Eurovision 2022: Tjeckiens publikomröstning är avslutad

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Sedan den 7:e december har publiken kunnat vara med och onlinerösta bland sju tävlingsbidrag som tävlar om att få representera Tjeckien i Eurovision 2022. Efter att själva omröstningen har pågått i mer än en vecka är den nu avslutad.

Enligt vad som tidigare har meddelats kommer vinnaren i uttagningen att presenteras redan imorgon (läs: 16:e december) då publikens röster vägs samman med de röster som juryn har avlämnat. Om alla enskilda röster presenteras samtidigt som vinnaren blir klar eller om dessa släpps senare är något oklart.

 

Startfältet

Följande artister med tillhörande bidrag deltog i onlineuttagningen. De tävlande listas i alfabetisk ordning efter artist:

  1. ANNABELLE – Runnin’ Out of Freakin’ Time
  2. Elis Mraz – Imma Be
  3. Giudi – Jezinky
  4. Jordan Haj & Emma Smetana – By Now
  5. Skywalker – Way Down
  6. The Valentines – Stay or Go
  7. We Are Domi – Lights Off

 

Upplägg

I augusti 2021 bekräftade ČT att de kommer till start i Eurovision 2022. Vid den tidpunkten var det dock oklart hur artist och bidrag kommer att väljas ut men ett första steg var att intresserade artister och låtskrivare fick möjligheten att skicka in tävlingsbidrag. Detta avslutades den 30:e september 2021 och ett par veckor senare stod det klart att intresset hade varit stort då mer än 160 bidrag hade skickats in. ČT överlämnade de godkända bidragen till en jury som i sin tur lyssnade och valde ut sina favoriter. Därefter har artisterna fått spela in liveframträdanden i en TV-studio som kommer att ligga till grund för själva omröstningen.

Omröstningen pågick via Eurovisions app mellan den 7:e och 15:e december och redan dagen därpå är det sagt att vinnaren kommer att presenteras. Resultatet avgörs till 50% av juryröstning samt 50% av fans/app-röstning där fördelningen är 25% internationell publik respektive 25% tjeckisk publik.

 


 

Kommentera