Den fjärde och avslutande deltävlingen i Melodifestivalen 2019 kommer att avgöras i Sparbanken Arena i Lidköping, lördagen den 23:e februari 2019. Sju tävlande kommer att göra upp om de sista två direktplatserna i finalstartfältet samt de sista två platserna i uppsamlingsheatet Andra chansen.

På den här sidan kommer ni kunna hitta allt ni behöver veta inför sändningen. Mer information fylls på ju närmare sändningen vi kommer.

 

Inför: Melodifestivalens fjärde deltävling

  • Datum: 2019-02-23
  • Tid: 20:00 – 21:30 CET
  • Plats: Sparbanken Arena, Lidköping
  • Programledare: Marika Carlsson, Sarah Dawn Finer och Eric Saade
  • Röstningsprocess: Tittarna röstar vidare två bidrag till final och två bidrag till Andra chansen genom två röstningsomgångar.
  • TV-bolag/Stream: SVT1 och SVT Play – Länk

 

Reglerna för deltävlingen: Sju tävlande gjorde upp om två finalplatser och två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen. Nytt för i år är att SVT inte räknade totalt inkomna röster för varje bidrag utan att åtta tittargrupper* (baserade via Mello-appen och telefonröstningen, se längre ned vilka kategorier som gällde) rankade alla bidrag och delade ut poäng enligt en skala. Därefter slogs totalpoängen samman och de bidrag med högst totalpoäng gick vidare i tävlingen.

När programmet startade öppnade telefonslussarna då tv-tittarna hade möjlighet att telefon- och hjärtrösta. Samtidigt framfördes de sju tävlingsbidragen följt av en snabbrepris. Därefter stängdes slussarna tillfälligt och de fem bidrag med högst totalpoäng gick vidare till nästa omgång. Sedan blev det en snabbrepris till innan slussarna stängdes igen. Nu lästes resultatet från bägge omgångarna upp, där totalettan och totaltvåan gick direkt till final medan totaltrean och totalfyran gick till Andra chansen. Bidraget på femte plats åkte ut direkt.

Under varje röstningsomgång delade varje enskild röstningsgrupp ut poängen 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1 till bidragen. Detta innebär att alla bidrag i deltävlingen fick poäng. Inga poäng redovisades dock i direktsändningen utan resultatet förblir hemligt till dess att alla program har avgjorts.

 

* Tittargrupperna i Mello-appen är 3-9 år, 10-15 år, 16-29 år, 30-44 år, 45-59 år, 60-74 år och 75+ år. Observera att telefonröstningen räknas som den åttonde ålderskategorin som är “okänd ålder”.

 

Mer info

 

Startfält

De tävlande i Lidköping. Foto: ESC-Panelen.

 

Nedan presenteras startfältet enligt startordning.

 

1. Pagan Fury – “Stormbringer”
Text &/musik: Tobias Gustavsson, Fredrik Thomander, Anders Wikström, Mia Stegmar


 

2. Anton Hagman – “Känner dig”
Text &/musik: Gusten Dahlqvist, Oliver Forsmark, Anton Hagman, Jakob Hjulström


 

3. Lisa Ajax – “Torn”
Text &/musik: Isa Molin


 

4. Arvingarna – “I Do”
Text &/musik: Nanne Grönvall, Mikael Karlsson, Casper Jarnebrink, Thomas “Plec” Johansson


 

5. Bishara – “On My Own”
Text &/musik: Markus Sepehrmanesh, Benjamin Ingrosso, Robert Habolin


 

6. Ann-Louise Hansson – “Kärleken finns kvar”
Text &/musik: David Lindgren Zacharias, Josefin Glenmark-Breman, Olof “Ollie” Olsen


 

7. John Lundvik – “Too Late For Love”
Text &/musik: John Lundvik, Anderz Wrethov, Andreas “Stone” Johansson


 

Personligt om de tävlande


Dansbandet Arvingarna bildades i Partille utanför Göteborg år 1989 och består av de fyra medlemmarna Lars “Lasseman” Larsson, Tommy Carlsson, Kim Carlsson och Casper Janebrink. Sedan bandet startade har man varit mycket framgångsrika, bland annat på dansgolven och i radio med flera Svensktoppshits.

Arvingarna har ställt upp fem gånger i Melodifestivalen, varav första gången är den mest framgångsrika. Det var år 1993 då de vann svenska uttagningen med sin låt “Eloise”. De fick då tävla för Sverige i Eurovision där det blev en sjundeplats. Sedan har de även tävlat åren 1995, 1999 och 2002. Och nu, 15 år senare, är de tillbaka igen i tävlingen!

År 2019 markerar även Arvingarnas 30-årsjubileum som kommer att märkas framförallt under sommaren och hösten 2019.Anton Hagman, född 8:e september 1998 i Västerås. Han är artist som publikt slog igenom när han tävlade i Melodifestivalen 2017 med låten “Kiss You Goodbye”. Innan det hade han främst synts på sin YouTube-kanal.

När Anton ställde upp i Melodifestivalen 2017 tog han sig först vidare från sin deltävling till Andra chansen, där han ställdes mot den mycket favorittippade Loreens “Statements”. Men klockorna var på Antons sida den kvällen för han tog finalbiljetten före Loreen och väl i final blev det sedan en tiondeplats. Hur det ska gå i år återstår att se…Ann-Louise Hanson, född 4:e april 1944 i Kristianstad, är en av Sveriges mest folkkära artister som haft en karriär som sträckts över i stort sett hela hennes liv. Det har varit otal framträdanden, skivinspelningar, turnéer, driva skivbolag etc. Mycket har hänt och mycket mer kommer att hända.

Det vi också noterar är att Ann-Louise Hanson innehar rekordet i att deltagit flest gånger i Melodifestivalen: hela 11 gånger från 60-talet till början av 00-talet. Dessutom har hon rekordet att ha tävlat med flest bidrag – 13 stycken. Att det är fler bidrag än festivaler beror på att två år tävlade hon med två bidrag. Ann-Louise har däremot ingen seger i bagaget utan har som bäst kommit fyra.

Nu återvänder alltså Ann-Louise en 12:e gång med sitt 14:e bidrag som heter “Kärleken finns kvar”.Bishara Morad är en av årets yngsta deltagare, och är relativt färsk i musikbranschen eftersom att hans talang upptäcktes så sent som i april 2018 av den tidigare Idoljurymedlemmen Laila Bagge. Hon tipsades om att kolla in hans framträdanden på Instagram och föll direkt för den talangen. Detta ledde till att de fick kontakt och att Bishara fick ett skivkontrakt. Och nu ska han alltså vara med och tävla i Melodifestivalen!

Hans tävlingsbidrag är gjort av bl.a. Benjamin Ingrosso, som ju vann Melodifestivalen 2018.Pagan Fury är ett neo-folk metalband under ledning av sångerskan Arven Latour (alias Mia Stegmar).

Enligt Pagan Furys officiella Instagramkonto är de “historiska nördar och stora fans av det stora strategispelet Crusader Kings II”. Gruppen skickade in sin musik till skaparna av spelet eftersom att de ville bli inkluderade där, vilket de också blev. Så från nu är Pagan Fury det officiella rockbandet för detta strategispel.

Nu ska de även delta i Melodifestivalen med sin “Stormbringer”-låt.John Lundvik, född 27:e januari 1983 i London, slog igenom med dunder och brak ifjol (2018) då hans artistiska karriär startade på riktigt. Innan dess hade han främst synts som låtskrivare för andra artister och även tävlat i friidrott. Men år 2018 ställde han upp i Melodifestivalen med låten “My Turn” som tog sig direkt till final (från startnummer 2 ska tilläggas) och sedan slutade på tredje plats.

Nu ett år senare har John lanserat sig själv som artist och är redo för nästa steg, och då är han tillbaka i Melodifestivalen. Denna gång heter låten “Too Late For Love”.Lisa Ajax, född den 13:e augusti 1998 i Järfälla utanför Stockholm, började redan som 6-åring att ta sånglektioner, och deltog även i många sångtävlingar under sin barndom, bland annat Lilla Melodifestivalen 2012. Men publikt slog Lisa Ajax igenom i Idol 2014, där hon tog sig från audition till final och sedan stod som slutsegrare av hela säsongen – och den dittills yngsta vinnaren någonsin.

Efter detta har vi sett Lisa Ajax delta i Melodifestivalen vid två tillfällen: 2016 med låten “My Heart Wants Me Dead” och 2017 med låten “I Don’t Give A”. Nu är Lisa tillbaka för ett tredje försök i tävlingen. Hennes bidrag är för övrigt det enda bidraget i startfältet som bara har gjorts av en upphovsperson (Isa Molin).


 

Resultat

Bishara och John Lundvik gick till finalen. Foto: ESC-Panelen.

MELODIFESTIVALEN 2019 – RESULTAT. Den fjärde och sista deltävlingen är avslutad och vi har ett resultat. Efter bägge röstningsomgångarna blev det Bishara och John Lundvik som gick till final, medan Lisa Ajax och Arvingarna tävlar vidare i Andra chansen, som avgörs redan nästa lördag (2:a mars).

Totalt inkom 6 810 817 röster, där Radiohjälpen fick in 905 041 kronor.

I och med att alla fyra deltävlingar nu är över har SVT kunnat släppa samtliga 28 tävlingsbidrag fria för spelning. Fram till fjärde sändningen hade endast Andra chansen-bidragen och de utslagna bidragen i deltävling 1-3 varit fria för spelning, men nu får hela startfältet spelas upp utan hinder.

Så här slutade den fjärde deltävlingen:

 

Till Final (utan inbördes ordning*):

1. John Lundvik – “Too Late For Love”

1. Bishara – “On My Own”

 

Till Andra Chansen (utan inbördes ordning*):

3. Lisa Ajax – “Torn”

3. Arvingarna – “I Do”

 

Utslagna:

5. Ann-Louise Hanson – “Kärleken finns kvar” (583 995 röster)**

6. Anton Hagman – “Känner dig” (601 113 röster)**

7. Pagan Fury – “Stormbringer” (579 502 röster)**

 

* SVT meddelar de individuella placeringarna gällande finalen och Andra chansen först efter att finalen är avgjord. Detta för att inte framtida resultat i tävlingen ska påverkas utifrån hur bidragen placerade sig här.

** Nytt för i år är att SVT meddelar hur många totalröster de utslagna bidragen i deltävlingen fick (resterande siffror presenteras först efter att hela tävlingen är avgjord).

 

Vad tycker du om resultatet? Kommentera gärna nedan.

PS: Vi kommer att publicera våra omdömen om denna deltävlings tävlande inom kort.

 


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av sju personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen