Sammanfattning: Eurovision-veckan 2020

EUROVISION 2020. Trots att den ordinarie Eurovisionen blev inställd i år, p.g.a. coronapandemins framfart, hölls en rad olika events och projekt som ersättning. Här är ett axplock av händelser som ägde rum under Eurovision-veckan 2020.

 

 

Inofficiell Eurovision 2020

Under april och maj höll vi och våra kollegor på Eurovision Radio International i vår egen Eurovision som gick under namnet Inofficiell Eurovision 2020. I projektet använde vi alla 41 bidrag som skulle ha tävlat, där vi tillsammans med er läsare röstade fram 20 semifinalbidrag till final och sedan korade en vinnare där de kvalificerade länderna tävlade tillsammans med ”Big Five” och Nederländerna. Så här gick projektet:

 

SVT:s egen Eurovision 2020

Flera av årets tävlingsländers nationella TV-bolag höll i egna varianter av Eurovision Song Contest, t.ex. SVT i Sverige. I deras upplaga fick publiken först rösta fram 19 bidrag till en final, där finalisterna fick möta ”Big Five” och Nederländerna. Sedan var det upp till en jury (bestående av artister och låtskrivare) och publiken att rösta fram en vinnare. Det blev… »

PS: Inför SVT-finalen sändes ett Inför Eurovision-program där smakprov från alla bidrag spelades upp. Det går att se igen i efterhand i SVT Play (länken fungerar till och med 5/11 2020).

 

Eurovision Song Celebration 2020

Tisdagen den 12:e maj och torsdagen den 14:e maj skulle semifinalerna i Eurovision 2020 ha sänts och avgjorts. Men istället för riktiga semifinaler gjorde den nederländska produktionen två specialsändningar istället för semifinaler som sändes dessa två dagar. Innehållet i programmet fokuserades på bidragen som skulle ha tävlat respektive extraröstat i aktuell semifinal och bidragen framfördes också i produktionens egen startordning. Programmen innehöll dock inget röstningsmoment, utan var bara hyllningsprogram.

 

Eurovision-CD:n släpptes

Trots att det inte blev någon officiell Eurovision gjordes ändå en officiell CD med alla 41 bidrag som skulle ha tävlat i Rotterdam. Den släpptes till försäljning med start 15:e maj, och den finns att köpa både via Eurovision.tv:s shop och andra återförsäljare. Läs mer »

 

Eurovision: Europe Shine A Light

Den 16:e maj skulle den stora finalen i Eurovision 2020 ha avgjorts, där 2021 års värdnation hade korats. Om allt hade varit som vanligt. Men nu blev det inte som vanligt utan det blev ett speciellt år utan en officiell tävling. Istället för finalprogram visades den direktsända showen Eurovision: Europe Shine A Light, som delvis fokuserades på tävlingsbidragen men också att ena Europa genom musik. Som Eurovision ska göra även om det denna gång blev hemifrån.

 

Sveriges Radios helkväll 16:e maj

Samtidigt som Eurovision: Europe Shine A Light sändes gjorde Sveriges Radio P4 en maratonsändning i fyra timmar om Eurovision. Programledare var SR:s kommentatorsduo Carolina Norén och Björn Kjellman som bjöd in alla radiolyssnare i P4 till musik, fest och glädje hela lördagskvällen. Lyssna på programmet här »

Det är oklart hur länge programmet finns kvar i SR Play.

 

Fler webbprogram på YouTube

Under Eurovisionveckan gjorde också programmets webbpreporter NikkiTutorials intervjuer med flertalet av 2020 års Eurovision-artister. Intervjuerna gjordes via digitala medier där Nikki ringde upp artisterna i sina hem. Alla intervjuer finns länkade i nedanstående spellista.

Officiell spellista »

 

 


 

Kommentera