Förändring i 2020 års Dansk Melodi Grand Prix

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det danska TV-bolaget DR har kommit med mycket spännande nyheter inför 2020 års Dansk Melodi Grand Prix. Bland annat får publiken vara med och rösta fram tre av finalens tio finalister!

 

Vad har hänt?

Redan innan 2019 års Eurovision ens var avgjord meddelade Danmarks Radio (DR) sitt intresse för att delta i 2020 års tävling. I samband med detta bekräftade TV-bolaget att man även år 2020 tänker använda sig av uttagningen Dansk Melodi Grand Prix, vars final är planerad att gå av stapeln på Royal Arena i Köpenhamn den 7:e mars. Det blir första gången sedan 2002 som Köpenhamn får stå värd för DMGP-finalen (även om staden fick besök år 2008 i en av deltävlingarna).

Därefter var DR tyst om något i sin uttagning – fram till den 2:a oktober (2019) då man plötsligt meddelade hur upplägget ska bli. Återigen kör DR på konceptet med en enda finalkväll med tio tävlingsbidrag. Men, istället för att bara låta DR välja ut alla bidrag från en antagning kommer publiken att få rösta fram tre av finalbidragen via en radiotävling. Hur resterande sju bidrag väljs ut är däremot något oklart. ESCToday.com rapporterar om att det kommer att ske internt på DR.

 

Hur skickas publikens bidrag in?

Fram till den 1:a november tar DR emot bidrag till Dansk MGP 2020. Därefter kommer musikexperter från olika distrikt i Danmark att få välja ut nio låtar som de anser är bäst. Dessa bidrag kommer sedan att spelas upp i danska P4 där publiken sedan får möjligheten till att rösta fram tre bidrag som får tävla i finalen den 7:e mars. I samband med att P4-bidragen presenteras har DR även tänkt att släppa de sju övriga finalisternas bidrag för allmän lyssning.

För dig som är intresserad att skicka in bidrag finns möjligheten att göra det via detta webbformulär.

PS: Som tidigare meddelat är deadline 1:a november 2019, men eventuellt kan DR också ta med bidrag som skickats in därefter (för att vara säker: skicka in före den 1/11).

 

Regler för tävlingen

Här följer en sammanfattning av regelverket (se länken för reglerna i sin helhet):

 

– Alla bidrag som vill delta måste uppfylla såväl DR:s som EBU:s regelverk för att få delta. Inga undantag görs för någon!

– För att få skicka in bidrag måste du antingen vara dansk medborgare och/eller ha starka band till Danmark. Med det senare menas t.ex. att vara gift/sambo med en dansk medborgare, vara bosatt i Danmark sedan ett antal år tillbaka (eller ha varit bosatt). Danska medborgare på Färöarna och Grönland äger också rätt att skicka in bidrag. Enda undantag för regeln ovan görs för personer som är anställda vid Danmarks Radio (DR) och deras närmaste familjemedlemmar, vilka alltså inte får skicka in bidrag och tävla (om inte godkännande inhämtats från DR).

– Varje tävlingsbidrag måste vara ett nyskrivet originalverk som aldrig tidigare gjorts offentlig på någon publik plattform (digital som analog).

– Bidraget får inte framföras under längre tid än tre minuter.

– Låttexterna ska hållas fria från alla typer av politiska och kommersiella uttalanden, svordomar och annat ”olämpligt språkbruk”.

– För att tävla som artist måste du vara som yngst 16 år (senast fyllt detta den 7:e mars 2020). Det finns ingen övre åldersgräns.

– Ni kan vara som mest 1-6 personer per scenframträdande. Detta inkluderas av ev. bakgrundskör och dansare.

– Vinnaren i finalen kommer att behöva avsätta tid för dels promotion inför Eurovision, men även för intervjuer och annat pressarbete som krävs.

– Tänk på att DR äger rätten till reglerna och utformandet av uttagningen. De har också rätt att bestämma hur formatet ska se ut, hur stylingen för bidrag och artister ska vara etc. Den som bryter mot reglerna riskerar att diskvalificeras.

 


 

Kommentera