ESC 2020: Värdstadsbesked utlovas 30 augusti 2019

EUROVISION 2020. Den 9:e augusti gick tiden ut för de två städerna Maastricht och Rotterdam att lämna in sina slutbesked till urvalskommittén om sina tilltänkta värdstadsuppdrag för Eurovision 2020. Strax efteråt meddelade EBU att ett besked om vilken stad som blivit vald kommer i slutet av augusti. Exakt datum är fastställt till kl. 12:00 CEST den 30:e augusti.

 

Vad kräver urvalskommittén av städerna?

Urvalskommittén har begärt in information från bägge städernas kommittéer om deras tilltänkta arrangemang av Eurovision 2020. Det handlar inte bara om att kunna redovisa vilken tilltänkt arena man har, vilka hotell som finns att tillgå och vilken internationell flygplats som ligger närmast. Utan urvalskommittén vill bland mycket annat även veta om det finns en fungerande finansierings- och säkerhetsplan, att det går att genomföra sidoevenemang i staden, att staden har möjlighet att anordna ett presscenter och att det ska finnas delegationsytor. Bland mycket annat. Som sagt, det är en gedigen lista som krävs av både Rotterdam och Maastricht.

 

Fakta om städerna det står mellan

Rotterdam

Rotterdam är Nederländernas näst största stad, med en folkmängd på drygt 1,1 miljoner invånare (i storstadsområdet). Staden ligger i provinsen Zuid-Holland, och är framförallt känt för sitt universitet, kulturliv och att man har Europas största och mest trafikerade hamn. Staden ligger väldigt nära Haag och Amsterdam.

Om Rotterdam får värdskapet för Eurovision 2020 kommer man att husera i arenan Ahoy Rotterdam som öppnades år 1971. Arenan har tidigare stått värd för bl.a. Junior Eurovision 2007.

 

Maastricht

Maastricht är Nederländernas äldsta stad som grundades på romartiden, och staden har idag ca 120000 invånare. Maastricht ligger precis vid gränsen till Belgien (då exakt vid gränsen) och är en av de sydligaste städerna i Nederländerna. Maastricht sägs vara den mest europeiska stad som finns bl.a. eftersom EG:s stats- och regeringschefer undertecknade ett avtal där (Maastrichtfördraget) som en gång i tiden bildade EU och den tillhörande valutan euro.

Om Maastricht får stå värd för Eurovision 2020 kommer de att använda arenan MECC Maastricht.

 

Värdstadsprocessen – så här långt

Från och med juni (2019) kunde intresserade städer i Nederländerna preliminärt tacka ja till att stå värd för Eurovision 2020. Totalt var det nio städer/regioner som visade intresse för uppdraget, vilka sedan fick drygt fyra veckor på sig att inkomma med fördjupningar kring sitt eventuella arrangemang. Helt enkelt hur man skulle genomföra evenemanget om staden fick uppdraget.

Bland de nio städer som initialt visade intresse var det fem av dem som valde att gå vidare i fördjupningsfasen. Dessa städer överlämnade sina förslag till urvalskommittén den 10:e juli 2019. De resterande fyra städer som tidigare visade intresse valde att inte gå vidare p.g.a. att de inte skulle kunna uppfylla de krav EBU och produktionen ställt.

Efter att ha gått igenom alla fem alternativ valde urvalskommittén att gå vidare med förslagen från Rotterdam och Maastricht. Bägge städerna fick sedan i tur och ordning besök av produktionspersonal för genomgång av hur de tänkt kring sina arrangemang och har fått lämna in slutgiltigt material till produktionen. Därför är det nu en spänd väntan på vilken stad som kommer att få jobbet!

 

Vilken stad hoppas du det blir?

Så här svarade ni läsare på vår enkät i somras efter att endast två städer kvarstod i processen. Rotterdam fick som synes en majoritet av era röster. Nu återstår det att se om det blir som ni önskar eller om produktionen tänker helt annorlunda!

 


 

Kommentera