Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision 2019: Sverige tävlar i semifinal 2

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2019. Måndagen den 28:e januari 2019 lottades semifinalerna till Eurovision 2019. För Sveriges del föll lotten på att tävla i den andra semifinalen som äger rum den 16:e maj.

 

Förutom att bli allokerad till semifinal 2 kommer Sveriges representant (vinnaren av Melodifestivalen 2019) tävla i den första halvan i den semifinalen, vilket innebär ett startnummer mellan 1 och 9. Det exakta startnumret blir dock först klart i slutet av mars eller i början av april (eftersom det är först då som tävlingsproducenterna bestämmer startordningen).

Om vi ser helhetligt i den grupp som Sverige hade tilldelats inför lottningen blev resultatet att Danmark och Norge också kommer att tävla i den andra semifinalen, medan Estland, Finland och Island tävlar i semi 1.

 

Hela lottningens resultat

Så här fördelade sig länderna under lottningen (notera att länderna står i bokstavsordning efter landsnamn inom varje starthalva):

 

Semi 1 (14/5)

Första halvan

cyprus_smallCypern

finland_smallFinland

montenegro_smallMontenegro

poland_smallPolen

serbia_smallSerbien

slovenia_smallSlovenien

czechrep_smallTjeckien

hungary_smallUngern

belarus_smallVitryssland

 

Andra halvan

australia_smallAustralien

belgium_smallBelgien

estonia_smallEstland

georgia_smallGeorgien

greece_smallGrekland

iceland_smallIsland

Portugal

sanmarino_smallSan Marino

Ukraina

Semi 2 (16/5)

Första halvan

Armenien

denmark_smallDanmark

ireland_smallIrland

latvia_smallLettland

moldova_smallMoldavien

romania_smallRumänien

switzerland_smallSchweiz

sweden_smallSverige

austria_smallÖsterrike

 

Andra halvan

albania_smallAlbanien

azerbaijan_smallAzerbajdzjan

croatia_smallKroatien

lithuania_smallLitauen

macedonia_smallMakedonien

malta_smallMalta

netherlands_smallNederländerna

norway_smallNorge

Ryssland

 

De direktkvalificerade ländernas lottning

Förutom att allokera in semifinalländerna blev det även en lottning om vilka semifinaler som de 6 direktkvalificerade länderna (”Big Five” och värdlandet Israel) ska rösta i. Resultatet blev att Frankrike, Israel och Spanien kommer att extrarösta i den första semifinalen (14:e maj), medan Italien,  Storbritannien och Tyskland extraröstar i den andra semifinalen (16:e maj).

 

Så här gick semifinallottningen till

EBU genomförde en lottning för att fördela de länder som behöver kvala om finalplatser till de två semifinalerna. Inför lottningen hade EBUs telefonpartner Digame delat in dessa semifinalländer i ett antal för-grupper, vilka bl.a. baserades på ländernas röstningshistorik i de senaste årens Eurovisioner. Under själva lottningen splittrades varje för-grupp i två delar – en till vardera semifinal och detta gjordes främst för att göra semifinalerna så spännande som möjligt, men även att tona ned vikten av den klassiska grannlandsröstningen.

Förutom att varje land blev fördelade till antingen den första eller den andra semifinalen blev alla kvalländer också tilldelade en starthalva i sin semifinal. Fram till dess att startordningen görs (i slutet av mars eller början av april) indikerar denna halvindelning enbart vilken dag som respektive land förväntas vara på plats för sin första repetition. I ett senare skede, när startordningen sätts, behöver producenterna som gör ordningen utgå ifrån vilka länder som finns inom halvorna, men är därefter fria att sätta länderna i vilken ordning de vill.

 

Missade du lottningen – se den här nedan!

Lottningen ägde rum på Tel Avivs konstmuseum under den tidiga måndagskvällen den 28:e januari, och sändes bl.a. via Eurovision.tv:s YouTube-kanal. Sändningen går även att se i efterhand här nedanför:

 

Kommentera gärna vad du tycker om resultatet av lottningen!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen