Här är finalisterna i SVT:s Låtsas-Eurovision 2020

EUROVISION 2020. Efter ett par dagars röstning är nu finalstartfältet i SVT:s egen inofficiella Eurovision 2020 klart. Av 34 semifinalister tog sig 19 till final, vilka nu får möta ”Big Five” och Nederländerna i slutspelet.

Omröstningen hölls i Mello-appen mellan den 4:e och 10:e maj och av de 19 länder som gick vidare kom nio från den första semifinalen och tio från den andra semifinalen. SVT valde att inte låta Sverige delta och det är också anledningen till att Sverige saknas i finalstartfältet.

 

Startordningen i finalen

Så här ser startordningen ut i den avgörande finalen nu på torsdag (14:e maj):

 

 • 1. azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 • 2. Storbritannien
 • 3. denmark_smallDanmark
 • 4. estonia_smallEstland
 • 5. australia_smallAustralien
 • 6. lithuania_smallLitauen
 • 7. Nederländerna
 • 8. Spanien
 • 9. poland_bigPolen
 • 10. Tyskland
 • 11. belgium_smallBelgien
 • 12. iceland_smallIsland
 • 13. norway_smallNorge
 • 14. ireland_smallIrland
 • 15. Frankrike
 • 16. malta_smallMalta
 • 17. finland_smallFinland
 • 18. Bulgarien
 • 19. Georgien
 • 20. Grekland
 • 21.switzerland_smallSchweiz
 • 22. austria_smallÖsterrike
 • 23. Israel
 • 24. Italien
 • 25. Ryssland

 

Finalens upplägg


Torsdagen den 14:e maj kl. 21:00-23:15 CEST i SVT1 sänds programmet Eurovision: Sveriges 12:a med Sarah Dawn Finer som programledare.

Inför har då publiken utsett sina 25 finalister, och det är i detta program som själva slutomröstningen genomförs. Från början är alla tidigare röster nollställda, vilket gör att alla finalister har lika stor chans att vinna.

Själva röstningen är nu uppdelad mellan en jury och tittarna som vardera delar ut en poängskala om 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng till sina favoritbidrag. Vinnaren är låten som fått högst totalpoäng och är bidraget som får Sveriges 12-poängare. Tittarna röstar på sina favoriter i Mello-appen, där det kommer att gå att ge upp till fem röster per bidrag.

Förutom Eurovision-bidragen kommer finalen också att bjuda på tillbakablickar från Sveriges två senaste Eurovision-arrangemang 2013 i Malmö och 2016 i Stockholm, och dessutom kommer The Mamas finnas på plats för att framföra sin “Move”.

 

Juryn

Programmets jury består av fem personer som alla arbetar inom musikbranschen. Dessa är:


 • Dotter (Johanna Jansson)
 • Deltog som artist i Melodifestivalen 2018 och 2020, där hon på sitt andra försök tog sig direkt till final och var endast 1 poäng från att bli Sveriges representant i Eurovision 2020! Hon har även tävlat andra år i Melodifestivalen, men då i rollen som låtskrivare.

 • Charlotte Perrelli
 • Deltog som artist i Melodifestivalen 1999, 2008, 2012 och 2017, där hon vann sina två första år och vann även Eurovision 1999. Hon har även varit programledare för Melodifestivalen och synts till i bl.a. tidigare Inför-program genom åren, förutom den gedigna artistkarriär Charlotte har på sitt CV.

 • Eric Saade
 • Deltog som artist i Melodifestivalen 2010, 2011 och 2015, där han vann 2011 och senare blev trea i Eurovision. Han var även en av programledarna för Melodifestivalen 2019 och var även Green room-reporter i Eurovision 2013.

 • Fredrik Kempe
 • Har tidigare tävlat i Melodifestivalen som artist två gånger, men är mest känd som framgångsrik låtskrivare i Melodifestivalen. Fram till 2019 har han haft med inte mindre än 33 bidrag varav fyra vann!

 • Lina Hedlund
 • Har tävlat som artist i Melodifestivalen inte mindre än 6 gånger: som soloartist 2003 och 2019, med sin syster Hanna 2002 och med Alcazar 2009, 2010 och 2014. År 2020 tog hon klivet över och blev programledare för tävlingen med David Sundin och Linnea Henriksson.

 

 

Fakta: Bidragen som röstades ut


Länderna som inte fick tillräckligt med röster i appen var (de listas i bokstavsordning och vi gör ingen skillnad på semifinaler här):

 

 • Albanien
 • Armenien
 • cyprus_smallCypern
 • Kroatien
 • latvia_smallLettland
 • Moldavien
 • Nordmakedonien
 • portugal_smallPortugal
 • romania_smallRumänien
 • San Marino
 • serbia_smallSerbien
 • Slovenien
 • Tjeckien
 • Ukraina
 • belarus_smallVitryssland

 

Ej tävlande i semifinalspelet

sweden_smallSverige

 


 

Kommentera