Melodifestivalen 2019: Lär känna startfältet i första deltävlingen

MELODIFESTIVALEN 2019. Nu på lördag (2:a februari) börjar Melodifestivalen 2019 på allvar med den första deltävlingen. Sju artister tävlar om platser i Andra chansen och finalen, men vilka är det egentligen som tävlar? I den här artikeln får du en sammanfattning om hela startfältet!

De tävlande presenteras i bokstavsordning efter låttitel (mer exakt fakta om startordning etc. finns att läsa på vår sida om Deltävling 1).

 Anna Bergendahl, född 11:e december 1991 i Stockholm, debuterade som artist när hon sökte och kom med i Idol 2008, där det till sist blev en femteplats.

Med den gitarrbaserade balladen ”This Is My Life” deltog Anna sedan i Melodifestivalen 2010, där hon tog sig till final och vann allting. I Eurovision i Oslo samma år gick det däremot inte lika bra. Sverige hamnade på elfte plats i sin semifinal och missade därmed sin första final sedan år 1977!

Men Annas karriär har fortsatt, och hon har synts i många andra program och fortsatt att släppa ny musik. Nu nio år efter segern kommer hon tillbaka igen till Melodifestivalen för en ny omgång.Nano Omar, född 16:e december 1986 i Tumba utanför Stockholm, slog igenom med dunder och brak i Melodifestivalen 2017 med sin låt ”Hold On” som tog sig hela vägen till final och var snubblande nära att vinna allting. Den då relativt okände Nano hade haft musikdrömmar sedan barnsben och givit ut musik också, men det hade även blivit problem i privatlivet, bland annat dömdes han till fängelse i unga år. Men sedan valde han att satsa helhjärtat på både familjen och musiken.

Nu, två år senare, är Nano tillbaka igen i tävlingen med en låt som har gjorts av tre tidigare Eurovisionvinnar-låtskrivare!Mohmobi, artistnamn för Mohombi Moupondo, föddes den 17:e oktober 1986. Han växte upp med sina föräldrar och 13 syskon i Stockholmsförorterna Husby och Norsborg. Musikaliskt slog han igenom med sin bror i Group Avalon, som även deltog i Melodifestivalen 2005 med låten ”Big Up”. Någon större succé blev det inte då, men de fortsatte att spela ihop bland annat på olika festivaler.

År 2010 gick satsade Mohombi solo och släppte låten ”Bumpy Ride” som snabbt kom att bli en succé i flera länder, inte bara i Sverige. Detta ledde till att Mohombi släppte fler singlar samma år och följde upp dessa med två singlar 2011 och 2014. Mellan dessa tillfällen och även därefter har Mohombi vunnit en rad priser i olika AWARDS för samarbeten med olika artister runt om i världen.’

Nu ställer Mohombi upp i Melodifestivalen för andra gången.Zeana Muratovic, som går under artistnamnet Zeana, är född 5:e november 1992 i Växjö. Hon är artist som gjorde sig känd för publiken när hon sökte till Idol 2016 och blev en av veckofinalisterna, även om hon sedan åkte ut direkt.

Anis Don Demina, född 25:e april 1993 i Stockholm, är DJ, artist och musiker och blandar sin vardag med att både DJ:a på klubbar, göra egen musik (och göra samarbeten med andras låtar) samt att hålla igång sin YouTube-kanal med olika typer av innehåll (oftast att tycka till om olika saker).

Nu slår sig denna duo samman för att tävla i Melodifestivalen 2019.Arja Saijonmaa föddes i Sankt Michel i Finland den 1:a december 1944. Hon är artist som bor och verkar i många länder och har en stor musikalisk bredd och sjunger på en mängd olika språk. I Sverige är hon välkänd och folkkär och har varit det sedan hon slog igenom här i slutet av 1970-talet. Hittills har hon gett ut 35 musikalbum.

I Melodifestivalsammanhang kom debuten 1987 då hon ställde upp med ”Högt över havet” som var en ynka poäng från att få åka och tävla i Eurovisionen. Därefter dröjde det till år 2000 innan Arja syntes igen i sammanhanget, då som en av tio programledare för showen. År 2005 ställde Arja upp igen som artist, då med låten ”Vad du än trodde så trodde du fel” som kom på sistaplats i sin deltävling.Gruppen High15 består av de fyra 15- och 16-åriga tjejerna Lleucu Young, Tiana Salmon, Amie Parfitt och Alva Lindgren. Som popgrupp har bandet funnits i drygt tre år, efter att de bildades på Stage Academy’s artistutbildning. De har synts mest när de framfört covers på YouTube, men år 2017 sökte de till Talang och tog sig hela vägen till semifinalstadiet. Därefter har de släppt några låtar och varit ute på gig. Nu tävlar gruppen för första gången någonsin i Melodifestivalen.Wiktoria Johansson, född 8:e november 1996 i Brämhult i Borås, slog igenom publikt med dunder och brak i Melodifestivalen 2016 med sin countrylåt ”Save Me”. Förutom att ta sig till final blev det till sist blev en fin fjärdeplats. Detta gav henne en start på karriären som rullat på sedan dess. 2017 var hon tillbaka i tävlingen igen och tog sig till final där det blev en sjätteplats.

Nu tävlar Wiktoria för tredje gången i Melodifestivalen och denna gång med Joy & Linnea Deb på låtskrivarsidan.


 

Vilken artist har du som favorit denna vecka? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera