Startfältet till Norsk Melodi Grand Prix 2019 presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. På fredagseftermiddagen den 25:e januari (2019) höll norska TV-bolaget NRK en presskonferens där man presenterade startfältet till Norsk Melodi Grand Prix 2019. I samband med detta har även bidragens studioversioner släppts.

 

Norge fortsätter alltså med att bara hålla i en finalkväll som uttagning till Eurovisionen och man har valt ut tio tävlande från en nationell antagning (och eventuellt även från specialinbjudningar). Finalen går av stapeln i Oslo Spektrum lördagen den 2:a mars (samma kväll har bl.a. även Island och Finland finaler samt så sker Andra chansen i Melodifestivalen – det blir således inte någon finalkrock i år mellan Norge och Sverige).

 

Startfältet

Dessa 10 artister deltar i NMGP 2019 (de listas i bokstavsordning efter artistnamn):

 

  1. Adrian Jørgensen – “The bubble”
  2. Anna-Lisa Kumoji – “Holla”
  3. Carina Dahl – “Hold me down”
  4. Chris Medina – “We try”
  5. D’Sound – “Mr. Unicorn”
  6. Erlend Bratland – “Sing for you”
  7. Hank Von Hell – “Fake it”
  8. Ingrid Berg Mehus – “Feel”
  9. KEiiNO – “Spirit in the sky”
  10. Mørland – “En livredd mann”

 

Bidragen finns att lyssna på bl.a. Spotify.

Återkommande artister

I startfältet hittar vi flera intressanta namn b.la. Mørland som tävlade i Eurovision 2015 i Wien tillsammans med sångerskan Debrah Scarlett där de framförde bidraget A monster like me. Den här gången tävlar han dock som soloartist och är den enda i startfältet som sjunger på norska. Noterbart är att Mørland även var upphovsman till MGP-fjolårstvåan Rebecca med låten ”Who We Are”.

År 2015 när Mørland vann MGP tävlade även Erlend Bratland samtidigt med låten ”Thunderstock” som kom på andra plats. Nu ska de båda artisterna ställas mot varandra på nytt.

Vidare hittar vi även Carina Dahl som har deltagit i MGP, åren 2011 med låten ”Guns & Boys” och 2013 med låten ”Sleepwalking”. Det blir första gången Carina Dahl deltar i MGP-finalen. De tidigare försöken har nämligen varit i deltävlingar/semifinaler som hon inte har tagit sig vidare i från.

Ytterligare en välkänd återkommande artist är Tom Hugo som senast ifjol tävlade med låten ”I Like, I Like, I Like” som blev oplacerad i finalen. Innan dess tävlade han med låten ”Det er du” år 2013. Den låten tog sig inte vidare till final, dock. Nu slår han ihop sig med två andra artister och bildar en trio till MGP 2019 vid namn KEiiNO.

I den trion finns ytterligare en artist som tävlade ifjol, nämligen Alexandra Rotan. Hon sjöng då duett med Stella Mwangi (ESC 2011 – Norge) och framförde låten ”You Got Me” som slutade på en hedersam 3:e plats.

Slutligen så återkommer även Hans-Erik Dyvik Husby, känd som Hank år 2013 med låten ”No One”. Den låten tog sig inte vidare från deltävlingen, så likt Carina Dahl blir detta första finalplatsen. Till årets MGP går Hank under artistnamnet Hank Von Hell.

 

MGP-debut för amerikansk artist

Det blir MGP-debut för den amerikansk-födda artisten Chris Medina, känd i både Norge och Sverige för låten ”What Are Words” från år 2011. Medina har deltagit i American Idol och är bosatt i Norge sedan något år tillbaka tillsammans med sin norska flickvän Silje Skylstad Gotaas.

 

Mer fakta om Norsk Melodi Grand Prix 2019

Norge var allra först ut att både bekräfta sitt deltagande i Eurovision 2019 – och att man fortsätter med sin Norsk Melodi Grand Prix. För beskedet om detta val kom redan i slutet av januari 2018, då NRK öppnade antagningen till NGMP 2019. När antagningen sedan hade stängts, den 9:e september, meddelade NRK att mer än tusen låtar skickades in, vilket har rapporterats om som ett nytt rekord!

Under hösten 2018 har artister och bidrag valts ut och den 25:e januari presenterades startfältet. I samma veva som presentationen släpptes låtarnas studioversioner.

I en intervju med NRK i höstas sade Stig Karlsen, som är producent och musikansvarig för NMGP 2019, att produktionen jobbar ständigt med att gå lite längre varje år för inte tulla på de höga förväntningar som norrmännen har på showen. Även om en storslagen show är viktig så säger Stig Karlsen att det är låtarna och artisterna som betyder allt, eftersom det är det som gör att NRK kan leverera showen.

Till NMGP 2020 förväntas NRK genomföra ett antal förändringar, men mer info om det kommer senare under säsongen.

 


 

Kommentera