Lär känna finalisterna i Finlands UMK 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu på lördag, samtidigt som både Danmark och Sverige gör sina artist- och bidragsval till Eurovision 2020, väljer också Finland sin artist med tillhörande bidrag. I denna artikel får du lära känna startfältets 6 tävlande artister lite närmare.

 

Startfältet

Bidragen presenteras i startnummerordning.

 • 1. Catharina Zühlke – “Eternity”
  Låtskrivare: Marcia “Misha” Sondeijker, Roel Rats, Josefine Myrberg, Henrik Tala, Catharina Zühlke
 • 2. Erika Vikman – “Cicciolina”
  Låtskrivare: Janne Rintala, Mika Laakkonen, Erika Vikman, Saskia Vanhalakka
 • 3. Aksel Kankaanranta – “Looking Back”
  Låtskrivare: Joonas Angeria, Whitney Phillips, Connor McDonough, Riley McDonough, Toby McDonough
 • 4. F3M – “Bananas”
  Låtskrivare: Olli Äkräs, Hanna Ollikainen, Rafael Elivuo
 • 5. Sansa – “Lover View”
  Låtskrivare: Sansa, Yotto, Anton Sonin
 • 6. Tika – “I Let My Heart Break”
  Låtskrivare: Neea Jokinen, Timo Oiva, Oliver@ i-One Music, Lotus Wang, Sami Tamminen, Kalle Mäkipelto

 

Finalens upplägg

Det är första gången sedan år 2017 som finska TV-bolaget YLE håller i en UMK-final där mer än bara en artist tävlar. Både åren 2018 och 2019 valdes nämligen artisten ut på förhand medan UMK-finalen utsåg tävlingsbidraget. I årets UMK-final är det istället 6 artister som tävlar, vilka blev utvalda av en expertjury efter en nationell antagning. Var och en tävlar med varsitt tävlingsbidrag och sedan är det upp till tv-tittarna och internationella jurygrupper att kora en vinnare.

Finalen sänds från Mediapolis i Tammerfors med duon Krista Siegfrids och Mikko Silvennoinen som programledare. Eftersom att tillställningen äger rum i en TV-studio släpptes inga biljetter, utan alla intresserade har fått registrera sig för att få en plats.

 

Lär känna artisterna

Vi presenterar startfältet i bokstavsordning efter artistnamn.


Aksel Kankaanranta

Aksel Kankaanranta kommer ifrån Åbo. Han växte upp i en musikalisk familj med en pappa som är violinist och en mamma som också spelat. Därför var det ett naturligt val för Aksel att också lära sig spela fiol. Men det var senare under skoltiden som han också insåg att han kunde sjunga och satsade allt på det istället. 2017 sökte han sig till finska The Voice. Från början deltog han för att testa hur långt han kunde gå i tävlingen, och det bar sig ända till final där han hamnade på andra plats!

Nu, 2020, ställer Aksel upp i finska Eurovision-uttagningen UMK med bidraget “Looking Back”, som är gjord av Joonas Angeria, Whitney Phillips, Connor McDonough, Riley McDonough och Toby McDonough. Låten beskrivs som kärlek till världen och en känsla av otillräcklighet.


Catharina Zühlke

Catharina Zühlke har hållit på med musiken så länge hon kan minnas och idag arbetar hon med den på heltid. Hon har tidigare deltagit i finska Idol 2013 och även i UMK 2017, som var den senaste gången som upplägget hade flera tävlande med varsin låt. Den gången tävlade hon med bidraget ”Perfect Villain”, men kom inte hela vägen till Eurovision. Nu har hon möjlighet att ta sig hela vägen.

Bidraget som Catharina tävlar med i UMK 2020 heter “Eternity” och den har hon gjort tillsammans med Marcia “Misha” Sondeijker, Roel Rats, Josefine Myrberg och Henrik Tala. Bidraget beskrivs som en kärlekskraft som startade under Eurovision i Tel Aviv där själva låten började ta form. Handlingen är också en hyllning till de som lämnat jordelivet.


Erika Vikman

Erika Vikman har precis som nyss nämnda Catharina Zühlke älskat att uppträda ända sedan barndomen. Det började mer med att hon lärde sig spela olika instrument men sedan blev det sången som fick dominera mest. Hennes musikstil kan beskrivas som finsk underhållningspop men som har ett djup i sig, vilket bland annat beskrivs i den låt hon tävlar med i UMK, där Erika vill uppmuntra människor att njuta av sina liv snarare än att känna sig rädda och instängda.

Det bidrag som Erika tävlar med heter “Cicciolina”, och den har hon gjort tillsammans med Janne Rintala, Mika Laakkonen och Saskia Vanhalakka.


F3M

Gruppen F3M består av de tre tjejerna Viv, Baby O och Miara som lärde känna varandra genom det bidrag som de ska tävla med i UMK 2020. Det började med när låtskrivarna till bidraget “Bananas”, Olli Äkräs, Hanna Ollikainen och Rafael Elivuo, diskuterade sig fram vilken artist som skulle kunna vara lämplig att framföra låten. Och då föddes idén att det skulle vara denna trio.

Artistiskt sett kommer alla tre från helt olika bakgrunder. Viv har tidigare tävlat i finska The Voice 2018, Miara har tidigare sjungit in en RnB-låt och Baby O har förutom sång även studerat skådespeleri. Nu har denna trio slagit sig samman och bildat F3M som tillsammans vill ge sig ut på en stor fest i Eurovision-land!


Sansa

Av alla artister som tävlar i årets UMK är det sångerskan Sansa som har haft den längst pågående musikkarriären. Hon släppte sitt första album redan 2005 och har sedan dess släppt ytterligare tre album genom åren. Musikalist har hon gått från ett mer indiespår till mer elektroniskt sound. Sansa är utbildad vid bland annat Helsingfors’ Pop & Jazz Konservatorioon, och hon har även studerat ljusdesign. Hon har även bott en tid i London där hon sökte inspiration till ny musik.

Nu ställer Sansa upp i UMK 2020 med bidraget “Lover View”, som hon har gjort tillsammans med låtskrivarna Anton Sonin och Yotto (Otto Yliperttulan).


Tika

Sångerskan Tika blev väldigt känd på hemmaplan efter sin seger i finska X Factor 2018. Innan dess hade hon främst sysslat med musik som en hobby, även om hon la ned mycket tid på att lära sig spela och sjunga. Förutom artisteriet arbetar Tika som målare.

Bidraget som Tika tävlar med heter “I Let My Heart Break”, som är gjord av Neea Jokinen, Timo Oiva, Oliver@ i-One Music, Lotus Wang, Sami Tamminen och Kalle Mäkipelto. Bidraget skapades på en intensiv låtskrivarcamp i Taiwan.

 

Vad tycker du om startfältets bidrag? Kommentera gärna!

 

Tävlingsupplägg

UMK 2020 (även kallad Uuden Musiikin Kilpailuun, som på svenska översätts till Tävlingen för ny musik) kommer att avgöras genom en finalkväll den 7:e mars Mediapolis i staden Tammerfors. Duon Krista Siegfrids och Mikko Silvennoinen kommer att vara finalens programledare. YLE har utlovat att resultatet i programmet kommer att delas lika mellan tv-tittarna och internationella jurygrupper. De röstande länderna är åtta till antalet och kommer att representeras av Bulgarien, Estland, Nederländerna, Ryssland, Spanien, Storbritannien, Sverige och Tyskland. Samtliga tävlar i Eurovision 2020.

Till sist har YLE också informerat om att den lokal som finalen kommer att husera i har en begränsad yta, varför inga biljetter har sålts inför sändningen. Istället har den publik som vill vara på plats fått möjlighet att registrera en plats via UMK:s hemsida.

Samtliga tävlingsbidrag släpptes i fullständiga studioversioner i slutet av januari.

 


 

Kommentera