Här är start-tian i Islands Söngvakeppnin 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. År 2019 tog gruppen Hatari Islands revansch i Eurovision med både finalplats och topplacering. Nu ett år senare är det ett nytt gäng artister som ska kämpa om att få göra samma resa, med förhoppningen om en isländsk Eurovision-seger. De tio som tävlar har nu offentliggjorts av TV-bolaget RÚV.

 

Startfältet

Här nedan presenterar vi de tio akter som är klara för tävlan. De är listade i bokstavsordning efter artist inom respektive semifinal. Inom parentes står respektive bidrags engelska titel (i fyra fall saknas dock detta helt).

 

Semifinal 1 (8 februari)

  1. Brynja Mary – Augun þín (In Your Eyes)
  2. DIMMA – Almyrkvi
  3. Elísabet – Elta þig (Haunting)
  4. Ísold & Helga – Klukkan tifar (Meet Me Halfway)
  5. Kid Isak – Ævintýri

 

Semifinal 2 (15 februari)

  1. Daði & Gagnamagnið – Gagnamagnið (Think About Things)
  2. Hildur Vala – Fellibylur
  3. Iva – Oculis Videre” (”Oculis Videre”)
  4. Matti Matt – Dreyma
  5. Nina – Ekkó (Echo)

 

Tävlingsupplägget

Upplägget för 2020 års isländska Söngvakeppnin blir densamma som det var år 2019, vilket innebär två semifinaler och en final. Semifinalerna är planerade att sändas den 8:e och 15:e februari 2020 från Háskólabíó, där tio bidrag (fem per semifinal) där två bidrag per semifinal (med hjälp av telefonröster) kvalar vidare till finalen. Om något jurywildcard sedan bjuds in är i skrivande stund oklart. Själva finalen kommer att avgöras den 29:e februari 2020 på Laugardalshöll.

I vanlig ordning kommer alla bidrag att framföras på isländska, åtminstone i semifinalerna. Sedan är det fritt fram att sjunga på vilket språk som helst. Fyra av startfältets tio tävlande (Kid Isak, DIMMA, Hildur Vala och Matti Mat) har meddelat att de kommer att behålla sin isländska version om de går till final.

De tio bidragen har valts ut efter en nationell antagning (som inbringade totalt 157 bidrag) och eventuellt även genom specialinbjudningar. RÚV utsåg därefter en jury som fick uppdraget att lyssna, bedöma, granska och välja ut kandidaterna. Först nu den 18 januari 2020 blev startfältet offentliggjort tillsammans med uppdelningen för semifinalerna.

 


 

Kommentera