Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

157 bidrag skickades in till Islands Söngvakeppnin 2020

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. I förra veckan (17:e oktober) avslutades antagningen till Islands Söngvakeppnin 2020, och efter att ha sammanställt alla inskickade låtar visade det sig vara ett något större intresse denna gång.

För när antagningen hade stängts kunde TV-bolaget RÚV, som anordnar uttagningen, redovisa att 157 bidrag skickats in. Detta låter kanske något blygsamt i jämförelse med hur många bidrag som skickades in till t.ex. Sverige och Norge, men med isländskt mått mätt är det drygt 25 fler bidrag jämfört med året innan.

 

Vad händer nu?

Från nu och en tid framöver kommer en kommitté ta över ansvaret för att välja ut vilka tio bidrag som ska få tävla i 2020 års upplaga av Söngvakeppnin. Denna kommer att bestå av representanter från RÚV samt av isländska musiker och låtskrivare. Det slutgiltiga beskedet om vilka bidrag de har valt ut till sändningarna kommer preliminärt i januari 2020. Tills dess är det fritt fram att spekulera!

 

Hur ser tävlingsupplägget ut?

Upplägget för 2020 års isländska Söngvakeppnin blir densamma som det var år 2019, vilket innebär två semifinaler och en final. Semifinalerna är planerade att sändas den 8:e och 15:e februari 2020 från Háskólabíó, där tio bidrag (fem per semifinal) tävlar om ett antal platser i den avgörande finalen, som är planerad att avgöras den 29:e februari 2020 på Laugardalshöll. Som vanligt är alla utvalda bidrag tvingade att framföras på isländska i semifinalerna, medan de i finalen framförs på det språk de önskar tävla på i Eurovision.

Förutom de tävlande är det även planerat för att ha finalen öppen för någon kändisgästartist. Tidigare år har finalen fått besök av Eurovisionartister som Måns Zelmerlöw, Loreen, Eleni Foueira och Alexander Rybak. Vem det kan tänkas bli 2020 är inte känt.

Till sist är det också känt att koreografen Lee Proud kommer åter vara anställd av RÚV som konstnärlig chef, och dessutom har RÚV hyrt in Kristjana Stefánsdóttir som sångcoach.

 

2019 – Hatari tar Islands revansch

I Eurovision 2019 var det gruppen Hatari som stormade in i Eurovision för Island med sitt bidrag ”Hatrið mun sigra”. Innan dess hade landet haft fyra finalbommar på raken men det såg Hatari till att lyfta bort då de tog sig till en efterlängtad finalplats. Väl i finalen hamnade gruppen på tionde plats, vilket var landets dittills bästa placering sedan andraplatsen i Moskva 2009.

Så här såg deras framträdande ut:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen