Melodifestivalen 2020: Lär känna artisterna i den andra deltävlingen

MELODIFESTIVALEN 2020. Nu på lördag (8:e februari) avgörs den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2020. Sju artister tävlar om platser i Andra chansen och finalen, och i den här artikeln får du en sammanfattning om hela startfältet!

OBS! De tävlande presenteras i bokstavsordning efter artist. Nu kör vi 🙂

 

Anna Bergendahl föddes 11:e december 1991 i Stockholm. Redan i tidig ålder startade hennes lysande framtid. 2004 deltog hon i talangtävlingen Super Trouper på TV4 där hon tävlade mot bl.a Amy Diamond och fyra år senare gjorde Idol henne till en stjärna att räkna med på pophimlen. 2010 fick hon chansen att vara Sveriges 50:e representant i Eurovision Song Contest, men hennes oskuldsfulla framträdande gick dock inte hem hos den europeiska publiken och Sverige fick uppleva för första gången att inte kvalificera sig till finalen.

Efter fiaskot tog hon en liten paus men redan 2012 började hon göra en del musik i USA med producenten Larry Klein. Två år senare jobbade hon åter på svensk mark och släppte flera EP. En tid efter detta tog hon åter en paus för att fokusera på sina läkarstudier. 2018 stod hon åter på Mello-scenen och hon visade en självsäker sida som var sugen på revansch och låten “Ashes to ashes” tog sig till final till slut via andra chansen och slutade på 10:e plats.

I Melodifestivalen 2020 tävlar Anna Bergendahl med låten “Kingdom Come” som är gjord av Bobby Ljunggren, Thomas G:son, Erik Bernholm och Anna Bergendahl själv.

 

Dotter heter egentligen Johanna Jansson och är född den 10:e juni 1987 i Arvika. Hon skrev sin första låt redan när hon var 10 år och efter studenten från musiklinjen fortsatte hon senare att utbilda sig på Kulturama i Stockholm. Hennes första singel “My flower” släpptes 2014. Hon engagerar sig mycket för naturen, miljöfrågor och djurrätt. Hon är vegan och hennes artistnamn syftar på dotter till Moder jord.

2017 var hon en låtskrivarna till Mariettes låt “A million years” som kom fyra i finalen, 2018 sjöng hon själv låten “Cry” men blev utslagen i sin deltävling och 2019 var hon en av låtskrivarna till Lina Hedlunds låt “Victorious” som slutade på elfte plats i finalen. Hon har även turnerat med Måns Zelmerlöw.

I Melodifestivalen 2020 tävlar Dotter med låten “Bulletproof” som hon har gjort med Dino Medanhodzic och Erik Dahlqvist.

 

Sångaren Jan Johansen föddes den 9:e januari 1966 i Stockholm. Han fick sitt stora musikaliska genombrott i och med sin medverkan i Melodifestivalen 1995 med bidraget Se på mig, som tog hem hela tävlingen. Jan fick sedan representera Sverige i Eurovision samma år där han hamnade på tredje plats! I samma veva släpptes han sitt debutalbum och sedan dess har musiken varit i ständigt fokus.

Sedan Jan vann Melodifestivalen 1995 har han tävlat ytterligare tre gånger: 2001 med Ingemansland (som blev fyra i finalen), 2002 med Sista andetaget (som blev sjua i finalen) och 2003 tillsammans med Pernilla Wahlgren medLet Your Sprits Fly (som blev tvåa i finalen). Efter detta har inte Jan återvänt till Melodifestivalen igen som tävlande artist utan han har fokuserat på andra uppträdanden. Han har även hunnit släppa boken “Med nya ögon” som på ett mycket ärligt sätt beskriver baksidan med kändisskapet och ett för stort alkoholintag.

Jan Johansen har fått överta bidraget ”Miraklernas tid” efter Thorsten Flinck. Detta sker på grund av att Flinck är involverad i en rättsprocess, något som fick SVT att diskvalificera honom. Beskedet om ersättningsartist kom den 3:e februari.

 

Klara Hammarström föddes den 20:e april 2000 i Stockholm. Hon är ett stort namn i hästvärlden där hon tävlat och vunnit flera medaljer genom åren och även flera i hennes familj tävlar också med framgång i ridsport. Hon har tillsammans med sina syskon en realityshow på tv, “Familjen Hammarström” där man kan följa deras karriärer. Hennes musikaliska talang har hon fått visa genom att sjunga på bl.a hästshower. 2019 släppte hon två singlar men hon har även blivit uppmärksammad för sin version av Aviciis “Wake me up”.

I Melodifestivalen 2020 tävlar Klara Hammarström med låten “Nobody” som hon har gjort tillsammans med duon Erik Smaaland och Palle Hammarlund.

 

Linda Bengtzing föddes 13:e mars 1974 i Gullspång. Hon har verkligen inte legat på latsidan sen hon var en en liten tös. Som 9-åring bildade hon en duo med en grannflicka och uppträdde på flera olika lokala festivaler. 1986 vann hon en talangtävling i Arboga vilket medförde att hon fick släppa några singlar. Hon flyttade till Stockholm i mitten av 90-talet och livnärde sig på att jobba som barnflicka och sjunga i ett coverband.

Första gången som Linda deltog i Melodifestivalen var år 2005 med låten “Alla flickor”. Efter detta har hon tävlat fem gånger till (2006, 2008, 2011, 2014 och 2016) och mest framgång hade låten “Jag ljuger så bra” (2006) som blev en radiohit och även blev årets låt på QX-galan. Förutom Melodifestivalen så har Linda hunnit med att vara programledare för bl.a Körslaget, deltagit i musikalen Rent, turnerat med Diggiloo och skrivit en bok.

I Melodifestivalen 2020 tävlar Linda Bengtzing med låten “Alla mina sorger” som är hon gjort tillsammans med Yvonne Dahlbom, Jesper Welander och Adam Jönsson.

 

Duon Méndez feat. Alvaro Estrella ställer upp tillsammans i Melodifestivalen med låten “Vamos Amigos” som är gjord av Palle Hammarlund, Jimmy Jansson, Jakke Erixson och Mendez. Både Méndez och Alvaro har tidigare tävlat i Melodifestivalen men då inte som en duo. Méndez har t.ex. medverkat tre gånger tidigare i Melodifestivalen: 2002 kom han tvåa med låten “Adrenaline”, 2003 med låten “Carneval” som inte gick till final och 2018 med låten “Everyday” som slutade på sista plats i finalen (trots ett enormt stöd från tv-publiken), medan Alvaro debuterade som artist i Melodifestivalen 2014 med låten “Bedroom”. Den gången tog han sig inte vidare från sin deltävling.

Nu ställer de upp igen, Méndez för fjärde gången och Alvaro för andra gången, och denna gång tävlar de tillsammans.

 

Paul Rey föddes den 23:e maj 1992 i Lund. Hans mamma kommer från Chile och under tiden som utbytesstudent i Lund träffade hon Pauls pappa som var student från Finland. Han växte upp i ett musikaliskt hem och 2015 blev han signad till Epic Records. Han släppte sin debut EP “Good as hell” och kom senare i kontakt med Quincy Jones som numera är hans mentor. Han har varit förband till amerikanska gruppen Fifth Harmony och turnerat med Nico & Vinz. 2017 gjorde han musik med bl.a Snoop Dogg och har släppt flera singlar under sin karriär.

I Melodifestivalen 2020 tävlar Paul Rey med låten “Talking In My Sleep” som han har gjort tillsammans med Lukas Hällgren och Alexander Standal Pavelich. Sedan ska det tilläggas att Paul är också en av låtskrivarna till bidraget “Surface” som duon Ellen Benediktson & Simon Peyron kommer att tävla med i den fjärde deltävlingen. Så hur det än går för honom denna vecka kommer vi få se en skymt av honom i Malmö!

 


 

Kommentera