Efterspelet av Tel Aviv: Nederländernas alla tidigare Eurovision-segrar

EUROVISION 2019 – ANALYS. Det blev alltså förhandsfavoriten Nederländerna som tog hem segern i Eurovision 2019. Efter hela 44 års väntan fick de äntligen en ny seger i tävlingen, och därför tänkte vi nu gå igenom lite snabbt vilka bidrag som varit i topp för detta land!

 

Nederländerna har i och med segern 2019 totalt fem segrar i bagaget. Som tidigare nämnt har det dröjt väldigt länge innan denna segern kom och i modern tid har Nederländerna haft det svårare att få till bra resultat. Efter åtta år av att inte ens ta sig till final lyckades sångerskan Anouk bryta den negativa trenden i Malmö 2013 då Nederländerna blev nia i finalen. Sedan dess har man haft både stora framgångar, som med The Common Linnets 2014 som blev tvåa, men också stora dalar i framförallt finaler. Men i år (2019) var man storfavorit från det att bidraget presenterats och det höll ända vägen in i mål.

 

Vi börjar med vinnarna

Den första segern för Nederländerna kom år 1957 med sångerskan Corry Brokken och låten ”Net als toen”:

 

Därefter dröjde det bara två år innan Teddy Scholten tog hem segern i Eurovision 1959 med ”Een Beetje”:

 

Tio år senare, 1969, blev Nederländerna en av fyra länder som tog hem segern i tävlingen. Artisten hette Lenny Kuhr och låten ”De troubadour”:

 

Nederländerna behövde sedan bara vänta fram till år 1975 innan man fick sin fjärde seger och det med Teach-In och låten ”Ding-a-Dong”:

 

Notera gärna att alla dessa fyra segrar kom inom en period om 18 år. För därefter dröjde det ända till år 2019 innan man vann igen. Hjälten denna gång heter Duncan Laurence och låten ”Arcade”:

 

Andra medaljplatser

Förutom de fem segrarna har Nederländerna även en andra- och en tredjeplats som bästa resultat i tävlingen. Noterbart är att bägge dessa lyckades två duos ta hem. Silvret knep The Common Linnets som tävlade år 2014 med låten Calm After the Storm och bronset togs av den dåvarande duon Mouth & MacNeal år 1974 med låten I See A Star.

 

Totalresultat

Nederländerna har medverkat totalt 60 gånger i Eurovision Song Contest, och av dessa har man hamnat 26 gånger inom topp 10. Noterbart är att en majoritet av dessa placeringar har varit före millennieskiftet (endast tre gånger efter år 2000 har man hamnat topp 10 i finaler). Desto fler gånger har man missat finaler, t.ex. vartenda år mellan åren 2005-2012, vilket också är ett rekord i sig självt.

 

Värdskap

År 2020 kommer Nederländerna stå värd för Eurovision Song Contest, och med flera tidigare segrar har man tidigare erfarenhet av värdskapet, även om det var länge sedan nu. Landet har stått värd för tävlingen efter alla sina segrar (man blev lottad värd för 1970 års tävling efter den fyrdelade seger 1969).

Utöver det har Nederländerna även stått värd för 1980 års Eurovision, trots att man inte vann 1979. Det var istället Israel som -79 vann på hemmaplan men hade inte råd att arrangera igen, varför EBU tillfrågade andra länder. Nederländerna tackade då ja till att arrangera 1980, och det är också det senaste året landet stått värd för en Eurovision Song Contest.

Däremot ska det tilläggas att Nederländerna har stått värd för Junior Eurovision Song Contest inte mindre än två gånger: åren 2007 och 2012. Nu är den produktionen inte i jämförelse med hur stor Eurovision Song Contest är, men det har alltså skett Eurovision-arrangemang i Nederländerna nu i modern tid.

 

Vad tycker du om Nederländernas tidigare bäst placerade bidrag? Kommentera gärna här nedan!

 


 

Kommentera