Nu startar värdstadskampen till Eurovision 2020

Foto & copyright: ansgarscheffold/Pixabay.com

EUROVISION 2020. Det har nu gått en liten tid sedan Nederländerna tog hem sin femte seger i Eurovision Song Contest, och nu i slutet av maj (2019) har besked kommit kring hur värdstaden till Eurovisionen ska väljas ut. Det och fler saker som är på gång handlar denna artikel om.

 

Värdstadskamp i år igen

Även om det var nyss som Eurovision 2019 avgjordes i Tel Aviv, efter en rysarjämn omgång där det till sist blev jurytrean och tittartvåan Nederländerna som tog hem segern, så är det genast dags att börja planera inför 2020 års tävling. Och mycket har redan hänt. Men vi börjar med själva värdstadsvalet.

I vanlig ordning har det redan börjat spekulerats om var i Nederländerna som tävlingen ska äga rum i. Men inget är ännu bestämt, utan det kommer att ske en budgivning, där intresserade städer som kan uppfylla de krav som ställs från både värdbolaget (denna gång tre stycken: NPO, AVROTROS och NOS) och EBU får lämna in sina förslag. De kriterier som måste uppfyllas är bland annat att staden har en tillräckligt stor arena som kan ta in ett antal tusen personer per föreställning, att det finns tillgång till pressrum och events, att staden har tillräcklig hotellkapacitet samt att staden kan anordna med transporter. Självklart är listan mycket längre än så och vill du vet mer, läs denna sammanställning.

 

Hur ser schemat ut?

Så här kommer det att gå till:

Fram till omkring första halvan av juni 2019 kan intresserade städer (och även regioner) ansöka om att stå värd för Eurovision 2020. Därefter kommer de städer/regioner som ansökt få fyra veckor på sig att fördjupa sina erbjudanden och detta ska vara klart runt mitten av juli.

När det är klart kommer produktionspersonal besöka de städer/regioner som har ansökt för att få en bild på plats av hur de tänkt sitt arrangemang. Först därefter kommer värdbolagen i samråd med EBU välja ut vart i Nederländerna som Eurovision 2020 ska äga rum. Detta innebär således att ett besked kan komma först mot slutet av sommaren 2019, men såklart även tidigare/senare beroende på hur snabbt man blir klar.

Men det är viktigt att notera att värdstadsvalet inte är spikat än!

 

Vilka länder kommer att delta?

EBU har ännu inte meddelat om formen med två semifinaler och en final kommer att vara aktuellt för 2020 års tävling, men mycket tyder ändå på att inget lär förändras på den punkten (så länge inte landsintresset för att delta skulle sjunka dramatiskt). Men innan vi uttalar oss mer om det tänkte vi presentera de länder vars TV-bolag har bekräftat till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2020 (vi fyller på listan kontinuerligt i takt med att fler länder lämnar bekräftelser):

 

  • Australien**
  • Belgien**
  • Danmark – Dansk Melodi Grand Prix 2020
  • Nederländerna (värdland)**
  • Norge – Norsk Melodi Grand Prix 2020
  • San Marino**
  • Sverige – Melodifestivalen 2020
  • Tjeckien – nationell final
  • Tyskland**

 

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande, även om det i många fall även förekommer bekräftelser på uttagningar, så ska listan endast ses som preliminär. Detta innebär att det kan tillkomma fler länder men även att redan bekräftade länder ev. väljer att dra sig ur. EBU kommer först troligen i slutet av år 2019 eller i början av år 2020 offentliggöra den officiella deltagarlistan och först då vet vi hur många länder som faktiskt kommer att delta.

** Har bekräftat deltagande men inte sagt officiellt än vilken slags nationell uttagning man tänkt sig.

 

 

Nationella uttagningar

Som ni kan se här ovan så är ju några länder redan igång med planer för nationella uttagningar, och här kommer den fakta som hittills presenterats.

 

Danmark – Dansk Melodi Grand Prix 2020

Redan innan Eurovision 2019 hade avgjorts kom det danska TV-bolaget DR med informationen om var 2020 års nationella uttagning Dansk Melodi Grand Prix kommer att äga rum. För första gången sedan år 2002 är det huvudstaden Köpenhamn som får äran att stå värd. DR har även bestämt att tävlingen ska hållas i Royal Arena lördagen den 7:e mars 2020 – och redan nu är biljettförsäljningen igång! Du köper din biljett via denna länk.

Mer info om regler för deltagande etc. kommer vid ett senare tillfälle.

 

Norge – Norsk Melodi Grand Prix 2020

Norge var dock ännu tidigare än Danmark, man öppnade sin nationella antagning till Norsk Melodi Grand Prix 2020 redan innan man ens hade valt artist till Eurovision 2019, dvs. i början av mars i år. Nytt till 2020 är att programmet utökas

– Inbjudan är öppen för alla som gör låtar. Detta är en unik chans att försöka fånga en plats i världens största musikkonkurrens. Vi är öppna för alla typer av musik inom en bred förståelse av popgenren. Det kan vara allt från hårdrock till tuggummipop, och allt däremellan, sa Stig Karlsen då i en intervju på nrk.no.

Antagningen hölls sedan öppen till den 17:e maj, men nu har NRK valt att öppna den igen och att den ska vara igång till 31:a juli. Anledningen till att man från början ville ha en kortare deadline var för att man ville få mer tid att välja ut låtar, artister och bygga upp scenshowerna. Men efter att KEiiNO gjorde så pass bra ifrån sig resultatmässigt blir det en förlängd deadline.

 

Lite regler att känna till

NRK välkomnar fortfarande vem som helst i världen att skicka in bidrag till uttagningen, men från och med 2020 måste varje bidrag ha minst en (1) norsk låtskrivare i teamet. Här handlar det helt enkelt om samarbete över gränserna!

Utöver detta får respektive kompositör/producent/artist/textförfattare max skicka in 3 bidrag vardera till NMGP 2020.

Bidrag skickas in via denna länk.

 

Sverige – Melodifestivalen 2020

SVT har också bekräftat deltagande i Eurovision 2020 och att det blir en fortsättning med Melodifestivalen som uttagningsmetod. Initialt ville man ha tittarnas hjälp att förnya och förbättra hur tävlingen ska se ut, där man kunde anmäla sig till Mellopanelen och få svara på frågor. Anmälan till den panelen är nu avslutad.

Reglerna för 2020 års Melodifestival har inte släppts än, men det som är känt är att SVT för åttonde gången gillt vill ge en plats i tävlingen till ett wildcard från P4 Nästa. Vem detta wildcard blir avgörs den 24:e augusti i finalen av P4 Nästa.

 

Tjeckien – nationell final

Det tjeckiska TV-bolaget CT har både åren 2018 och 2019 använt sig av en onlinetävling för att välja ut artist och bidrag till Eurovision Song Contest. Men nu går man tillbaka till den nationella finalen igen som man hade som uttagningsmetod under sina första år i tävlingen (för mer än tio år sedan). Enligt ESCToday.com planeras en final hållas i januari 2020 och en antagning är igång till och med den 30:e juni.

Alla är välkomna att skicka in bidrag, och bidragen får vara i vilken genre som helst. Enda kraven är att låten ska vara opublicerad för allmänheten, max 3 minuter lång och får inte innehålla svordomar och/eller politiska åsikter. Bidrag skickas in per mail till escmusic@ceskatelevize.cz

 

Sammanfattning

Så här ser läget ut just nu inför Eurovision 2020. Det är en bra bit kvar innan det är dags för tävling så följ med oss för alla senaste uppdateringar!

 


 

Kommentera