Amerikansk version av Eurovision planeras till 2021

PANELEN TIPSAR. Sedan i maj 2019 har det funnits planer på att göra en amerikansk version av Eurovision Song Contest, och till hösten 2021 ser det ut att bli verklighet. EBU har nu bekräftat att planerna för projektet har fortskridit och att produktionen nu går in i en ny fas.

Bakom projektet finns en rad svenskar som producenterna Anders Lenhoff, Ola Melzig och Peter Settman som tillsammans med Christer Björkman har format idén bakom tävlingen. Enligt EBU har denna idé fått fäste hos den amerikanska producenten Ben Silverman som tidigare stått bakom en rad amerikanska succéprogram vars format sedan sålts världen över. Däremot verkar det ännu saknas ett TV-bolag som ska sända tävlingen.

 

Hur ser upplägget ut?

Just nu har lite information släppts, men det som är känt är att tävlingen kommer att heta The American Song Contest och kommer att äga rum någon gång under hösten 2021. Enligt tidningen Aftonbladet kommer upplägget att bli ett antal kvalprogram, möjligen likt Melodifestivalen, där varje delstat i USA skickar ett tävlingsbidrag och att delstaterna tävlar mot varandra. Exakt hur vinnaren sedan ska utses är inte sagt mer än att det möjligen sker med hjälp av jury- och/eller tittarröster.

I övrigt ser Eurovisions regler ut att föras över på projektet, däribland att varje delstat får tävla med såväl soloartister som grupper upp till som mest 6 personer. Varje delstat ska tävla med ett nyskrivet originalverk och alla sånginsatser ska göras live på scenen.

 

Jury via akademi

Inför tävlingen drar igång kommer produktionen att skapa en slags akademi, bestående av personer som arbetar professionellt med musik i USA. Dessa kommer sedan att ansvara för att skapa regionala jurygrupper som ska välja ut vilka artister och bidrag som ska tävla. Om det senare leder till nationella/statliga uttagningar likt Eurovisionländernas uttagningar återstår att se.

 


 

Kommentera