Här är finalisterna i P4 Nästa 2020

Finalisterna i P4 Nästa 2020. Foto: Press*

P4 NÄSTA 2020. Nu har Sveriges Radios riksjury beslutat vilka åtta bidrag som ska göra upp om segern i P4 Nästa 2020. Vem den lyckliga vinnaren blir avgörs i en direktsändning lördagen den 12:e september, då också en av finalisterna blir tilldelad en jokerplats i Melodifestivalen 2021.

* Bilden är ett montage av Sveriges Radio. De aktuella fotograferna är Emil Packalén, Rebecka Fabris Rudmalm, Sonja Davis, Louise Stångberg, Lina Flodins, Erik Lundahl, Amilia Öhberg Soukri och Joel Wessman

 

Startfältet i Riksfinalen

Följande åtta bidrag tog sig till riksfinalen i P4 Nästa 2020 (enligt startordning):

 1. Alicia Jern – Friendzone (P4 Skaraborg)
 2. Sanna feat. Re:bond – Aldrig det (P4 Västmanland)
 3. Amskøld – Standby (P4 Jämtland)
 4. Nina Bring – Nära (P4 Västernorrland)
 5. Northlight – Equally Different (P4 Värmland)
 6. Hilde & Erik – Som det är (P4 Malmöhus)
 7. Julia Alfrida –Dark Doom (P4 Stockholm)
 8. Agnes Rehn – Goodbye (P4 Kronoberg)

Finalisterna presenterades i ett specialprogram som sändes på eftermiddagen den 23:e augusti. Om du missade sändningen eller vill höra den på nytt går det att ta del av den via denna länk.

 

Vilka valde ut finalisterna?

Juryn som valde ut de finalbidragen bestod av ordförande Maths Broborg samt Rita Jernquist (musikredaktör på P4), Anders Olsson (producent), Michael Cederberg (programledare), Germund Stenhag (musikredaktör) och Karin Gunnarsson (SVT Melodifestivalens tävlingsproducent).

De bidrag juryn hade att välja bland var de 25 bidrag som under våren och sommaren utsetts till lokala vinnare i P4-distrikten runt om i Sverige. Vilka artister som inte gick vidare har vi sammanställt i denna artikel.

 

Fakta om P4 Nästa-finalen 2020


I år har SR valt att hålla riksfinalen i Västerås konserthus i Västerås den 12:e september med Josefin Johansson och Titti Schultz som programledare. På grund av coronapandemin hålls tillställningen utan publik i salongen men som vanligt sänds finalen ut i etern via SR P4 och i deras sociala medier.

 

Hur utses vinnaren?

Vinnaren kommer att röstas fram av bland annat publikröster. Du kan alltså vara med och påverka vem som ska vinna årets upplaga genom att SMS-rösta på din/a favorit/er. För att rösta skickar du ett SMS med texten p4nästa (mellanslag) låtX (byt ut X mot bidragets startnummer som är 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 eller 8). Skicka sedan SMS:et till 72250.

Det går att rösta upp till tio (10) gånger från en och samma telefon och röstningsomgång! Däremot kan du bara skicka en röst per SMS.

Publikomröstningen påbörjades så snart som finalisterna hade presenterats och hålls öppen till dess att finalens första omgång har avslutats.

 

Varje röst ger ett svarsmeddelande

När du skickat ett SMS med en röst kommer du att få ett svarsmeddelande som bekräftar att du har röstat på den specifika låten. Om du däremot inte får ett svarsmeddelande kan det möjligen bero på att din telefon är spärrad för betaltjänster.

 

Bonuserbjudandet till Melodifestivalen


Även i årets P4 Nästa-final delar SVT ut ett så kallat bonuserbjudande om en artistplats i Melodifestivalen. Vem som helst av årets åtta finalister kan få det, men notera att det går endast till den specifika artisten/gruppen och inte till bidraget. Den artist som får det, och som förhoppningsvis tackar ja, får sedan under hösten arbeta fram ett nytt nyskrivet originalverk att framföra i Melodifestivalen 2021.

 

Tidigare jokrar i Melodifestivalen från P4 Nästa

Följande artister har gått till Melodifestivalen via P4 Nästa. Vi redovisar deras tävlingsbidrag och placeringar i Melodifestivalen (ej P4 Nästa):

 • 2020: Faith Kakembo* – Crying Rivers (5:a i deltävling)
 • 2020: Amanda Aasa** – Late (6:a i deltävling)
 • 2019: The Lovers of Valdaro** – Somebody Wants (7:a/sist i deltävling)
 • 2018: Stiko Per Larsson – Titta vi flyger (6:a i deltävling)
 • 2017: Les Gordons** – Bound to Fall (6:a i deltävling)
 • 2016: Smilo** – Weight of the world (5:a i deltävling)
 • 2015: Kalle Johansson*** – För din skull (6:a i deltävling)
 • 2014: Eko*** – Red (8:a/sist i deltävling)
 • 2013: Terese Fredenwall*** – Breaking the Silence (5:a i deltävling)

 

* Faith Kakembo tävlade i P4 Nästa 2019 men fick inte jokererbjudandet. Istället kom hon med i Melodifestivalen via den vanliga vägen (antagning eller SVT:s kvot). Vi listar henne ändå här eftersom hon medverkade i SR-tävlingen samma år som Amanda Aasa.

** Amanda Aasa, The Lovers of Valdaro, Smilo och Les Gordons vann inte Svensktoppen/P4 Nästa sina år utan valdes ut av juryn att bli joker i Melodifestivalen. Dessa år gick P4-segern istället till Michael Fannon, Noomi, Spring City och Tim Lööv.

*** Under de tre första åren som bonuserbjudandet fanns med gick det alltid till artisten som vann P4 Nästa (som då hette Svensktoppen nästa). Därefter har erbjudandet kunnat gå till vilken artist som helst bland finalisterna. Det är en jury och inte publiken som avgör vilken artist som ska få erbjudandet.

 

 

Vilka åkte ut?


Följande artister/grupper vann sina lokala uttagningar, men blev inte valda av SR-juryn att gå vidare till den avgörande finalen. De listas i bokstavsordning efter P4-distrikt.

 


 

Kommentera