Panelen tycker till om finalisterna i P4 Nästa 2018

P4 NÄSTA 2018. Ikväll (den 25:e augusti) med start klockan 19:03 CEST i Sveriges Radios P4 avgörs riksfinalen i musiktävlingen P4 Nästa. Inför finalen kommer några av oss i panelen att ge våra omdömen om låtarna samt vem vi helst vill se som joker i Melodifestivalen 2019.

 

Startfältet

De tävlande är (i startordning):

 

 1. Beside the Bridge – Cool Kid (P4 Uppland)
 2. Spring City – “Back on our streets (P4 Jönköping)
 3. The lovers of Valdaro – Lost forever (P4 Stockholm)
 4. Patricia Birgersson – Här och nu (P4 Kalmar)
 5. Ewelina Westin – Fading Light (P4 Gotland)
 6. Josias Andersson – En kort sekund (P4 Skaraborg)
 7. Amandine X – Beautiful Mess (P4 Malmöhus)
 8. Jahr –Magic (P4 Västerbotten)

 

Läs mer om finalen i vår Inför-guide här.

 

Något att tänka på innan vi börjar bedömningen

SVT ger jokerplatsen till en artist eller musikgrupp och inte den/deras tävlingsbidrag. Anledningen är att tävlingsbidragen har framförts offentligt före den 1:a september 2018, vilket gör att dessa låtar omöjligen kan tävla i Melodifestivalen eller Eurovision 2019. I bedömningen kring vem vi vill se som joker i Melodifestivalen 2019 kommer vi därför endast att bedöma artistisk kvalité eftersom vem som än blir vald (och förhoppningsvis tackar ja) kommer att få ta fram ett nytt bidrag till vinterns festival.

Med det sagt ger vi först personlig topplista för finalen, därefter en helhetskommentar om startfältet och avslutningsvis vem var och en vill se som joker nästa år.

 

Våra bedömningar

 

Personlig topplista för finalen:

 1. Beside the Bridge – ”Cool kid”
 2. Spring City – ”Back on our streets”
 3. Patricia Birgersson – ”Här och nu”
 4. Jahr – ”Magic”
 5. Josias Andersson – ”En kort sekund”
 6. Amadine X – ”Beautiful mess”
 7. The Lovers of Valdaro – ”Lost forever”
 8. Ewelina Westin – ”Fading light”

 

Kommentar för finalen: Överlag tycker jag att låtarnas studioversioner är väldigt bra producerade. Det märks nu när tävlingen har hållit på ett tag att artisterna blir mer rutinerade på vad som krävs för att nå fram, och det gör att det inte finns någon som är jättedålig. Men det finns för få bidrag som är väldigt bra. Min favorit är inledningslåten ”Cool kid” som framförs av Beside the Bridge. Det är en härlig låt som jag tror kommer göra sig bra i tävlingen. Men de som jag tror kommer gå bäst för är de gitarrbaserade bidragen eftersom att de känns lite mer här och nu.

Vem vill jag se som joker i Melodifestivalen 2019?: Det är svårt i en studioversion att avgöra vilken av dessa artister som eventuellt skulle kunna göra bäst ifrån sig i Melodifestivalen, för att förhoppningsvis bli den första jokern som går längre än en femteplats i deltävling. Det känns lite som att alla dessa åtta har både mycket med sig och mot sig gällande just det. Vill SVT ha en ny Les Gordons så kan de välja Beside the Bridge, Josias Andersson eller The Lovers of Valdaro. Vill de ha en svensk variant av O’G3NE (Nederländerna i Eurovision 2017) så väljer de Spring City. Vill de se en ny Benjamin Ingrosso på scenen i festivalen så väljer de Jahr. Eller vill de ha finstämd sångerska i någon klang av t.ex. CajsaStina Åkerström eller Eva Dahlgren så väljer de Patricia Birgersson, Amadine X eller Ewelina Westin. Jag har väldigt svårt att välja vilken som är bäst just nu så jag går på magkänsla och säger i så fall Spring City.

Oavsett vem som blir tillfrågad att bli joker kommer behöva tänka mycket kring vilken typ av ny låt som väljs ut eftersom att stämpeln på att vara joker från en musikradiotävling på sommaren just nu väger nackdel efter alla dessa år.

 

 

 

Personlig topplista för finalen:

 1. Patricia Birgersson – ”Här och nu”
 2. Spring City – ”Back on our streets”
 3. Ewelina Westin – ”Fading light”
 4. Beside the bridge – ”Cool kid”
 5. Josias Andersson – ”En kort sekund”
 6. Amadine X – ”Beautiful mess”
 7. The Lovers of Valdaro – ”Lost forever”
 8. Jahr –Magic”

 

Kommentar för finalen: Jag har aldrig tidigare följt P4 nästa. Och det kanske är lika bra det. För hade detta varit en deltävling av melodifestivalen hade det antagligen varit den svagaste genom tiderna. Visserligen så finner undertecknad bidragen i sin personliga topp 3 som ganska så bra. Men inte ens någon utav dessa tre låter som något som skulle kunna vinna hela melodifestivalen.

Samtidigt som finalen håller en låg högsta nivå så håller den även en inte allt för låg lägsta nivå då alla åtta bidragen är lyssningsbara. Men de fem jag rankat lägst hade jag glömt bort redan efter första lyssningen.

Vem vill jag se som joker i Melodifestivalen 2019?: Svårt att säga då jag inte har hört någon av utav dessa artister sjunga live. Visserligen tycker jag att Patricia Birgersson har den bästa låten i det här sammanhanget. Men den sticker inte ut och är egentligen bara en promille bättre än min tvåa samt trea, Spring City & Ewelina Westin. Spring City’s ”Back on our streets” är en mysig countrylåt och skickar de någonting liknande kan det fungera i melodifestivalen. Däremot tycker jag att låten ”Fading light” har intressant sound. Om Ewelina Westin kan utveckla det till melodifestivalen 2019 så skulle det kunna fungera riktigt bra och faktiskt leda till att hon blir den första artisten från P4 nästa som går vidare i melodifestivalen. Kanske inte hela vägen till final, men möjligtvis andra chansen.

Kort sagt så ser undertecknad helst Ewelina Westin i nästa års melodifestival då hon har störst potential att komma med en bättre och mer intressant låt baserad på vad vi fått höra.

 

Vad tycker du?

Så här tycker några av oss i panelen om finalen och nu undrar vi vad du tycker. Och det viktigaste: vem vill du se som joker i Melodifestivalen 2019?

 


 

Kommentera