Melodifestivalen 2019: Lär känna startfältet i deltävling 4

MELODIFESTIVALEN 2019. Efter tredje stoppet i Leksand i lördags (16:e februari) har den sista grundläggande deltävlingen nåtts. Denna lördag (23:e februari) sänds Melodifestivalen från Lidköping, och i den här artikeln får du en sammanfattning om vilka artister som tävlar om veckans final- och Andra chansen-biljetter!

De tävlande presenteras i bokstavsordning efter låttitel (mer exakt fakta om startordning etc. finns att läsa på vår sida om Deltävling 4).

 Dansbandet Arvingarna bildades i Partille utanför Göteborg år 1989 och består av de fyra medlemmarna Lars ”Lasseman” Larsson, Tommy Carlsson, Kim Carlsson och Casper Janebrink. Sedan bandet startade har man varit mycket framgångsrika, bland annat på dansgolven och i radio med flera Svensktoppshits.

Arvingarna har ställt upp fem gånger i Melodifestivalen, varav första gången är den mest framgångsrika. Det var år 1993 då de vann svenska uttagningen med sin låt ”Eloise”. De fick då tävla för Sverige i Eurovision där det blev en sjundeplats. Sedan har de även tävlat åren 1995, 1999 och 2002. Och nu, 15 år senare, är de tillbaka igen i tävlingen!

År 2019 markerar även Arvingarnas 30-årsjubileum som kommer att märkas framförallt under sommaren och hösten 2019.Anton Hagman, född 8:e september 1998 i Västerås. Han är artist som publikt slog igenom när han tävlade i Melodifestivalen 2017 med låten ”Kiss You Goodbye”. Innan det hade han främst synts på sin YouTube-kanal.

När Anton ställde upp i Melodifestivalen 2017 tog han sig först vidare från sin deltävling till Andra chansen, där han ställdes mot den mycket favorittippade Loreens ”Statements”. Men klockorna var på Antons sida den kvällen för han tog finalbiljetten före Loreen och väl i final blev det sedan en tiondeplats. Hur det ska gå i år återstår att se…Ann-Louise Hanson, född 4:e april 1944 i Kristianstad, är en av Sveriges mest folkkära artister som haft en karriär som sträckts över i stort sett hela hennes liv. Det har varit otal framträdanden, skivinspelningar, turnéer, driva skivbolag etc. Mycket har hänt och mycket mer kommer att hända.

Det vi också noterar är att Ann-Louise Hanson innehar rekordet i att deltagit flest gånger i Melodifestivalen: hela 11 gånger från 60-talet till början av 00-talet. Dessutom har hon rekordet att ha tävlat med flest bidrag – 13 stycken. Att det är fler bidrag än festivaler beror på att två år tävlade hon med två bidrag. Ann-Louise har däremot ingen seger i bagaget utan har som bäst kommit fyra.

Nu återvänder alltså Ann-Louise en 12:e gång med sitt 14:e bidrag som heter ”Kärleken finns kvar”.Bishara Morad är en av årets yngsta deltagare, och är relativt färsk i musikbranschen eftersom att hans talang upptäcktes så sent som i april 2018 av den tidigare Idoljurymedlemmen Laila Bagge. Hon tipsades om att kolla in hans framträdanden på Instagram och föll direkt för den talangen. Detta ledde till att de fick kontakt och att Bishara fick ett skivkontrakt. Och nu ska han alltså vara med och tävla i Melodifestivalen!

Hans tävlingsbidrag är gjort av bl.a. Benjamin Ingrosso, som ju vann Melodifestivalen 2018.Pagan Fury är ett neo-folk metalband under ledning av sångerskan Arven Latour (alias Mia Stegmar).

Enligt Pagan Furys officiella Instagramkonto är de ”historiska nördar och stora fans av det stora strategispelet Crusader Kings II”. Gruppen skickade in sin musik till skaparna av spelet eftersom att de ville bli inkluderade där, vilket de också blev. Så från nu är Pagan Fury det officiella rockbandet för detta strategispel.

Nu ska de även delta i Melodifestivalen med sin ”Stormbringer”-låt.John Lundvik, född 27:e januari 1983 i London, slog igenom med dunder och brak ifjol (2018) då hans artistiska karriär startade på riktigt. Innan dess hade han främst synts som låtskrivare för andra artister och även tävlat i friidrott. Men år 2018 ställde han upp i Melodifestivalen med låten ”My Turn” som tog sig direkt till final (från startnummer 2 ska tilläggas) och sedan slutade på tredje plats.

Nu ett år senare har John lanserat sig själv som artist och är redo för nästa steg, och då är han tillbaka i Melodifestivalen. Denna gång heter låten ”Too Late For Love”.Lisa Ajax, född den 13:e augusti 1998 i Järfälla utanför Stockholm, började redan som 6-åring att ta sånglektioner, och deltog även i många sångtävlingar under sin barndom, bland annat Lilla Melodifestivalen 2012. Men publikt slog Lisa Ajax igenom i Idol 2014, där hon tog sig från audition till final och sedan stod som slutsegrare av hela säsongen – och den dittills yngsta vinnaren någonsin.

Efter detta har vi sett Lisa Ajax delta i Melodifestivalen vid två tillfällen: 2016 med låten ”My Heart Wants Me Dead” och 2017 med låten ”I Don’t Give A”. Nu är Lisa tillbaka för ett tredje försök i tävlingen. Hennes bidrag är för övrigt det enda bidraget i startfältet som bara har gjorts av en upphovsperson (Isa Molin).


 

Vilken artist har du som favorit denna vecka? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera