Vad har hänt på Eurovisionfronten? (juli 2018)

Foto & copyright: Larisa-K/Pixabay.com.

EUROVISION 2019. Det är sommar och sol men i Eurovisionvärlden är det åtminstone lite fart inför nästa års tävling. Här kommer lite uppdateringar om läget som det ser ut just nu (juli 2018).

 

Exekutiv producent presenterad

Sedan i juni står det klart att Israel kommer att få stå värd för Eurovision 2019, och i början av juli kom också besked om att Zivit Davidovitch blivit utsedd som exekutiv producent för tävlingen. Hon har tidigare arbetat på Channel 10 i Israel men flyttar nu över till TV-bolaget KAN (IPBC) som är 2019 års värdbolag för Eurovision Song Contest. Utöver Zivit Davidovitch har KAN också utsett chefredaktör och ledande chefsroll till Yuval Cohen, som tidigare arbetat med flertalet av Israels nationella uttagningar till Eurovisionen.

Fler roller kommer att tillsättas under de kommande månaderna.

 

Värdstadsvalet dröjer till september

I mitten av juni hölls det första mötet mellan EBU och KAN i Genève i Schweiz, där EBU kortfattat lämnade beskedet att värdstadsvalet görs först preliminärt i september. Därefter har det fortsatt att spekuleras hejvilt om vilken stad i Israel som blir vald till värdstad för Eurovision 2019. Men eftersom att EBU inte lämnat mer besked än så får vi för tillfället avvakta i frågan.

 

9 länder har preliminärt sagt ja att delta

I skrivande stund (17:e juli 2018) har 9 länder lämnat säkra besked om att de vill delta i Eurovision 2019. Detta inkluderar även värdlandet Israel. Det finns vissa källor som rullar om det dubbla antalet, men flera av dessa bygger enbart på spekulationer från enskilda uttalanden som inte bekräftats vidare varför vi inte tar upp dessa länder här. Förhoppningsvis kommer deltagarlistan (när den presenteras) att innehålla många länder.

 

Så här ser listan ut just nu (med notering om uttagningsmetod):

 

  • Belgien – oklar uttagningsmetod
  • Cypern – oklar uttagningsmetod
  • Frankrike – Destination Eurovision 2019
  • Israel – oklar uttagningsmetod
  • Malta – artist väljs genom X Factor, oklart hur bidraget väljs ut
  • Norge – Melodi Grand Prix 2019
  • Schweiz – oklar uttagningsmetod
  • Sverige – Melodifestivalen 2019
  • Tyskland – nationell final

 

Bosnien-Hercegovina ser inte ut att göra någon comeback 2019

Senast Bosnien-Hercegovina deltog var i Stockholm 2016 då landet för första gången sedan semifinalinförandet som deras bidrag inte gick till final. Både före och efter deras medverkan 2016 så har deras TV-bolag BHRT haft stora ekonomiska problem och nu har dessa lett till att BHRT fått sanktioner av EBU. Enligt uppgifter ska BHRT vara skyldiga EBU 6 miljoner schweizerfranc (ca 55,2 miljoner svenska kronor) och hur dessa ska betalas är oklart.

Bosnien-Hercegovina är inte ensamma om att drabbats av EBU:s sanktioner, utan dessa har i modern tid även drabbat Rumäniens TV-bolag TVR (2016) och Makedoniens TV-bolag MRT (2018). Detta innebar att de tillfälligt inte fick delta i Eurovisionen, men när det hade upprättas betalplaner för skulderna så hävdes deras sanktioner.

 

Antagningar & nationella-info

Sverige

SVT vill delta i Eurovision 2019 i Israel och Melodifestivalen blir återigen uttagningsmetod. Antagningen öppnar den 31:a augusti och pågår sedan till den 17:e september. Nytt för detta år ser ut att bli att SVT inte kommer att göra någon skillnad mellan etablerade och icke-etablerade låtskrivare vid antagningen. Annars har man sedan år 2010 alltid haft två separata antagningar för dessa två grupper, men så ser det inte ut att bli i år.

Annars är upplägget enligt traditionen: 28 bidrag kommer att väljas ut – ena hälften av startfältet väljs ut av en urvalsjury som väljer från den nationella antagningen och andra hälften väljs ut av Melodifestivalredaktionen själva med Christer Björkman i spetsen. Ett av de bidrag som SVT tillsätter själva är det nya bidrag till den artist/grupp som blir joker i årets P4 Nästa-final.

Mer info om Melodifestivalen 2019 finns att läsa om här.

 

Norge

Antagningen till Norsk Melodi Grand Prix 2019 är i full gång och det går att göra till och med den 9:e september. För att ansöka – klicka här.

 

Frankrike

Frankrikes TV-bolag France2 håller sin antagning öppen för Destination Eurovision 2019 och den är öppen till och med 30:e november. Regler och info om antagningen finns här.

Vill du ansöka – klicka här.

 

Schweiz

Huvudbolaget i Schweiz SRG SSR brukar vanligtvis gå ut med en stor inbjudan gällande alla fyra nationella TV-bolagens uttagningar. Men så har inte skett nu, utan istället har franskspråkiga bolaget RTS öppnat sin uttagning. Läs gärna mer om hur du ansöker här.

Schweiz har haft det motigt i Eurovisionen med nu fyra misslyckade finalförsök i rad.

 

Tyskland

Även 2019 kommer det att bli en nationell final som avgör vilken artist som Tyskland ska skicka till Eurovision Song Contest. Sporrade efter fjärdeplatsen i finalen i Lissabon i maj i år (2018), som kom efter flera års motiga resultat, har gjort att TV-bolaget NDR, som har hand om uttagningen, vill fortsätta med ett liknande koncept som man hade 2018. Just nu har NDR gått ut med att man söker en ny 100-mannapanel som ska få vara med i valet om vilken artist som ska väljas ut.

Är du intresserad att delta i den tyska panelen? Klicka i så fall här.

 

Så här ser det alltså ut just nu i mitten av sommaren 2018

Vi fortsätter att följa Eurovisionnyheter som dyker upp vartefter nu i sommar och i höst!

Kommentera gärna om du har funderingar eller frågor på vad som komma skall.

 


 

Kommentera