Dansk MGP 2020: Lär känna finalstartfältet

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Samtidigt som både Sverige och Finland väljer artist och bidrag till Eurovision avgör även Danmark sitt val i en direktsänd final av Dansk Melodi Grand Prix. Inför själva finalavgörandet presenterar vi startfältet och finalens upplägg.

 

Vilka tävlar i finalen?

Vi börjar med en snabb översikt av startfältet (de listas i bokstavsordning efter artist, med länkar till studioversioner):

  1. Ben & Tan – Yes
  2. Benjamin Kissi – Faith
  3. Emil – Ville ønske jeg havde kendt dig
  4. Isam B – Bølger
  5. Jamie Talbot – Bye Bye Heaven
  6. Jasmin Rose feat. RoxorLoops – Human
  7. Kenny Duerlund – Forget It All
  8. Maja & De Sarte Sjæle – Den Eneste Goth I Vejle
  9. Sander Sanchez – Screens
  10. Sys Bjerre – Honestly

 

Mer info om finalupplägget

Finalen i årets Dansk MGP avgörs i Royal Arena i Köpenhamn med skådespelarduon Hella Joof och Rasmus Bjerg som programledare. Det är första gången sedan 2002 som den danska huvudstaden får stå värd för finalen, även om tävlingen varit här i en deltävling 2008. Under finalen kommer bidragen att framföras och sedan är det upp till tittarna och jury att avgöra vilken låt som ska vinna.

Nytt för året är att bidragen ska framföras till en levande orkester, något som TV-bolaget DR senast använde för 21 år sedan i detta sammanhang. Den orkester som DR valt att ta in för Dansk MGP 2020 heter The Antonelli Ochestra. En annan nyhet blev att tittarna fick utse tre av finalens bidrag i en egen tävling i mitten av januari. Därefter kompletterade en jury med två bidrag som publiken valde bort från samma omröstning och DR med fem bidrag som valdes ut i en intern process. Hela startfältet offentliggjordes den 31:a januari.

En tråkig nyhet är dock att finalen inte kommer att ha någon publik på plats. Detta beror på det utbrott av coronavirus som sprids över hela världen och så även i Danmark. Finalen blir av som tänkt med framträdanden och röstning, men publiken får hålla sig hemma och se finalen på TV istället.

 

Lär känna finalisterna!


Ben & Tan

Benjamin Rosenbohm, 17 år och Tanne Amanda Balcells, 22 år, har slagit sig samman till en duo under namnet Ben & Tan. De träffades när de deltog i danska X Factor 2019 och nu tar de klivet vidare till Dansk Melodi Grand Prix. De tävlar med bidraget Yessom är gjord av Emil Adler Lei, Jimmy Jansson och Linnea Deb. Bidraget tävlade ursprungligen i P4-semifinalen i januari, där de fick publikens stöd att röstas vidare till finalen.


Benjamin Kissi

Sångaren Benjamin Kissi har alltid haft en förkärlek till musik och har växt upp med bland annat funk och reagge. Som tonåring köpte han sig en gitarr och har även sedan dess varit med i ett band men även gjort egen musik. Nu tävlar han i Dansk MGP 2020 med bidraget Faithsom han har gjort tillsammans med Frederik Tao Nordsøe Schjoldan och Gisli Gislason. Bidraget valdes ut via DR:s egen antagning.


Emil

Emil Vestergaard Klausen, här känd under sitt förnamn Emil, är en 19-årig dansk sångare som 2020 skickade in bidraget Ville ønske jeg havde kendt digsom han har gjort tillsammans med Esben Svane, Gavyn Matthew Bailey och Tim Schou. Bidraget valdes ut som en av de tävlande i P4-semifinalen, där han sedan röstades vidare som juryns ena wildcard. Bidraget sägs handla om Emils farfar som han aldrig träffat men hört många intressanta historier om. Sedan kan det också tilläggas att en av Emils låtskrivare har tävlat för Danmark i Eurovision. Det handlar om Tim Schou som 2011 var en del av gruppen A Friend In London som det året vann Dansk MGP och som fick göra Eurovision-resan i Düsseldorf.


Isam B

Isam Bachiri, här mer känd under sitt artistnamn Isam B, startade sin musikaliska karriär i bandet Outlandish i början av 2000-talet, men har sedan dess gått solo och släppt egen musik. 2012 vann han Dansk MGP som en av låtskrivarna till Soluna Samays låt ”Should’ve Known Better”. Nu åtta år senare ställer han sig själv på scenen i Dansk MGP med bidraget Bølgersom han har gjort tillsammans med Babak Vakili och Morten Woods. Bidraget valdes ut från DR:s egen antagning.


Jamie Talbot

Artisten Jamie Talbot slog igenom stort när han tävlade i danska X Factor 2018 och tog sig ända till final, där han hamnade på andra plats. Men även om det inte blev någon seger den gången så blev det starten på hans musikkarriär. Två år efter X Factor tävlade han med bidraget Bye Bye Heavensom är gjort av trion Tom Oehler, Hampus Eurenius och Aron Blom i Dansk MGP:s inledande P4-semifinal. Publiken valde dock inte vidare honom, men det gjorde juryn. Nu är han alltså en del av finalen och ett steg närmare att ta sig till Rotterdam…


Jasmin Rose feat. RoxorLoops

Artisten Jasmin Rose är till vardags student vid Jyske Musikkonservatorium i Aalborg, men nu tar hon klivet upp på scenen i årets Dansk Melodi Grand Prix med bidraget Human. Till följe har hon beatboxaren RoxorLoops som själv tävlat för Belgien i Eurovision 2011 (som del av gruppen Withloof Bay), och som om det inte vore nog har Jasmin också en Eurovisionvinnande låtskrivare med sig: Lise Cabble! Förutom henne står också Erik Smaaland, Gavin Jones och Grace Risch bakom låtens text och musik. Bidraget valdes ut via DR:s egen antagning.


Kenny Duerlund

Skådespelaren och artisten Kenny Duerlund är inte ny i branschen, men däremot är det hans debut i just det här sammanhanget. Han har tidigare bland annat spelat musikaler men nu blir det helt andra tongångar när han ska tävla med med bidraget Forget It All i Dansk Melodi Grand Prix! Bidraget har han varit med och gjort tillsammans med Henrik Tala, Mila Falls och Patrick Jean. Bidraget röstades vidare från P4-semifinalen i januari.


Maja & De Sarte Sjæle

Duon Maja & De Sarte Sjæle består av sångerskan Maja Rudolph och låtskrivaren Timo Mastrup-Andersen. De har tidigare tävlat i Danmark Radios KarriereKanonen som ledde till att de fick skivkontrakt och att deras musik har hörts mycket i dansk radio. Nu fortsätter resan då de tävlar i Dansk MGP med bidraget Den Eneste Goth I Vejle som har gjorts av Timo Mastrup-Andersen. Bidraget valdes ut från DR:s egen antagning.


Sander Sanchez

23-åriga artisten Sander Sanchez tävlar i årets Dansk MGP med bidraget Screenssom har gjorts av Jonas Thander, Liam Craig och Christopher Wortley. med sin låt vill Sander tala om för omvärlden att öppna upp ögonen för att det finns en värld utanför skärmarna. Initialt tävlade bidraget i P4-semifinalen i januari, där den blev en av tre låtar som röstades vidare av publiken till finalen.


Sys Bjerre

Sångerskan Sys Bjerre har sedan 2008 gjort framgångar med tidigare hits som ”Malene” och ”Alle mine veninder”, men även med de fyra studioalbum som hon hittills har släppt. Med sitt tävlingsbidrag Honestly, som hon har gjort tillsammans med Lasse Lyngbo, vill hon belysa klimatfrågan och att musik inte bara handlar om underhållning. Bidraget valdes ut från DR:s egen antagning.

 


 

Kommentera