Upplägget för P4-semifinalen i Dansk MGP 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Den 20:e januari startade danska DR den omröstning där publiken får utse tre bidrag i finalen i årets Dansk Melodi Grand Prix. Vi berättar mer om startfältet och hur omröstningen går till.

 

Upplägget för P4-semifinalen

2020 års Dansk Melodi Grand Prix avgörs genom en enda finalkväll den 7:e mars med totalt tio tävlingsbidrag. Fem av dessa bidrag tillsätts internt via Danmarks Radio, medan publiken i Danmark får vara med och ta ut tre av de fem kvarvarande platserna. Olika musikexperter i danska P4-distrikt har fått välja ut de bidrag som publiken har att välja bland. Dessa är totalt nio stycken och av dem får publiken rösta fram tre bidrag medan en jury utser två bidrag av de som ej röstats vidare. Det är bidragen i denna artikel som är aktuella för tävlan i semifinalen!

De nio bidrag som valts ut har delats upp i tre kvalgrupper, vilka baseras på danskt P4-distrikt. Det bidrag i respektive kvalgrupp som fått flest röster går vidare till final.

Om du vill delta i omröstningen måste du befinna dig i något av P4-distrikten i Danmark. Du kommer nämligen att lokaliseras med IP-adress beroende på var i landet du befinner dig, och detta gör att det inte går att rösta utanför Danmark. Det går att rösta som mest en gång per dag fram till denna fredag (24:e januari) kl. 12:oo CET. Samma eftermiddag planerar DR att presentera vilka tre akter som röstats vidare av publiken, medan det kommer att dröja till den 31:a januari innan de två wildcarden samt de fem redan intern utvalda finalbidragen offentliggörs.

 

Startfältet

Här nedan länkar vi till respektive bidrags studioversion.

 

Kvalgrupp 1: distrikt syd

Bidragen i denna grupp representerar P4 i Fyn, Syd & Trekanten.

 • Jamie Talbot – Bye Bye Heaven
  Låtskrivare: Tom Oehler, Hampus Eurenius, Aron Blom
 • Kenny Duerlund – Forget It All
  Låtskrivare: Henrik Tala, Mila Falls, Patrick Jean, Kenny Duerlund
 • Nick Jones – 2 AM
  Låtskrivare: Jon Hällgren, Lukas Hällgren, Hampus Eurenius, George Keller

 

Kvalgrupp 2: distrikt öst

Bidragen i denna grupp representerar P4 i Sjælland, København & Bornholm.

 • Ben & Tan – Yes
  Låtskrivare: Emil Adler Lei, Jimmy Jansson, Linnea Deb
 • SamSara – For You
  Låtskrivare: Lars ”Chief 1” Pedersen, Remee, Kwamie Liv, Sara Amalie Gerup
 • Søren Okholm – Impossible Dreamers
  Låtskrivare: Tobias Stigaard Stenkjær, Peter Jantzen, Nanna Supriya Wedel, Søren Fynbo Okholm

 

Kvalgrupp 3: distrikt nord

Bidragen i denna grupp representerar P4 i Nordjylland, Midt &Vest & Østjylland.

 • Emil – Ville ønske jeg havde kendt dig
  Låtskrivare: Esben Svane, Emil Vestergaard Klausen, Gavyn Matthew Bailey, Tim Schou
 • MieLou – We Could Be So Beautiful
  Låtskrivare: Thomas Reil, Jeppe Reil, Bruce R. F. Smith, Eric Lumiere
 • Sander Sanchez – Screens
  Låtskrivare: Jonas Thander, Liam Craig, Christopher Wortley

 

Kända namn i startfältet

Bland de låtskrivare som fått med bidrag finns en hel del svenska låtskrivare, däribland Linnea Deb, Jon Hällgren, Lukas Hällgren och Jonas Thander. Alla dessa har tidigare tävlat med bidrag i nationella uttagningar och de fyra har även den gemensamma nämnaren att de alla lyckats nå toppen i Eurovision (som låtskrivare) minst en gång. Linnea Deb för Sverige 2015, Jon och Lukas Hällgren för Schweiz 2019 och Jonas Thander för Litauen 2016.

Bland de danska låtskrivarna identifierar vi två välkända namn: Lars ”Chief 1” Pedersen, som haft med fyra tidigare bidrag i Dansk MGP varav två fått tävla i Eurovision (2012 och 2015) samt Tim Schou, som själv representerade Danmark i Eurovision 2011 (då som en del av gruppen A Friend in London).

 

Kommentera gärna vilka bidrag du håller som favorit!

 


 

Kommentera