Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision 2019: Sverige startar som nr 8 av 18 i semi 2

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2019. EBU har nu den 2 april (2019) bekräftat startordningen för de två semifinalerna i Eurovision 2019. För John Lundvik och Sveriges del innebär det startnummer 8 av 18 i den andra semifinalen.

Startordningen bygger på den semifinallottning som genomfördes i slutet av januari, där EBU lottade in de totalt 35 länder som kvalar om 20 platser i finalen. Sedan har tävlingsproducenterna själva fått avgöra inom respektive semifinals starthalva i vilken ordning som bidragen ska tävla i. De har alltså varit tvungna att följa lottningens resultat men därefter fått sätta länderna i vilken ordning de vill. Slutligen har EBU:s referensgrupps ordförande samt Eurovision-chefen Jon Ola Sand fått godkänna startordningarna.

Nedan presenteras de i sin helhet semi för semi.

 

Semifinal 1 (14:e maj)

Sänds tisdagen den 14:e maj 2019 med 17 länder som tävlar om tio platser i finalen. I denna semi röstar även direktkvalificerade Frankrike, Israel och Spanien.

 

 

 

Semifinal 2 (16:e maj)

Sänds torsdagen den 16:e maj 2019 med 18 länder som tävlar om tio platser i finalen. I denna semi röstar även direktkvalificerade Italien, Storbritannien och Tyskland.

 

 

 

Tävlingens förutsättningar

I Eurovision 2019 tävlar totalt 41 länder varav 35 av dem måste kvala genom två semifinaler. De resterande 6 länderna (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland samt värdlandet Israel) är redan klara för finalen. Att fem länder är direktkvalificerade till finalen beror på att de betalar mest pengar till EBU som därigenom ger dem gratis finalplatser. Värdlandet är direktkvalificerade eftersom att de är värdland.

De länder som kvalar är uppdelade i två semifinaler med 17 respektive 18 länder i varje semifinal. Under direktsändningarna den 14:e och 16:e maj röstar tv-tittarna och jurygrupperna i respektive semifinal fram tio vinnare per semi som får tävla i finalen. De länder som kvalar vidare till finalen får sedan göra en ny lottning, denna gång om de ska tävla i finalens första eller andra halva. När alla finalister har gjort detta sätter tävlingsproducenterna startordningen för finalen.

Israel har som värdland redan fått sitt startnummer lottat och de kommer att gå ut som nummer 14 av 26 i finalen. Detta startnummer är tillsatt genom lottning så att produktionen inte kan gynna Israel oavsett starthalva. Detta innebär också att Israels startnummer i år inte kan bytas ut.

 

Övrigt

“Big Five”-länderna kommer troligen göra sin lottning under repetitionsveckan alternativt under själva invigningsceremonin i Tel Aviv eller inför/under semifinalerna genomförs. De länder som kvalar vidare från semifinal 1 kommer göra sin lottning sent på kvällen den 14:e maj (alt. natt mot den 15:e maj) och länderna som kvalar vidare från semifinal 2 gör sin lottning den 16:e maj (alt. natt mot den 17:e maj).

Någon gång före klockan 03:00 CEST den 17:e maj 2019 kommer startordningen för Eurovisionfinalen 2019 att offentliggöras.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen