Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Orkestern tillbaka i Dansk Melodi Grand Prix 2020

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Danmarks Radio (DR) bjuder på ännu en överraskning i årets upplaga av Dansk MGP. Förutom att man låter publiken vara med och rösta in tre av startfältets tio tävlande kommer det även att finnas en levande orkester i den nationella finalen i mars.

 

21 år sedan orkestern senast användes

Anledningen till att orkestern tas in igen beror till stor del på att DR det här året vill fokusera på musiken.

– Dansk Melodi Grand Prix är en folkfest som förenar nationen om dansk musik och låtskrivning. Vi skruvar upp musiken i år, och med en liveorkester i ryggen kommer alla artister att ha den perfekta utgångspunkten för att ge alla danska en fantastisk musikupplevelse – både de som kommer till Royal Arena och alla som tittar hemma i vardagsrummen, säger programmets talesperson och redaktör Gustav Lützhøft till dr.dk.

I Eurovision-sammanhanget är det annars mer eller mindre bara Albanien och Italien som har kvar orkestern i sina respektive nationella uttagningar. Då och då efter den förinspelade musikens tid blev standard har det hänt att enstaka länder vid tillfällen har valt att för ett år ta tillbaka orkestern, men att den sedan försvinner lika snabbt igen som den kom. Det här året är det alltså Danmarks tur att återinföra den (efter drygt 21 år med förinspelad musik), och den orkester som DR valt att ta in för Dansk MGP 2020 heter The Antonelli Ochestra.

 

Hur mycket orkester blir det?

Sedan återstår det att se hur mycket orkestern kommer att användas i programmet. När Norsk MGP i Norge tog tillbaka orkestern 2015 fick artisterna välja om de ville ha förinspelad musik eller orkester. Den gången valde lite mer än hälften av de tävlande orkestern. Om denna valfrihet finns för de tävlande i Dansk MGP återstår att se. Det som däremot står klart är att om en orkesterframförd låt vinner finalen kommer bidraget behöva arrangeras om något till Eurovisionen. Detta för att EBU bara tillåter förinspelad musik.

 

Semifinal i januari, final i mars

Förutom den levande orkesterns återinförande har DR sedan tidigare meddelat att startfältet i årets danska final kommer delvis att väljas ut av publiken. Denna semifinal (som vi kan kalla den för) är utlovad att äga rum redan nu i januari. I den finalen gör nio bidrag (ännu inte känt vilka) upp om tre finalplatser. Exakt hur själva finalen kommer att gå till, mer än att bidragen kommer att spelas upp i danska radio P4, vet vi inte i skrivande stund.

De tre bidrag som kvalar vidare från publikfinalen till den riktiga MGP-finalen kommer sedan att möta sju andra bidrag som valts ut i en intern process hos DR. Själva finalen i Dansk MGP 2020 hålls lördagen den 7:e mars i Royal Arena i huvudstaden Köpenhamn med skådespelarduon Hella Joof och Rasmus Bjerg som programledare. Det betyder således att Sverige och Danmark blir klara med sina val till Rotterdam samma afton.

Det går fortfarande att köpa biljetter till finalen, och det görs i så fall via denna länk.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen