Eurovision 2021: Länder som hittills lämnat besked

EUROVISION 2021. Även om det är mer än ett år kvar innan det har blivit dags för en ny riktig omgång av Eurovision Song Contest har hittills 16 länder redan lämnat besked om artist och/eller nationell uttagning. Vi sammanfattar läget som det ser ut nu!

Anledningen till att väldigt många länder kommer med besked så här tidigt är för att Eurovision 2020 ställdes in på grund av coronaviruset covid19 som sprids över hela världen och framförallt i de europeiska länderna. Därför börjar beskeden ramla in redan nu i mars månad 2020 och vi presenterar hur dessa ser ut. Vi kommer såklart följa upp detta under månaderna som kommer ju fler länder som lämnar besked!

 

Länder som kör nationell uttagning


Finland: UMK 2021

Artisten Aksel Kankaanranta, som vann Finlands UMK 2020, får inte någon gratisbiljett av finska YLE till Eurovision 2021. Istället har YLE meddelat att det blir en ny upplaga av UMK (Tävlingen för ny musik) med ett liknande upplägg som 2020 års final hade som kommer att avgöra vem som kommer att få tävla för Finland 2021. Aksel är såklart välkommen att skicka in bidrag för att försöka komma med i startfältet igen.

YLE har även sagt att tävlingsreglerna släpps i juni, medan själva antagningen kommer att öppna den 1:a september 2020.

 

Estland: Eesti Laul 2021

Estlands nationella TV-bolag ERR kommer att fortsätta välja artist och bidrag genom uttagningen Eesti Laul. Man har således stängt dörren för att låta sin utvalda 2020-artist Uku Suviste få en gratisbiljett till Eurovision 2021, men öppnat för att han kommer att få en plats i startfältet om han vill vara med och tävla igen. Dock med ett nytt tävlingsbidrag än låten ”What Love Is”.

Exakt omfång av Eesti Laul 2021 är inte känt, men det lär nog bli känt med tiden.

 

Norge: Norsk Melodi Grand Prix 2021

Även norska NRK har valt att fortsätta med modellen med sin Norsk MGP till 2021, och man stänger därför även här dörren för att ge sin vinnare Ulrikke en gratisplats till Eurovision 2021. Istället har NRK erbjudit henne en plats i den avgörande finalen vilket hon just nu har tackat nej till. Däremot har hon inte tackat nej till att återkomma något senare år.

I övrigt har NRK meddelat att formen för Norsk MGP 2021 kommer likna den som var 2020, dvs. med deltävlingsprogram inför finalen. Men om det blir exakt så som det var 2020 återstår att se. Några tävlingsregler och antagningsinformation saknas än och kommer dyka upp under året.

 

Sverige: Melodifestivalen 2021

SVT:s Christer Björkman och Karin Gunnarsson har indirekt meddelat att det blir Melodifestivalen 2021 som kommer att avgöra Sveriges artist och bidrag till Eurovision 2021. Huruvida formen för tävlingen blir är inte känt, men eftersom att tävlingen firar 20 år på turné 2021 lär det uppmärksammas på något sätt. Dessutom kommer även Melodifestivalbidrag nr 1000 att framföras det året vilket också är något att uppmärksamma!

I en intervju med oss har Karin Gunnarsson sagt att regelverk och antagningsinformation kommer att meddelas före midsommar.

 

Oklart hur de väljer


Irland: visar avsikter att tävla

Irländska TV-bolaget RTÉ är först och främst besvikna över att tävlingen ställdes in 2020, men de är också förstående kring situationen. Just till det här året hade RTÉ inlett samarbete med både artisten Lesley Roy och kreatörerna THISISPOPBABY som skulle skapa ett häftigt scenframträdande i Rotterdam. Än så länge visar det irländska TV-bolaget ett fortsatt förtroende för EBU och man säger nu att man vill delta 2021. Däremot har RTÉ inte redovisat om man kommer att ge Lesley Roy en chans till eller om det blir någon annan som får tävla för Irland 2021.

 

Länder som återanvänder 2020 års artistval


Sedan har vi då de länder som tänker återvända 2020 års artistval till Eurovision 2021. Artisterna nedan har bekräftats i egna sociala medier, och en del också via en artikel som Eurovision.tv publicerade under vecka 12. Däremot har ingen av nedanstående länder sagt hur tävlingsbidragen ska utses, utan det blir en senarelagd fråga.

Så här ser valen ut än så länge:

 

 • Azerbajdzjan – Efendi
 • Belgien – Hooverphonic
 • Bulgarien – Victoria
 • Georgien – Tornike Kipiani
 • Grekland – Stefania
 • Israel – Eden Alene
 • Nederländerna – Jeangu Macrooy
 • Schweiz – Gjon’s Tears
 • Spanien – Blas Cantó
 • Ukraina – Go_A
 • Österrike – Vincent Bueno

 


 

Kommentera