Lär känna finalisterna i UMK 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. På lördag (26:e februari) avgör Finland sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2022. Inför finalen presenterar vi de sju artister som har valts ut till startfältet.

Då vi ännu inte har hittat någon startordning listar vi deltagarna tills vidare i alfabetisk ordning.

 

Foto & copyright: Yle/Nelli Kenttä
Bilden är med tillstånd hämtad från yle.fi.

BESS – “Ram Pam Pam“

Artisten Bess, som är ett artistnamn för Essi Miia Marianna Launimo, är en sångerska från Helsingfors i Finland. Hon är väldigt känd för sin popmusik där hon bland annat har fått över 32 miljoner streams på Spotify. Hon släppte sin första singel ”En pysty lopetta” år 2017 och den har spelats över två miljoner gånger på Spotify, och två år senare följde debutalbumet med bland annat låten ”Tempo” som har över tio miljoner lyssningar. Bess’ musik har också används i populära TV-program i Finland såsom Love Island och Bachlor.

I år tävlar Bess i finska UMK om en plats i Eurovision Song Contest. Bidraget heter ”Ram Pam Pam” och låten har hon gjort tillsammans med Jonas Olsson och Tomi Saario.

Kolla in den officiella musikvideon »

 


Foto & copyright: Yle/Nelli Kenttä
Bilden är med tillstånd hämtad från yle.fi.

Cyan Kicks – “Hurricane“

Rockgruppen Cyan Kicks bildades år 2016 i Helsingfors i Finland och sedan dess har de släppt musik som har spelats över 10 miljoner gånger. De har hittils släppt två album I Don´t Love You och Not Your Kind och deras mest spelade låt är ”Rockabye” med strax över 3 miljoner streams. Bandets musikstil kan ses som en slags kombination av alternativ och elektronisk rock.

I år tävlar gruppen i UMK med låten ”Hurricane” som de har gjort ihop med Elize Ryd, Chris Walla och Zakk Cervini.

Kolla in den officiella musikvideon »

 


Foto & copyright: Yle/Nelli Kenttä
Bilden är med tillstånd hämtad från yle.fi.

Isaac Sene – “Kuuma jäbä“

Artisten Isaac Sene föddes i Bryssel i Belgien, och familjen kom sedan att flytta till staden Siilinjärvi i Finland där han kom att tillbringa sin barndom (även i staden Kuopio). Genom åren har Isaac har släppt ett gäng singlar där den som har varit mest populär är låten ”Bebe” som har spelats över 240 000 gånger. Isaac Sene gör mycket olika musiklåtar i olika musikstilar med alltifrån soul, rock och hiphop och nu när han tävlar i UMK med låten ”Kuuma jäbä” så blir det en mer pop-aktig historia.

Isaac har varit med och gjort tävlingsbidraget med låtskrivaren Yrjänä.

Kolla in den officiella musikvidon

 


Foto & copyright: Yle/Nelli Kenttä
Bilden är med tillstånd hämtad från yle.fi.

Olivera – “Thank God I’m an Atheist“

Sångerskan Olivera, som egentligen heter Katriina Ullakko, föddes i staden Esbo i Finland. Karriärmässigt är hon en mycket framgångsrik artist, bland annat med låten ”Affliction” som hon gjorde med DJ Tiësto oxh Zaxx. Hennes mest populära låt heter ”No More” som släpptes 2018, låten har precis över 10 miljoner streams på Spotify.

Katriina Ullakko har gjort sin låt ”Thank God I´m Atheist” tillsammans med Lenno Linjama och Alpo Nummelin.

Kolla in den officiella musikvideon »

 


Foto & copyright: Yle/Venla Shalin
Bilden är med tillstånd hämtad från yle.fi.

The Rasmus – “Jezebel“

Rockgruppen The Rasmus grundades år 1994 i Helsingfors då bandmedlemmarna gick på gymnasiet. De har alltså hållit på ett bra tag! Gruppen består idag av sångaren Lauri Ylönen,
basisten Eero Heinonen, trumissen Aki Hakala och gitarristen Emilia Suhonen. Den sistnämnde har varit med kortast tid i gruppen och gick med så sent som i januari i år (2022). Tidigare fanns även gitarristen Pauli Rantasalmi med men han lämnade gruppen i början av januari.

Bandet är ett av Finland mest internationellt framgångsrikaste band genom tiderna, med inte mindre än 6 stycken världsturnér och nio albumsläpp. The Rasmus mest populäraste låt är ”In The Shadows” som har mer än 100 miljoner streams på Spotify. I år ställer de upp i UMK och är (i alla fall vid denna skrivelse dagar innan finalen) den överläset mest populära akt att ta hem segern. De tävlar i vart fall med bidraget ”Jezebel” som är gjord av Lauri Ylönen tillsammans med den berömnda amerikanske låtskrivaren Desmond Child. 

Kolla in den officiella musikvideon »

 


Foto & copyright: Yle/Nelli Kenttä
Bilden är med tillstånd hämtad från yle.fi.

Tommi Läntinen – “Elämä kantaa mua“

Artisten Tommi Läntinen är 62 år och därmed den äldsta artisten i årets startfält! Han föddes i staden Åbo i Finland och inledde karriären år 1980 och är fortfarande aktiv idag. Under årens lopp har han släppt sju olika album, varav den första hette Veijareita ja pyhimyksiä 1994 och det senaste släpptes 2011 och den heter Isoja aikojaTommi är än av de största soloartisten som sålt mest reckords, cirka 140 000 – det är inte dåligt!

I år ställer han upp i UMK med låten “Elämä kantaa mua“ som är gjord av Leo Hakanen, Jere Marttila och Elli Haloo.

Kolla in den officiella musikvideon »

 


Foto & copyright: Yle/Nelli Kenttä
Bilden är med tillstånd hämtad från yle.fi.

Younghearted – “Sun numero“

Gruppen Younghearted skapades 2015 och är i likhet med tidigare nämna The Rasmus en grupp som skapades under gymnasietiden. Bandmedlemmarna är gitarristerna Atte Ranta och Emil Korkiakoski och sångerskan Reeta Huotarinen. Ett år efter bildandet släppte Younghearted sitt första album NUORISYDÄN och där finns deras mest streamade låt ”Hetkeksi” med mer en 12 mlijoner streams. Några år senare så släppte dem sitt andra album Vapaa under galan Gala Music Awards som de också var nominerade till Band of the year.

Nu är det dags efter två års uppehåll att träda fram på den finska scenen och tävla om en biljett till Turin och det gör de med bidraget ”Sun numero” är gjord av av Reeta Huotarinen, Joonas Keronen och Vilma Alina.

Kolla in den officiella musikvideon »

 

 

Mer fakta om finalen

I årets UMK-final äger rum i Logomo i Åbo. Sju bidrag kommer att tävla och därefter är det upp till tv-tittarna och jury att avgöra en vinnare. Resultatfördelningen blir att tittarna får hela 75% att säga till om (med röstning genom en app, telefon och SMS) medan juryröstningen endast får 25% att säga till om. Vinnaren kommer att bli den 11:e UMK-vinnaren genom tiderna!

Utöver huvudsändningen som gör spå finska har Yle valt att även sända finalen med kommentatorer på andra språk. De som erbjuds är kommentatorer på svenska (med Eva Frantz och Johan Lindroos), ryska (med Levan Tvaltvadze), engelska (med Katri Norrlin och Jani Kareinen), klarspråkig finska (med Margit Alasalmi och Pertti Seppä), nordsamiska (med Linda Tammela) och enaresamiska (med Heli Huovinen). Det är för övrigt den första gången som UMK kommenteras på samiska.

Fjolårsvinnaren Blind Channel kommer att öppna finalen som inbjuden gästartist.

 


 

Kommentera