Den första deltävlingen i Melodifestivalen 2019 avgjordes i Scandinavium i Göteborg, lördagen den 2:a februari 2019. Sju tävlande gjorde upp om två platser i finalstartfältet samt två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen.

 

Inför: Melodifestivalens första deltävling

 

Reglerna för deltävlingen: Sju tävlande gjorde upp om två finalplatser och två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen. Nytt för i år är att SVT inte räknade totalt inkomna röster för varje bidrag utan att åtta tittargrupper* (baserade via Mello-appen och telefonröstningen, se längre ned vilka kategorier som gällde) rankade alla bidrag och delade ut poäng enligt en skala. Därefter slogs totalpoängen samman och de bidrag med högst totalpoäng gick vidare i tävlingen.

När programmet startade öppnade telefonslussarna då tv-tittarna hade möjlighet att telefon- och hjärtrösta. Samtidigt framfördes de sju tävlingsbidragen följt av en snabbrepris. Därefter stängdes slussarna tillfälligt och de fem bidrag med högst totalpoäng gick vidare till nästa omgång. Sedan blev det en snabbrepris till innan slussarna stängdes igen. Nu lästes resultatet från bägge omgångarna upp, där totalettan och totaltvåan gick direkt till final medan totaltrean och totalfyran gick till Andra chansen. Bidraget på femte plats åkte ut direkt.

Under varje röstningsomgång delade varje enskild röstningsgrupp ut poängen 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1 till bidragen. Detta innebär att alla bidrag i deltävlingen fick poäng. Inga poäng redovisades dock i direktsändningen utan resultatet förblir hemligt till dess att alla program har avgjorts.

 

* Tittargrupperna i Mello-appen är 3-9 år, 10-15 år, 16-29 år, 30-44 år, 45-59 år, 60-74 år och 75+ år. Observera att telefonröstningen räknas som den åttonde ålderskategorin som är “okänd ålder”.

 

Mer info

 

Startfält

De tävlande i Göteborg. Foto: Jan Danielsson/SVT.

 

Nedan presenteras startfältet enligt startordning.

 

1. Nano – “Chasing Rivers”
Text &/musik: Lise Cabble, Linnea Deb, Joy Deb, Thomas G:son


 

2. High15 – “No Drama”
Text &/musik: Joy Deb, Linnea Deb, Kate Tizzard


 

3. Wiktoria – “Not With Me”
Text &/musik: Joy Deb, Linnea Deb, Wiktoria Johansson


 

4. Zeana feat. Anis Don Demina – “Mina bränder”
Text &/musik: Thomas G:son, Jimmy Jansson, Anis Don Demina, Pa Moudou Badjie


 

5. Arja Saijonmaa – “Mina fyra årstider”
Text &/musik: Göran Sparrdal, Arja Saijonmaa


 

6. Mohombi – “Hello”
Text &/musik: Alexandru Florin Cotoi, Thomas G:son, Mohombi Moupondo, Linnea Deb


 

7. Anna Bergendahl – “Ashes To Ashes”
Text &/musik: Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm, Anna Bergendahl


 

Personligt om de tävlande


Anna Bergendahl, född 11:e december 1991 i Stockholm, debuterade som artist när hon sökte och kom med i Idol 2008, där det till sist blev en femteplats.

Med den gitarrbaserade balladen “This Is My Life” deltog Anna sedan i Melodifestivalen 2010, där hon tog sig till final och vann allting. I Eurovision i Oslo samma år gick det däremot inte lika bra. Sverige hamnade på elfte plats i sin semifinal och missade därmed sin första final sedan år 1977!

Men Annas karriär har fortsatt, och hon har synts i många andra program och fortsatt att släppa ny musik. Nu nio år efter segern kommer hon tillbaka igen till Melodifestivalen för en ny omgång.Nano Omar, född 16:e december 1986 i Tumba utanför Stockholm, slog igenom med dunder och brak i Melodifestivalen 2017 med sin låt “Hold On” som tog sig hela vägen till final och var snubblande nära att vinna allting. Den då relativt okände Nano hade haft musikdrömmar sedan barnsben och givit ut musik också, men det hade även blivit problem i privatlivet, bland annat dömdes han till fängelse i unga år. Men sedan valde han att satsa helhjärtat på både familjen och musiken.

Nu, två år senare, är Nano tillbaka igen i tävlingen med en låt som har gjorts av tre tidigare Eurovisionvinnar-låtskrivare!Mohmobi, artistnamn för Mohombi Moupondo, föddes den 17:e oktober 1986. Han växte upp med sina föräldrar och 13 syskon i Stockholmsförorterna Husby och Norsborg. Musikaliskt slog han igenom med sin bror i Group Avalon, som även deltog i Melodifestivalen 2005 med låten “Big Up”. Någon större succé blev det inte då, men de fortsatte att spela ihop bland annat på olika festivaler.

År 2010 gick satsade Mohombi solo och släppte låten “Bumpy Ride” som snabbt kom att bli en succé i flera länder, inte bara i Sverige. Detta ledde till att Mohombi släppte fler singlar samma år och följde upp dessa med två singlar 2011 och 2014. Mellan dessa tillfällen och även därefter har Mohombi vunnit en rad priser i olika AWARDS för samarbeten med olika artister runt om i världen.’

Nu ställer Mohombi upp i Melodifestivalen för andra gången.Zeana Muratovic, som går under artistnamnet Zeana, är född 5:e november 1992 i Växjö. Hon är artist som gjorde sig känd för publiken när hon sökte till Idol 2016 och blev en av veckofinalisterna, även om hon sedan åkte ut direkt.

Anis Don Demina, född 25:e april 1993 i Stockholm, är DJ, artist och musiker och blandar sin vardag med att både DJ:a på klubbar, göra egen musik (och göra samarbeten med andras låtar) samt att hålla igång sin YouTube-kanal med olika typer av innehåll (oftast att tycka till om olika saker).

Nu slår sig denna duo samman för att tävla i Melodifestivalen 2019.Arja Saijonmaa föddes i Sankt Michel i Finland den 1:a december 1944. Hon är artist som bor och verkar i många länder och har en stor musikalisk bredd och sjunger på en mängd olika språk. I Sverige är hon välkänd och folkkär och har varit det sedan hon slog igenom här i slutet av 1970-talet. Hittills har hon gett ut 35 musikalbum.

I Melodifestivalsammanhang kom debuten 1987 då hon ställde upp med “Högt över havet” som var en ynka poäng från att få åka och tävla i Eurovisionen. Därefter dröjde det till år 2000 innan Arja syntes igen i sammanhanget, då som en av tio programledare för showen. År 2005 ställde Arja upp igen som artist, då med låten “Vad du än trodde så trodde du fel” som kom på sistaplats i sin deltävling.Gruppen High15 består av de fyra 15- och 16-åriga tjejerna Lleucu Young, Tiana Salmon, Amie Parfitt och Alva Lindgren. Som popgrupp har bandet funnits i drygt tre år, efter att de bildades på Stage Academy’s artistutbildning. De har synts mest när de framfört covers på YouTube, men år 2017 sökte de till Talang och tog sig hela vägen till semifinalstadiet. Därefter har de släppt några låtar och varit ute på gig. Nu tävlar gruppen för första gången någonsin i Melodifestivalen.Wiktoria Johansson, född 8:e november 1996 i Brämhult i Borås, slog igenom publikt med dunder och brak i Melodifestivalen 2016 med sin countrylåt “Save Me”. Förutom att ta sig till final blev det till sist blev en fin fjärdeplats. Detta gav henne en start på karriären som rullat på sedan dess. 2017 var hon tillbaka i tävlingen igen och tog sig till final där det blev en sjätteplats.

Nu tävlar Wiktoria för tredje gången i Melodifestivalen och denna gång med Joy & Linnea Deb på låtskrivarsidan.


 

Resultat

Mohombi och Wiktoria gick till finalen. Foto: ESC-Panelen.

MELODIFESTIVALEN 2019 – RESULTAT. Då är den första deltävlingen avslutad och vi har ett resultat. Efter två avgörande röstningsomgångar blev det Wiktoria och Mohmobi som gick till final, medan Anna Bergendahl och Nano tävlar vidare i Andra chansen.

Totalt inkom 7 158 333 röster vilket var ett nytt röstningsrekord. Radiohjälpen fick in 573 040 kronor.

Så här slutade alltså den första deltävlingen:

 

Till Final (utan inbördes ordning*):

1. Wiktoria – “Not With Me”

1. Mohombi – “Hello”

 

Till Andra Chansen (utan inbördes ordning*):

3. Nano – “Chasing Rivers”

3. Anna Bergendahl – “Ashes to Ashes”

 

Utslagna:

5. Zeana feat. Anis Don Demina – “Mina bränder” (980 354 röster)**

6. High15 – “No drama” (814 839 röster)**

7. Arja Saijonmaa – “Mina fyra årstider” (507 727 röster)**

 

* SVT meddelar de individuella placeringarna gällande finalen och Andra chansen först efter att finalen är avgjord. Detta för att inte framtida resultat i tävlingen ska påverkas utifrån hur bidragen placerade sig här.

** Nytt för i år är att SVT meddelar hur många totalröster de utslagna bidragen i deltävlingen fick (resterande siffror presenteras först efter att hela tävlingen är avgjord).

 

Vad tycker du om resultatet? Kommentera gärna nedan.

PS: Vi kommer att publicera våra omdömen om denna deltävlings tävlande inom kort.

 


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen