästa succé dyka upp med låten ”Havana” som bland annat användes som ett musikspår i en TV-serie. Frågan är då om det är “Kommet for at blive“ som blir Junckers nästa succé. Det återstår att se!

Bidraget har Christian Juncker gjort text och musik till själv.

Lyssna på studioversionen »

 

 

Mer fakta om finalen

Finalen är planerad att äga rum i Jyske Bank Boxen i Herning lördagen den 5:e mars med duon Martin Brygmann och Tina Müller som programledare. Det blir den första upplagan sedan 2019 som tillåter arenapublik.

Likt fjolårets upplaga kommer 2022 års uttagning endast bestå av en finalkväll som har åtta tävlingsbidrag. Dessa har valts ut från en nationell antagning men det kan även förekomma s.k. specialinbjudna låtskrivare. Artisterna och deras låtar blev officiellt presenterat den 10:e februari.

Resultatet avgörs i två röstningsomgångar, först där tittarna får bestämma tre toppfavoriter som tar sig vidare till en andra omgång innan de på nytt får rösta igen och nu kora sin vinnare. Tittarna kommer kunna rösta via en app och SMS. Via appen kan man rösta maximalt två gånger under sändningen. Notera att appen är geografiskt begränsad, vilket innebär att du måste befinna dig i Danmark, på Färöarna eller Grönland för att kunna rösta.

 


 

Kommentera