Panelen tycker till: Vann fel låtar Melodifestivalen?

VI TYCKER TILL. Inför lördagens finalavgörande i Melodifestivalen 2018 blickar vi tillbaka på tidigare finaler på 2000- och 2010-talet där jury och tittarna inte var överens om vilken låt som skulle vinna. Vi ställer oss frågan om rätt låtar vann dessa år eller om någon annan av finalisterna borde ha vunnit.

De år vi kommer att ta upp är 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2013, 2014, 2016 och 2017 i och med att det var då som man var oense om vilken låt som de facto skulle vinna.

 

Melodifestivalens final 2005

Juryns val: Martin Stenmarck – ”Las Vegas” (1:a hos juryn (102 p), 2:a hos tv-tittarna (110 p)

TV-tittarnas val: Nanne Grönvall – ”Håll om mig” (1:a hos tv-tittarna (132 p), 3:a hos juryn (77 p)

Slutgiltig vinnare i finalen: Martin Stenmarck – ”Las Vegas”

 

Panelen tycker till!

Rätt låt vann!

Kommentar: 2005 var ett uruselt år, och vinnaren var inget undantag. Men även om Las Vegas var klyschig som sjutton och hopplöst förlegad så tyckte jag faktiskt värre om ”Håll om mig”. Visst har låten växt på mig sen 2005, men den låter fortfarande som en trasig tvättmaskin, och hade klarat sig ännu sämre i Eurovision.

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Jag minns att jag såg finalen och hoppades på Martin Stenmarck. Idag när jag är några år äldre så inser jag att den låten kanske inte var så bra som jag tyckte den var då. Men jag tycker fortfarande det är en bättre låt än ”Håll om mig”. Jag rycks med i ”Las Vegas” än idag och det är en låt som gör mig glad. Så hade jag fått välja om 13år senare, så hade valet varit det samma.

 

 

Fel låt vann!

Kommentar: Det grämer mig än idag att Martin Stenmarck tog hem segern och detta med en väldigt liten marginal till Nanne Grönvall. Personligen anser jag att Nanne hade den låt som troligen hade kunnat fått Sverige att komma minst topp 10 i finalen i Kiev 2005. Det var ingen vinnarlåt i Europa och vi hade säkert hamnat ungefär som vi gjort från år 2000 till 2004, men någon bottenplacering hade det i alla fall inte blivit. Det är jag säker på. Anledningen: Nannes låt stack ut med sin positiva kaxighet och det hade Europa nog gillat.

 

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Rätt låt vann men med liten marginal för mig, jag tyckte att båda var ganska jämn-bra. Jag vet inte om Nanne Grönvall hade kommit så värst mycket högre upp än Martin Stenmarck. Kanske om man hade översatt låten men jag tvivlar. Det fanns redan 2005 en hel del bra bidrag som man tyvärr gallrade ut alldeles för tidigt.

 

Fel låt vann!

Kommentar: Detta var första året som jag tittade ordentligt på Melodifestivalen. Redan första året så fastnade jag för tävlingen. Jag brydde mig dock inte om resultatet. Det var ju så roligt att bara kolla. Nu i efterhand när jag hört alla låtarna flera gånger och kunnat skaffa mig en bild av tävlingen i stora drag så kan jag konstatera att fel låt vann.
Visserligen så är ”Las Vegas” en bra låt, och Martin Stenmark är absolut en bra artist. Men min vinnare det året var Shirley Clamps bidrag ”Att älska dig”. Låten tävlade i deltävling 1, och det var faktiskt just den låten som fick mig att tycka om melodifestivalen. Hade det inte varit för den låten hade jag kanske inte varit intresserad av melodifestivalen alls idag. Det är därför självklart för mig att det bidraget borde ha vunnit det året. Och inte ”Las vegas” eller folkets vinnare ”Håll om mig”. Visserligen två bra låtar, men det är tack vare ”Att älska dig” som jag älskar melodifestivalen.

 

Fel låt vann!

Kommentar: Detta året var första gången på 2000-talet som jag ogillade vårt svenska vinnarbidrag. Än idag kan jag inte förstå varför vi ratade så många bra bidrag som exempelvis ”Alcastar” med Alcazar, ”Att älska dig” med Shirley Clamp, ”Du och jag mot världen” med Fredrik Kempe & Sanna Nielsen eller ”Alla flickor” med Linda Bengtzing. Dessa var några favoriter hos mig detta året och även om jag inte var något jättefan av ”Håll om mig” med Nanne, så tycker jag att hennes låt hade varit ett bättre vinnarmaterial att skicka till Eurovision än vad ”Las Vegas” med Martin Stenmarck var.

 


 

Melodifestivalens final 2006

Juryns val: Andreas Johnsson – ”Sing for me” (1:a hos juryn (112 p), 3:a hos tv-tittarna (88 p))

TV-tittarnas val: Carola – ”Evighet” (1:a hos tv-tittarna (132 p), 2:a hos juryn (102 p))

Slutgiltig vinnare: Carola – ”Evighet”

 

Panelen tycker till!

Fel låt vann!

Kommentar: Jag anser fortfarande att ”Sing for me” är en av de bästa och mest tidlösa låtarna i Melodifestivalen, och jag är fortfarande bitter över att den råkade komma samma år som Carola gjorde comeback. Alla visste att hon skulle vinna, och hon hade gärna fått göra det, men inte 2006!

 

Fel låt vann!

Kommentar: Det är svårt att opartisk när valet står mellan Carola och någon annan, för jag väljer alltid det andra. Jag har aldrig fastnat för Carola och det kanske påverkar mitt omdöme. ”Evighet” tog oss ändå tillbaka till toppen under en period då det kändes som att hoppet var borta. Det tror jag dock att både Andreas Johnson och BWO hade gjort. Deras låtar var bättre än Carolas. ”Sing For Me” kommer förbi en klassiker i Melodifestivalen. Det visste juryn också. Tyvärr var majoriteten av befolkningen Carola-törstiga efter alla års frånvaro. Carola vann av en anledning – hon var Carola.

 

 

Rätt låt vann!

Kommentar: I fallet 2006 tycker jag det var rätt låt som vann finalen. Carola hade den klart bästa låten och det klart bästa scenframträdandet, och hon kom också med rätt låt vid rätt tidpunkt. Denna låt hade aldrig kunnat vinna ett annat år och idag känns den helmossig. Men just där och då var den bra. Sedan är det väl bara Carola som kan komma på en femteplats i Eurovision utan att få en enda tolvpoängare…

 

 

Fel låt vann!

Kommentar: Carola uppfyllde Sveriges mål förvisso att komma tillbaks till en Eurovisionsfinal och säkra en bra plats, men jag undrar om inte Andreas Johnson också hade kunnat lyckats lika bra med den uppgiften om inte bättre. Carola gjorde inget jättespektakulärt. Jag tror att det året var det många som säkert taktikröstade på ett säkert kort just för att vi ville ta oss tillbaks till Eurovision-finalen, utan att man egentligen tyckte om låten så värst mycket.

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Jag minns inte när jag fick höra talas om Carola. Men jag vet att jag tyckte om hennes musik redan innan hon tävlade i Mello. Eftersom att min mor lyssnade mycket på Carola när jag var liten. Självklart hade jag då höga förväntningar när jag fick höra att hon skulle tävla det här året. Bidraget ”Evighet” levde upp till mina förväntningar och är än idag en av mina favoritlåtar från Melodifestivalen.

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Utan tvekan skickade vi helt rätt bidrag till Eurovision 2006. Carolas comeback i tävlingen var ett uppsving för tävlingen i sig och resultatet i Eurovisionen var minst sagt imponerande. Äntligen hade vi rest oss från fiaskot året innan och äntligen skickade vi den genre vi gjorde bäst på 2000-talet, nämligen den medryckande schlagermusiken. Jag minns att jag fick rysningar av Carolas framträdande i Eurovisionen och kände segervibrationer i kroppen. Det ska tilläggas att Melodifestivalen 2006 är en av de bästa upplagorna någonsin. Det var inte mycket som man ogillade det året.

 


 

Melodifestivalens final 2008

Juryns val: Charlotte Perrelli – ”Hero” (1:a hos juryn (114 p), 2:a hos tv-tittarna (110 p))

TV-tittarnas val: Sanna Nielsen – ”Empty Room” (1:a hos tv-tittarna (132 p), 3:a hos juryn (74 p))

Slutgiltig vinnare: Charlotte Perrelli – ”Hero”

 

Panelen tycker till!

Fel låt vann!

Kommentar: ”Empty Room” är och förblir en av de bästa balladerna i Melodifestivalens historia – som jag var helt såld på från första lyssningen. ”Hero” å andra sidan är en av de sämre upptempovinnarna någonsin. Problemet var att Charlotte hade mediernas fokus, och jurygrupperna rycktes med i hypen kring ”schlagerdivan” i paljetter. Samtidigt fick Sanna med sitt enkla och känslosamma nummer folkets röst – men det räckte inte. Jag blev fruktansvärt arg och är fortfarande bitter över denna skandal.

 

Fel låt vann!

Kommentar: I min mening är ”Hero” den sämsta vinnaren vi skickat sedan millennieskiftet. Jag tycker inte att ”Empty Room” heller skulle vunnit, för jag tror inte att den heller hade gett oss något speciellt hög placering. Men det var bra att Sanna inte vann, för då hade vi fått byta ut topplacering i Köpenhamn, mot usel placering i Belgrad. ”Lay Your Love On Me” med BWO borde varit den givna vinnaren. Den hade gett oss den bästa placeringen i Belgrad. Detta var när BWO var som populärast runt om i Europa, men vi sumpade chansen för gott. Topp 10 i Eurovision hade varit ett minimum. Än idag kan jag inte släppa det faktum att den inte vann.
Men tillbaka till de två låtarna som placerade sig före den. Detta är lite pest eller kolera för mig. Jag väljer ”Empty Room” på rätt dåliga grunder egentligen, men den förmedlade någon form av emotionell känsla. ”Hero” vill jag bara glömma.

 

 

Fel låt vann!

Kommentar: Med facit i hand var det fel låt som vann 2008. Jag gillade dock ”Hero” väldigt mycket och redan efter att ha hört och sett Charlottes framträdande i deltävling 4 det året så kände jag att ”yes, den vinner allt”. Men jag var nog lite för naiv, för just det året valde många andra länder liknande bidrag. Hade vi skickat Sanna Nielsen istället med vackra ”Empty Room” hade vi nog fått en topplacering i finalen, kanske inte bronsmedalj som hon fick 2014 men minst topp 10 är jag säker på. Men å andra sidan hade nog inte Sanna kommit tillbaka då år efter år till Melodifestivalen som tävlande artist och då hade det kanske inte blivit någon bronsmedalj i Köpenhamn några år senare.

 

 

Fel låt vann!

Kommentar: Här blir det väldigt mycket om om fanns, men jag misstänker även här att juryn tänkte ”amen vi skickar ett nytt säkert kort igen som kan ta oss högt i Eurovision! Ja, fan va bra.” Det gick sådär. ”Empty Room” hade förvisso vart mer riskfyllt att välja, men överlag tyckte jag den var bättre än ”Hero”. Sen var det här återigen, precis som 2005, ett år där man vaskade bort sina kvalitetsbidrag allt för tidigt. I mitt tycke hade jag hellre valt ”Line of Fire”.

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Charlotte Perrelli var min vinnare när hon tävlade år 2008. Därför anser jag att rätt låt vann. Nu flera år senare så har jag dock en annan favorit nämligen BWO:s ”Lay your love on me” som också är en av mina topp-5 favoritbidrag i Melodifestivalen. När det kommer till folkets vinnare ”Empty room” som framfördes av Sanna Nielsen, så är den en sådan där överskattad låt enligt mig. Det är visserligen en fin ballad. Men mycket mer än så är det inte. Bara en fin ballad.

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Det är inte så konstigt att jag tyckte ”rätt låt vann” eftersom ”Hero” med Charlotte Perrelli tillhör en av mina främsta favoritlåtar från Melodifestivalen genom tiderna. Sanna var väldigt bra, men personligen tycker jag att Perrelli var bättre. 2008 var ett speciellt år för mig, för det var nämligen första gången jag var på plats och såg två stycken deltävlingar. B.la den i Karlskrona när just Perrelli tävlade. Med facit i hand så här i efterhand kanske vi hade fått en bättre placering med Sanna, men jag tycker ändå vi skickade rätt kandidat.

 


 

Melodifestivalens final 2009

Internationella juryns val: Sarah Dawn Finer – ”Moving on” (1:a hos Int. Juryn (12 p), 3:a hos svenska juryn (63 p), 7:a hos tv-tittarna (12 p))

Svenska juryernas val: Måns Zelmerlöw – ”Hope and Glory” (1:a hos svenska juryn (90 p), 4:a hos int. Juryn (6 p) 5:a hos tv-tittarna (48 p))

TV-tittarnas val: Malena Ernman – ”La Voix” (1:a hos tv-tittarna (144 p), 8:a hos svenska juryn (38 p), 7:a hos int. Juryn (1 p))

Slutgiltig vinnare: Malena Ernman – ”La Voix”

 

Panelen tycker till!

Fel låt vann!

Kommentar: Det här året var galet, och jag har fortfarande svårt för att bestämma mig om vinnaren. Jag minns att jag var helt okej med Malena Ernman direkt efter finalen, men nu i efterhand så inser jag vilket konstigt val det verkligen var. Måns Zelmerlöw känns känns som det klart säkraste valet, men Sarah Dawn Finer hade nog gjort det bättre i Eurovision, det är jag helt säker på. Därför måste jag nog peka ut Sarah Dawn Finer som den moraliska vinnaren 2009. Det var hennes sista chans att vinna – och hon borde fått den.

 

Fel låt vann!

Kommentar: Med tanke på den hårda konkurrensen 2009 så är det fortfarande ett mysterium för mig varför svenska folket valde Malena Ernman. Det kanske stack ut mest i mängden, men var överlag inget märkvärdigt. Sarah Dawn Finers ”Moving On” är en av mina absoluta favoritlåtar alla kategorier i Melodifestivalen. Detta förstod också den internationella juryn. Att svenska folket bara placerade henne sjua är en tragedi i sig.

 

Fel låt vann!

Kommentar: Jag håller med Adrian om att Sarah Dawn Finer borde ha vunnit Melodifestivalen 2009, för hennes ”Moving On” var inte bara bäst, den var otroligt mäktig med Sarahs sångröst och scennärvaro. Riktig pampig och härlig. Malenas låt var förvisso ett roligt nummer, men med tanke på hur udda låten var och hur egentligen tråkigt numret blev i Moskva så var det kanske med rätta att vi fick en tjugoförstaplats det året för att lära oss en läxa. Sarah Dawn Finer hade nog inte kunnat utmana om segern i Moskva med tanke på hur övermäktiga Norge och Island var det året, men en hyfsad hög placering hade det blivit tror jag.

 

 

Fel låt vann!

Kommentar: Jag vet inte om vare sig Måns Zelmerlöw eller Sarah Dawn Finer hade gett oss någon större succé 2009, men jag är övertygad om att de hade klarat sig bättre än Malena. Visst tycker jag att det är kul att ta ut svängarna lite, men just opera är lite hit and miss, så att säga. Det finns fall där det kan bli riktigt riktigt bra. Men tyvärr kan det också bli, som med Malena, att man uppfattar det hela som ”se på mig, hör på mig, så här högt kan jag gå i tonhöjd”. I slutändan blev det slitsamt att lyssna på det, och jag kände på mig redan när hon vann i Sverige att det här kommer inte funka. Och jag hade rätt.

 

Fel låt vann!

Kommentar: Tycker fortfarande att det är obegripligt hur Ernman kunde vinna. Först kom hon bara på åttonde plats hos juryn, och sedan fick hon mest poäng av tittarna. Samtidigt så är jag glad att Måns Zelmerlöw inte vann det året. Risken är att han inte hade tävlat 2015 och då hade vi snuvats på en seger i Eurovision.
Hade jag fått välja helt fritt så skulle Alcazars ”Stay the night” ha vunnit det året. Det är synd och skam att de aldrig fick vinna melodifestivalen, och den låten tillhör en av mina topp 10 favoritlåtar i mello någonsin. Annars så är ju jag väldigt mån om att vi någon gång ska skicka en låt på svenska till eurovision. Ett alternativ hade varit att skicka en av mina bortglömda favoriter. Nämligen Mikael Rickfors ”Du vinner över mig”. En supergrym låt som inte ens tog sig till andra chansen…

 

Fel låt vann!

Kommentar: 2009 års upplaga av Melodifestivalen var ett väldigt starkt sådant. Här fanns personliga favoriter som jag hellre hade sett som vinnare i form av ”Stay the night” med Alcazar och ”Hope & Glory” med Måns Zelmerlöw och en rad andra intressanta bidrag. Men jag ska villigt erkänna att back in the days så var jag faktiskt nöjd med att ”La Voix” med Malena Ernman vann. Något som jag i efterhand ändrat åsikt om. Sarah Dawn Finer’s senaste Mello-deltagande var verkligen hennes stora chans att slå igenom som artist och visa upp sig för miljontals tittare i Eurovision. Visserligen har hon ju lyckats bra med båda dessa bedrifterna, med tanke på hennes humoristiska rollfigur Lynda Woodruff som synts till ett antal gånger i såväl Melodifestivalen som Eurovision Song Contest och hon har även blivit en folkkär artist på hemmaplan. Med facit i hand var det ett vågat drag att välja operalåten ”La Voix” som vinnare och ESC-bidrag, men jag tror verkligen att Sarah Dawn Finer hade kunnat utmana om segern med sin mäktiga powerballad ”Moving on”.

 


 

Melodifestivalens final 2010

Internationella juryernas val: Salem Al Fakir – ”Keep on walking” (1:a hos Int. Juryn (45 p), 2:a hos svenska juryn (50 p), 3:a hos tv-tittarna (88 p))

Svenska juryernas och TV-tittarnas val: Anna Bergendahl – ”This is my life” (1:a hos svenska juryn (54 p), delad 5:a hos int. Juryn (28 p) 1:a hos tv-tittarna (132 p))

Slutgiltig vinnare: Anna Bergendahl – ”This is my life”

 

Panelen tycker till!

Fel låt vann!

Kommentar: Detta var nog det största fiaskot i Mellohistorien, även om Anna Bergendahl fått alldeles för mycket skit för det här. ”This is my life” är ingen dålig låt, men den är inte gjord för ESC. Detta blev smärtsamt tydligt när Sverige för första gången missade ESC-finalen 2010. Det visste nog den internationella juryn redan i mellofinalen, och som med rätta placerade låten långt bort från toppen. Salem al-Fakir är enligt mig den moraliska segraren 2010, även om jag själv höll på Timoteij detta år.

 

 

Fel låt vann!

Kommentar: När jag hörde ”Keep On Walking” så sa jag direkt att där har vi vinnaren. Jag blev kär i den låten. Än idag är det en låt jag älskar att lyssna på. Att SVT lyckades få med Salem Al Fakir var stort och detta var under höjden av hans popularitet. Med sin knasiga charm och musikaliska genialitet hade han tagit svenska folket med storm, men av någon anledning svek de honom när det gällde som mest. Anna Bergendahls sömnpiller kom från ingenstans och tog hem hela tävlingen. Hon åkte ut i semifinalen i Eurovision, och det var senast Sverige missade en final. Salem är och förblir min vinnare 2010!

 

Fel låt vann!

Kommentar: Någonstans fick jag ont i magen av att ”This Is My Life” vann Melodifestivalen 2010. Inte minst efter finalen när jag gick in på olika Eurovisionforum och kommentar efter kommentar talade för nackdel för Sverige. Anna Bergendahl må vara en duktig artist, men hennes Eurovisionlåt var bedrövligt tråkig. Dessutom hamnade vi mitt i smeten bland alla andra ballader det året (jag tror det var halva startfältet totalt sett som hade ballad eller lugntempolåt). Jag hade istället Timoteij som favorit och jag tror att de eller Salem Al Fakir hade tagit Sverige till final. Salem Al Fakir hade jag dock inte som favorit och hade han lämnat Björn Gustafssons flamsande på scenen så hade han nog vunnit den finalen.

 

 

Fel låt vann!

Kommentar: Här blev det precis som tidigare år att man vaskade bort bra material allt för tidigt. Men om jag ska ta ett grepp kring de två det stod kring så håller jag med andra talare att det inte var rätt att skicka Anna Bergendahl just 2010. Man drunknade bland alla andra ballader och det blev kostsamt. Salem al Fakir vet jag inte hur högt han hade kommit med tanke på att han också körde på balladspåret, men chansen fanns att han ändå kunde ha stuckit ut då hans låt hade en betydligt mycket mer positivare framtoning än dels Anna Bergendahls låt och även dels de olika ballader andra länder kom med det året.

 

Fel låt vann!

Kommentar: Finns inget att diskutera. Anna Bergendahl (Eller Skamfläcken som hon kallas inom min familj) borde aldrig ha vunnit melodifestivalen! Jag förnekar inte att ”This is my life” är en bra låt. Men nu misslyckades ju hon faktiskt med att ta Sverige till final i Eurovision för första och förhoppningsvis enda gången.
Min personliga favorit var tvåan ”Keep on walking” som framfördes av Salem Al Fakir. Ända sedan dess har jag längtat efter att få se honom tävla igen, men hoppet krymper för varje år. Jag är övertygad om att han hade klarat sig betydligt bättre i Oslo än vad Anna gjorde.

 

Fel låt vann!

Kommentar: Sedan deltävlingarna infördes finns tre vinnarbidrag jag har väldigt svårt för. ”Las Vegas” med Martin Stenmarck (2005), ”The Worrying Kind” med The Ark och slutligen ”This is my life” med Anna Bergendahl. Den värsta av de tre är solklart ”Las Vegas”, men näst värst var ändå ”This is my life”. Det är verkligen en sån tråkig ballad rakt igenom och det tyckte övriga Europa också och röstade för första gången bort oss från en plats i Eurovision-finalen. Något som inte har inträffat sedan dess. Jag tror inte att det berodde på Anna Bergendahl som artist, för även om Jessica Andersson hade sjungit denna låten hade jag fortfarande tyckt den var lika usel. På tal om Jessica Andersson, så var hon en av de tävlande detta året och borde defenitivt ha vunnit det här året med sin känslosamma, fina ballad ”I Did It For Love” som efter sin tävlan ändå uppnådde stordåd med låten utanför tävlingen. Låten blev titulerad ”Årets låt 2010” på Svensktoppen och låg sammanlagt på listan i 97 veckor. Imponerande! Jag var aldrig något fan av ”Keep on walking” med Salem Al-Fakir, så för mig är valen mellan de två pest eller kolera. Eric Saade slog igenom 2010 med ”Manboy” och var tillsammans med Jessica Andersson och hennes ”I Did It For Love” mina kandidater till att vinna det här året.

 


 

Melodifestivalens final 2013

Internationella juryns val: Robin Stjernberg – ”You” (1:a hos Int. juryn (91 p), 2:a hos tv-tittarna (75 p))

TV-tittarnas val: YOHIO – ”Heartbreak Hotel” (1:a hos tv-tittarna (103 p), 9:a hos Int. juryn (30 p))

Slutgiltig vinnare: Robin Stjernberg – ”You”

 

Panelen tycker till!

Rätt låt vann!

Kommentar: Jag förstod aldrig vad som var grejen med YOHIO – även om jag förstår att många gillade honom för att han var ”könsöverskridande”. Personligen tycker jag Mellon ska handla om musik och inte politik, och ”Heartbreak hotel” var en extremt anonym låt enligt mig. Dessutom hade YOHIO förmodligen bemötts av total förvirring i Europa, och floppat värre än Anna Bergendahl. ”You” var för den delen ingen värdig vinnare heller, utan tvärtom väldigt menlös. Men i det här fallet så tar nog Robin segern iallafall.

 

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Om valet är mellan dessa två låtar så vann rätt låt. Om man ser till hela tävlingen så vann fel låt. ”You” var bättre än Yohios ”Heartbreak Hotel”, medan min personliga favorit var ”Bed on Fire” med Ralf Gyllenhammar och den var bättre än de båda. Jag förstod mig aldrig riktigt på hypen kring Yohio, så det var lite kul att Robin kom in från ingenstans och stal segern ifrån honom. Yohios blick när han inser att han förlorade är priceless!

 

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Melodifestivalåret 2013 var ett år jag såg fram emot med tanke på att vi då skulle välja ut en riktigt stark kandidat att få tävla på hemmaplan. Men ju fler veckor som gick av tävlingen desto mer besviken blev jag. Så summa summarum hade jag inte en enda favorit det året (lite som det är detta år). Så här i efterhand anser jag ändå att rätt låt vann, för högre än plats 14 i finalen i Malmö kunde vi nog inte få med det startfält som röstats fram av folket. Robin Stjernberg blir trots att jag inte gillade ”You” alls ändå rätt val.

 

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Väljer man mellan Robin Stjernberg och Yohio var det rätt val. Det betyder inte att Robin Stjernberg var ett så jättelyckat val egentligen. Jag trodde förvisso att han skulle kunna ha blivit en utmanare om titeln, men under något annat år och med en annan låt. Vad gäller Yohio så var låten ganska tam med hans tidigare repertoars mått mätt. Sen tror jag inte att Europa hade tagit det så bra om vi som värdland hade skickat honom. Det hade vart många som kliat sig i huvudet och tänkt ”öhhh… vad är detta?”. Men vad hade jag velat skicka vidare egentligen? Svaret: Ralf Gyllenhammar med ”Bed on Fire”. Den tror jag hade lämpat sig bäst som låt för ett värdland. Här tror jag folk hade reagerat med ”Vad FAN var det?! Vilket framträdande!”

 

Fel låt vann!

Kommentar: Har aldrig blivit så missnöjd med en vinnare som när Robin Stjernberg vann (Vinner Felix Sandman eller Margaret på lördag kommer den vinnaren knipa den platsen dock). När finalen väl begav sig så var Yohio, som även var folkets vinnare min absoluta favorit. Jag var helt inställd på att han skulle vinna hela skiten och blev mycket besviken när han inte vann.
Nu för tiden har jag inte honom som favorit längre eftersom jag blev mobbad i skolan enbart för att jag tyckte om hans låt… Min nuvarande favorit från melodifestivalen 2013 är Martin Rolinskis bidrag ”In and out of love” en låt som jag gärna skulle ha skickat till eurovision. Alternativt hade jag gärna skickat Ravaillacz och låten ”En riktig jävla schlager”. För schalgermusik är väl ändå det som ofta förknippas med melodifestivalen?

 

Fel låt vann!

Kommentar: 2013 års upplaga var inget höjdar-år för Melodifestivalen. Det brukar bli så när ett land ska hålla i värdskapet för Eurovision även om det historiskt inte alltid behöver vara så. Jag precis som flera av mina panelkollegor hade hoppats på ”In and out of love” med Martin Rolinski som slutsegrare, men eftersom han blev utslagen före finalen, så gick mitt hopp istället till ”Heartbreak hotel” med Yohio som stack ut ordentligt med sin annorlunda stil. Låten går inte till historien som en av de bättre låtarna, men den hade ändå en skön hook och Yohio’s annorlunda och coola utseende lyfte en hel del också. Trots att tittarna gav Yohio flest röster, så ratades han av den internationella juryn fullkomligt, vilket förvånade mig stort. Det fanns ju inte på kartan att någon från Andra Chansen kunde vinna finalen trodde man. Men med den internationella juryns inträde är detta nu fullt möjligt, vilket man ändå får se som något positivt för tävlingen och för spänningen. Robin Stjernbergs bidrag var inte så tokigt det heller och det var ju trots allt trevligt att en skåning fick representera oss när Eurovision- tävlingen hölls just där, men jag tycker ändå lite synd om Yohio som var en sån stor förhandsfavorit och föll snopet.

 


 

Melodifestivalens final 2014

Internationella juryernas val: Ace Wilder – ”Busy doin’ nothin'” (1:a hos Int. juryn (97 p), 2:a hos tv-tittarna (113 p))

TV-tittarnas val: Sanna Nielsen – ”Undo” (1:a hos tv-tittarna (122 p), 2:a hos Int. juryn (90 p))

Slutgiltig vinnare: Sanna Nielsen – ”Undo”

 

Panelen tycker till!

Rätt låt vann!

Kommentar: Redan från början så ansåg jag att Sanna Nielsen förtjänade revansch från katastrofen 2008. ”Undo” är inte hennes bästa låt, men den var ändå klart bäst 2014, och var helt rätt val i slutändan. ”Busy doin’ nothin’ är en välförtjänt 2:a, men var lite för ”edgy” för min smak.

 

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Låt oss vara ärliga – 2014 var upplagt för att Sanna Nielsen äntligen skulle få vinna. Detta skulle bara bli hennes biljett till Eurovision. ”Undo” var en välförtjänt representant för Sverige och plockade hem en fin placering i Eurovision.

 

Rätt låt vann!

Kommentar: I fallet 2014 var det absolut rätt låt som vann hela tävlingen och detta för att Sanna Nielsen kom med rätt låt och rätt framträdande vid rätt tidpunkt. Finalen hade förvisso fler bra kandidater men Sanna var magisk. Ace’ låt var väl helt okej, men jag ser inte riktigt vad juryn såg i det numret. Hade Ace Wilder vunnit hade låten behövts göras om en hel del och risken för ett nytt fiasko á la Ernman eller Bergendahl hade nog varit nära tror jag.

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Sanna var bättre än låten, det måste jag säga direkt. Det var å andra sidan ingen vidare final att titta på, jag hade så mycket som sex favoriter av alla 32 låtar som kom, men ingen av dem gick vidare. Inte ens Outtrigger (snälla, kom tillbaka…). Sen lyckades Sanna ge oss ett brons vilket var riktigt bra jobbat av henne. Hade vi skickat Ace tror jag det hade blivit en totalflopp. För låten var inget vidare alls. En potentiellt bra inledning vars magi bara dör när refrängen kommer. Ace kan inte rappa, hon har inget flow, och det låter inte bra helt enkelt.

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Nej, Sanna Nielsen var inte min absoluta favorit. Men jag vill inte skriva ’fel låt vann’ under varenda sektion. Bidraget ”Undo” var min trea i melodifestivalen 2014. En mycket vacker ballad som representerade Sverige väl i Köpenhamn. Hade juryns favorit Ace Wilder och låten ”Busy doin’ nothin” hade jag blivit mindre nöjd, men hade ändå accepterat resultatet.
Hur som helst så hade mitt första hands val varit att skicka Linus Svennings ”Bröder”. Som var min favoritlåt det året. Nej, det är inte enbart för att han sjunger på svenska. Utan för att jag anser att det var den finaste och mest emotionella låten det året. Om Svenning hade klarat sig bättre i eurovision än Nielsen är tveksamt, men en topp 10 placering hade varit fullt möjlig.

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Detta var helt klart Sanna Nielsens tur att äntligen få vinna. Det var efterlängtat både för henne själv, men även för oss fans som verkligen beundrar Bromölla-tösen. Jag var verkligen helnöjd med resultatet. Vi hade flera bra kandidater som hade funkat fint också som exempelvis ”Blame it on the disco” med Alcazar eller ”Survivor” med Helena Paparizou, men jag var inget fan av ”Busy doin’ nothing” som var främsta utmanare till segern och hade blivit väldigt missnöjd om Ace vann här. En 3:e plats i Eurovision var verkligen inte illa. Jag tror inget hade bräckt Österrikes vinnare Conchita Wurst oavsett.

 


 

Melodifestivalens final 2016

Internationella juryns val: Oscar Zia – ”Human” (1:a hos Int. juryn (89 p), 2:a hos tv-tittarna (43 p))

TV-tittarnas val: Frans – ”If I were sorry” (1:a hos tv-tittarna (68 p), 2:a hos Int. juryn (88 p))

Slutgiltig vinnare: Frans – ”If I were sorry”

 

Panelen tycker till!

Rätt låt vann!

Kommentar: 2016 var ett svårt år – jag var inte helt såld på Frans, och har ännu inte helt köpt ”If I were sorry” som en faktisk vinnarlåt. Den är skön, men jag har svårt att fatta att det gick så bra för den även i ESC. Samtidigt så har jag ännu svårare att köpa att ”Human” kom 2:a i Mellon – det var inte alls en låt som jag trodde skulle sluta högt. Det var ett snyggt nummer, men ingen låt som sätter sig direkt. Därmed avgår Frans med segern här, även om Wiktoria var min favorit 2016.

 

 

Fel låt vann!

Kommentar: Wiktoria och Robin var mina favoriter 2016. Deras låtar var riktigt bra. När tävlingen var så blev jag väldigt förvånad över hur högt ”Human” placerade sig. Men nu har det gått något år och det är kanske den låten som växt på mig mest i hela tävlingen. Nu tycker jag att det kanske var den bästa låten 2016 rent ut sagt. Zia hade utvecklats som artist, scennumret var grymt och alla bitar föll på sin plats. Tyvärr bestämde sig den gamla Zlatan-fantasten Frans att komma tillbaka till rampljuset och svenska folket smälte. Tråkig låt, men han hade visst någon charm som folket inte kunde motstå.

 

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Jag upplevde inte Melodifestivalen 2016 som tråkig utan som riktigt bra. Jag var som Adrian inte helt såld på Frans’ nummer förrän jag satt på genrepet kvällen före finalen och såg alla låtar live. Det var först då när jag fick se Frans’ framträdande som jag tänkte: wow! Så ja, Frans tog värdigt hem segern 2016, och jag tror inte Oscar Zia hade lyckats komma femma i finalen. Särskilt då Armenien hade samma typ av låt och framträdande (fast bättre).

 

 

Fel låt vann!

Kommentar: Tycker faktiskt ”Human” skulle ha vunnit här. Jag tror Oscar Zia faktiskt gick i bräschen med att göra något personligt av sin låt, som jag faktiskt kunde ta till mig. Vad gäller ”If I Were Sorry” så vet jag faktiskt inte vad folk såg. Jag tycker inte låten kom igång, jag tyckte inte om hur Frans framförde den. Ingen entusiasm från honom och jag kände bara ”kom loss då grabben, sjung ut!”. Det blir inte bättre att jag började tolka låten som att han inte tänkte be om ursäkt för att han betett sig som ett as. Jag vet att det här låter hårt, men det blir värre…

 

Fel låt vann!

Kommentar: Även om 2016 överlag var ett bra år för Melodifestivalen så fanns det en stor brist. Vinnaren. Det är klart ”If i were sorry” var en bra låt, och Frans verkar vara en skön kille. Men… Det är inte roligt att veta om vinnaren redan TVÅ VECKOR innan finalen. Alla de andra bidragen var helt chanslösa. Även om jag tycker låten är helt okej så är den rejält överskattad.
Mina personliga favoritlåtar det året var ”Constellation Prize” & ”Håll mitt hjärta hårt”, även juryns vinnare ”Human” som framfördes av Oscar Zia hade varit en betydligt mer värdig vinnare i mina ögon. Som sagt jag gillar Frans låt, men inte tillräckligt mycket för att kunna säga att rätt låt vann.

 

Fel låt vann!

Kommentar: Med vetskapen om att vi skulle arrangera ytterligare ett Eurovision på hemmaplan efter succén i Malmö 2013 var man förväntansfull om att vi skulle välja fram ett hyggligt bidrag till Eurovision i Stockholm. Robin Bengtsson var min favorit det här året. Men om man ska välja mellan Frans VS Oscar Zia som det stod emellan, så var det rätt val med Frans som vinnare. Jag tyckte att Melodifestivalen 2016 var rätt ointressant överlag.

 

 


 

Melodifestivalens final 2017

Internationella juryernas val: Robin Bengtsson – ”I can’t go on” (1:a hos Int. juryn (96 p), 3:a hos tv-tittarna (50 p))

TV-tittarnas val: Nano – ”Hold on” (1:a hos tv-tittarna (57 p), 2:a hos Int. juryn (76 p))

 

Panelen tycker till!

Rätt låt vann!

Kommentar: Fjolårets Mello visade hur lätt röstningssystemet kan balla ur. När alla kan rösta gratis via appen, och startfältet är svagt och jämnt, så kommer alla låtar att få nästan lika många poäng av tittarna! Nano var en mycket knapp tittarfavorit, och han fick inte min röst. Tvärtom hade jag återigen Wiktoria som etta. Mitt i denna splittring så var det ändå skönt att Robin Bengtsson stod som vinnare till slut – han hade iallafall juryns stöd och han hade en scenshow som blev minnesvärd i ESC. Det hade inte Nano. Därmed vann ändå rätt låt i slutändan.

 

 

Fel låt vann!

Kommentar: Hade Nano klarat sig bättre än Robin i Eurovision? Troligtvis inte. Men det går inte att blunda för att Nano hade en bättre låt och var mer intressant än Robin. Robins catchiga och rätt slätstrukna låt kan inte mäta sig med Nano i musikalisk kvalité eller känsla. Nano såg folket och folket kände värmen i hans röst och låt. Tyvärr gick vi på samma gamla bana igen.

 

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Ifjol (2017) hade jag bara en låt i finalen som jag ville skulle vinna och det var Robin Bengtssons ”I Can’t Go On”. Så jag blev jätteglad att den vann. Nanos låt var jag aldrig såld på utan jag tror han hade fått svårt att ens gå till finalen i Kiev. Detta för att den semi som Sverige kom att tävla i hade väldigt många ballader/låtar i den stilen som Nanos låt var. Robin stack ut mer och det tog Sverige till en hedrande femteplats!

 

 

Helt fel låt vann!

Kommentar: Längsta ”ranten” kommer här. Många av mina panelkollegor lyfte upp problemet att Nano skulle ha noll karisma. Om så vore fallet tyckte jag nästan att Robin Bengtsson hade ännu mindre karisma än så (alltså i negativa siffror!). Jag var fullständigt såld på Nanos låt, den var väldigt bra uppbyggd där vers och refräng fördelades väl, samt att Nano lyckades med någonting som ytterst få svenska pop-artister kan göra i sitt framträdande: han såg mig. När man fick se honom i närbild tittade han rakt in i kameran och såg tittaren. Hur ovanligt är inte detta? Men som sig bör verkade juryn helt oförstående. ”Gripande story? Äsch! Visuellt snyggt nummer? Äsch! Intressant låtbygge? Äsch! Levande kör? Äsch! Dressmann-reklam på löpband med en sångare med samma utstrålning som en stalker och en inzoomning på en dansares mellangärde? Ja, fan va snyggt, det skickar vi till Europa!” Jag fick lite känslan också att det där fenomenet som brukar drabba flertalet uttagningar i Europa drabbade Sverige det här året: nämligen en artist som får ett genombrott första året, hamnar i en toppstrid utan att vinna, kommer tillbaks året därpå med en sämre låt och vinner. Tror mycket riktigt det var det som hände här. Hade Nano vunnit tror jag det hade blivit mer av en strid på kniven mellan honom och Salvador Sobral. Faktiskt.

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Som jag skrev tidigare i artikeln så var Robin Bengtssons bidrag ”Constellation prize” min favoritlåt 2016. Jag hade därför höga förväntningar när jag fick höra talas om att han skulle tävla igen. Robin var inte min personliga vinnare det året. Det var istället ”En värld full av strider” med Jon-Henrik Fjällgren & Aninia som är en av mina topp 3 favoritlåtar i melodifestivalen.
Jag tyckte dock att ”I can’t go on” också var en grym låt och att den helt förtjänade att få representera Sverige i Kiev. Angående folkets vinnare ”Hold on” med Nano så skulle jag påstå att det är en snäppet bättre låt än vinnaren. Överlag så har jag ingenting att klaga på.

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Jag var positivt förvånad att Robin Bengtsson skrällde till sig vinsten framför Nano, men jag tycker lite synd om den sistnämnda som föll snöpligt. Det hade varit mer rättvist om Nano fick åka till Kiev, då han var tittarnas solklara etta medan Robin bara var 3:a hos folket. Men då jag inte var superförtjust i Nano’s ”Hold on” så tycker jag ändå att det var rätt låt som vann i slutändan. Tycker 5:e platsen bevisade att vi valde rätt låt. Tror inte att vi hade fått ett bättre resultat med Nano som vinnare och representant i Eurovision.

 


 

Vad tycker du? Var det rätt eller fel låtar som vann dessa finaler? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera