ESC: Tittarsuccé tillsammans med fotbolls-VM

PANELEN TIPSAR. Eurovision Song Contest har arrangerats varje år sedan 1956. Det innebär att 63 tävlingar har hållits, även om 67 bidrag har vunnit. Totalt 27 nationer har någon gång stått som vinnare och Sverige är med i toppen. Framgången är en av anledningarna till att så många rattar in SVT när det är finaldags. Förra året var det till och med fler som tittade på Eurovision-finalen än vad det var som såg VM-semifinalen i fotboll.

 

Storslam för Irland

Irland är landet med allra flest vinster. Första gången de vann var 1970 med låten ”All kinds of everything”, som framfördes av artisten Dana (se klippet nedan). Därefter har de vunnit ytterligare sex gånger. Irland är också det land som har vunnit flest gånger i rad. De vann åren 1992, 1993 och 1994. De missade segern 1995 till Norges bidrag ”Nocturne” av Secret Garden, men de vann igen 1996 med ”The voice” av Eimear Quinn.

Sverige kommer på en andra plats med sex segrar. Den första var, som de flest säkert vet, med ABBA och låten ”Waterloo”, 1974. Därefter vann Sverige med Herreys ”Diggi-Loo Diggi-Ley” 1984, Carolas ”Fångad av en stormvind” 1991, Charlotte Perrellis (då Nilsson) ”Take me to your heaven” 1999, Loreens ”Euphoria” 2012 och senast med Måns Zelmerlöws ”Heroes”, 2015. Det hade kunnat bli ytterligare en seger förra året men John Lundvik och hans ”Too late for love” fick nöja sig med en sjätteplats. När tittarna gav sina röster passerades han av Nederländernas bidrag ”Arcade”, som vann med 492 poäng.

 

Betting på Eurovision

Sverige fick storstryk av Nederländerna förra året. Bara några veckor efter att landet vann Eurovision slog det holländska damlandslaget i fotboll ut svenskorna i VM-semifinalen. Sverige gick sedan och vann VM-brons medan Nederländerna tog hem silvret. Matchen lockade nästan lika många svenska tittare som Eurovision Song Contest. 2,5 miljoner svenskar tittade på semifinalen medan 2,6 miljoner såg ESC-finalen. De två tävlingarna var de mest sedda förra året och de delar fler kopplingar än att båda kröner en mästare.

Eurovision, som är världens äldsta återkommande tv-sända musiktävling, har blivit ett populärt evenemang att betta på. Precis som det går att betta på vilken nation som vinner en fotbollsmatch, går det att betta på vilket bidrag/land som vinner Eurovision. Betting är en gammal spelform som människan har spelat i århundrade och Mr Green betting har tagit det historiska spelet till 2000-talet. De har samlat flera spelformer på samma plattform och bettare kan välja mellan livebetting, spreadbetting, flexibetting och mer. De har även förstärkt sitt spelansvar med ett prediktivt verktyg, som kallas Green Gaming, för att främja en sund spelupplevelse. Något som skiljer betting på Eurovision mot betting på en fotbollsmatch är att spelaren inte kan jämföra med den senaste tävlingen och dra slutsatsen att samma land vinner igen. Istället måste spelaren försöka jämföra bidragen och hitta låten som hen tror att både juryn och tittarna kommer att uppskatta mest.

 


 

Kommentera