Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Panelen tycker till: Vann fel låtar Melodifestivalen 2005, 2006 och 2008?

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN – PROJEKT. På lördag avgörs den 58:e Melodifestivalfinalen i ordningen där internationella jurygrupper och tv-tittarna ska bestämma vilket bidrag som slutligen tar hem segern och får tävla för Sverige i Eurovision 2018 i Lissabon. Inför finalen tänkte vi genomföra ett miniprojekt där vi går igenom de Melfest-år från 1999 till 2017 där juryn och tv-tittarna var oense om vilket bidrag som skulle vinna. Vi skribenter väljer ut vilket bidrag som vi tycker skulle ha vunnit istället eller om vi tyckte att rätt låt vann.

Denna gång handlar det om Melodifestivalens finaler 2005, 2006 och 2008 där jury och tittarna hade olika favoriter till segern. Vilka favoriter hade vi – läs vidare så får du se. PS: En bakgrund till projektet finns att läsa här.

 

Röstningssystemet i finalen dessa år

I Melodifestivalen 1999 presenterade SVT det röstningssystem som skulle vara i Melodifestivalen i nästan ett decennium, där jurygrupper delar ut 50 % av poängen och Tv-tittarna delar ut den andra hälften. Jurygrupperna var 11 stycken och representerade SVT:s olika TV-distrikt, från Malmö till Luleå, och bestod både av lokala musikproffs och glada amatörer. Eftersom varje jurygrupp fortfarande delar ut poäng till sina 7 favoritbidrag (1, 2, 4, 6, 8, 10, 12 poäng) så fick TV-tittarnas röster ordnas enligt samma princip. Tv-tittarnas poäng multiplicerades dock med 11 för att för bli lika många som juryns (alltså 11, 22, 44, 66, 88, 110 och 132). Nu vägde alltså TV-tittarnas röst lika mycket som juryns – kunde man nu vara säker på att rätt låt skulle vinna? Nja…

Mellan 1999 och 2004 så var både TV-tittare och jurygrupper helt överens om vinnarna, men 2005 så valde TV-tittare och jurygrupper olika favoriter för första gången. Plötsligt så blev jurygrupperna och folket bittra fiender eftersom endast en av deras favoriter kunde vinna tävlingen. Denna rivalitet ledde till hetsiga och nervkittlande omröstningar – som inte alltid ledde till det resultat som man själv hade velat se. Men vann verkligen fel låt?

 

Gå direkt till det år du vill läsa om i artikeln:

Melodifestivalens final 2005 »
Melodifestivalens final 2006 »
Melodifestivalens final 2008 »

 

Melodifestivalens final 2005

Juryns val: Martin Stenmarck – ”Las Vegas” (1:a hos juryn (102 p), 2:a hos tv-tittarna (110 p)

TV-tittarnas val: Nanne Grönvall – ”Håll om mig” (1:a hos tv-tittarna (132 p), 3:a hos juryn (77 p)

Slutgiltig vinnare i finalen: Martin Stenmarck – ”Las Vegas”

 

Panelen tycker till!

Rätt låt vann!

Kommentar: 2005 var ett uruselt år, och vinnaren var inget undantag. Men även om Las Vegas var klyschig som sjutton och hopplöst förlegad så tyckte jag faktiskt värre om ”Håll om mig”. Visst har låten växt på mig sen 2005, men den låter fortfarande som en trasig tvättmaskin, och hade klarat sig ännu sämre i Eurovision.

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Jag minns att jag såg finalen och hoppades på Martin Stenmarck. Idag när jag är några år äldre så inser jag att den låten kanske inte var så bra som jag tyckte den var då. Men jag tycker fortfarande det är en bättre låt än ”Håll om mig”. Jag rycks med i ”Las Vegas” än idag och det är en låt som gör mig glad. Så hade jag fått välja om 13år senare, så hade valet varit det samma.

 

 

Fel låt vann!

Kommentar: Det grämer mig än idag att Martin Stenmarck tog hem segern och detta med en väldigt liten marginal till Nanne Grönvall. Personligen anser jag att Nanne hade den låt som troligen hade kunnat fått Sverige att komma minst topp 10 i finalen i Kiev 2005. Det var ingen vinnarlåt i Europa och vi hade säkert hamnat ungefär som vi gjort från år 2000 till 2004, men någon bottenplacering hade det i alla fall inte blivit. Det är jag säker på. Anledningen: Nannes låt stack ut med sin positiva kaxighet och det hade Europa nog gillat.

 

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Rätt låt vann men med liten marginal för mig, jag tyckte att båda var ganska jämn-bra. Jag vet inte om Nanne Grönvall hade kommit så värst mycket högre upp än Martin Stenmarck. Kanske om man hade översatt låten men jag tvivlar. Det fanns redan 2005 en hel del bra bidrag som man tyvärr gallrade ut alldeles för tidigt.

 

Fel låt vann!

Kommentar: Detta var första året som jag tittade ordentligt på Melodifestivalen. Redan första året så fastnade jag för tävlingen. Jag brydde mig dock inte om resultatet. Det var ju så roligt att bara kolla. Nu i efterhand när jag hört alla låtarna flera gånger och kunnat skaffa mig en bild av tävlingen i stora drag så kan jag konstatera att fel låt vann.
Visserligen så är ”Las Vegas” en bra låt, och Martin Stenmark är absolut en bra artist. Men min vinnare det året var Shirley Clamps bidrag ”Att älska dig”. Låten tävlade i deltävling 1, och det var faktiskt just den låten som fick mig att tycka om melodifestivalen. Hade det inte varit för den låten hade jag kanske inte varit intresserad av melodifestivalen alls idag. Det är därför självklart för mig att det bidraget borde ha vunnit det året. Och inte ”Las vegas” eller folkets vinnare ”Håll om mig”. Visserligen två bra låtar, men det är tack vare ”Att älska dig” som jag älskar melodifestivalen.

 

Fel låt vann!

Kommentar: Detta året var första gången på 2000-talet som jag ogillade vårt svenska vinnarbidrag. Än idag kan jag inte förstå varför vi ratade så många bra bidrag som exempelvis ”Alcastar” med Alcazar, ”Att älska dig” med Shirley Clamp, ”Du och jag mot världen” med Fredrik Kempe & Sanna Nielsen eller ”Alla flickor” med Linda Bengtzing. Dessa var några favoriter hos mig detta året och även om jag inte var något jättefan av ”Håll om mig” med Nanne, så tycker jag att hennes låt hade varit ett bättre vinnarmaterial att skicka till Eurovision än vad ”Las Vegas” med Martin Stenmarck var.

 

 


 

Melodifestivalens final 2006

Juryns val: Andreas Johnsson – ”Sing for me” (1:a hos juryn (112 p), 3:a hos tv-tittarna (88 p))

TV-tittarnas val: Carola – ”Evighet” (1:a hos tv-tittarna (132 p), 2:a hos juryn (102 p))

Slutgiltig vinnare: Carola – ”Evighet”

 

Panelen tycker till!

Fel låt vann!

Kommentar: Jag anser fortfarande att ”Sing for me” är en av de bästa och mest tidlösa låtarna i Melodifestivalen, och jag är fortfarande bitter över att den råkade komma samma år som Carola gjorde comeback. Alla visste att hon skulle vinna, och hon hade gärna fått göra det, men inte 2006!

 

Fel låt vann!

Kommentar: Det är svårt att opartisk när valet står mellan Carola och någon annan, för jag väljer alltid det andra. Jag har aldrig fastnat för Carola och det kanske påverkar mitt omdöme. ”Evighet” tog oss ändå tillbaka till toppen under en period då det kändes som att hoppet var borta. Det tror jag dock att både Andreas Johnson och BWO hade gjort. Deras låtar var bättre än Carolas. ”Sing For Me” kommer förbi en klassiker i Melodifestivalen. Det visste juryn också. Tyvärr var majoriteten av befolkningen Carola-törstiga efter alla års frånvaro. Carola vann av en anledning – hon var Carola.

 

 

Rätt låt vann!

Kommentar: I fallet 2006 tycker jag det var rätt låt som vann finalen. Carola hade den klart bästa låten och det klart bästa scenframträdandet, och hon kom också med rätt låt vid rätt tidpunkt. Denna låt hade aldrig kunnat vinna ett annat år och idag känns den helmossig. Men just där och då var den bra. Sedan är det väl bara Carola som kan komma på en femteplats i Eurovision utan att få en enda tolvpoängare…

 

 

Fel låt vann!

Kommentar: Carola uppfyllde Sveriges mål förvisso att komma tillbaks till en Eurovisionsfinal och säkra en bra plats, men jag undrar om inte Andreas Johnson också hade kunnat lyckats lika bra med den uppgiften om inte bättre. Carola gjorde inget jättespektakulärt. Jag tror att det året var det många som säkert taktikröstade på ett säkert kort just för att vi ville ta oss tillbaks till Eurovision-finalen, utan att man egentligen tyckte om låten så värst mycket.

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Jag minns inte när jag fick höra talas om Carola. Men jag vet att jag tyckte om hennes musik redan innan hon tävlade i Mello. Eftersom att min mor lyssnade mycket på Carola när jag var liten. Självklart hade jag då höga förväntningar när jag fick höra att hon skulle tävla det här året. Bidraget ”Evighet” levde upp till mina förväntningar och är än idag en av mina favoritlåtar från Melodifestivalen.

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Utan tvekan skickade vi helt rätt bidrag till Eurovision 2006. Carolas comeback i tävlingen var ett uppsving för tävlingen i sig och resultatet i Eurovisionen var minst sagt imponerande. Äntligen hade vi rest oss från fiaskot året innan och äntligen skickade vi den genre vi gjorde bäst på 2000-talet, nämligen den medryckande schlagermusiken. Jag minns att jag fick rysningar av Carolas framträdande i Eurovisionen och kände segervibrationer i kroppen. Det ska tilläggas att Melodifestivalen 2006 är en av de bästa upplagorna någonsin. Det var inte mycket som man ogillade det året.

 

 

 


 

Melodifestivalens final 2008

Juryns val: Charlotte Perrelli – ”Hero” (1:a hos juryn (114 p), 2:a hos tv-tittarna (110 p))

TV-tittarnas val: Sanna Nielsen – ”Empty Room” (1:a hos tv-tittarna (132 p), 3:a hos juryn (74 p))

Slutgiltig vinnare: Charlotte Perrelli – ”Hero”

 

Panelen tycker till!

Fel låt vann!

Kommentar: ”Empty Room” är och förblir en av de bästa balladerna i Melodifestivalens historia – som jag var helt såld på från första lyssningen. ”Hero” å andra sidan är en av de sämre upptempovinnarna någonsin. Problemet var att Charlotte hade mediernas fokus, och jurygrupperna rycktes med i hypen kring ”schlagerdivan” i paljetter. Samtidigt fick Sanna med sitt enkla och känslosamma nummer folkets röst – men det räckte inte. Jag blev fruktansvärt arg och är fortfarande bitter över denna skandal.

 

Fel låt vann!

Kommentar: I min mening är ”Hero” den sämsta vinnaren vi skickat sedan millennieskiftet. Jag tycker inte att ”Empty Room” heller skulle vunnit, för jag tror inte att den heller hade gett oss något speciellt hög placering. Men det var bra att Sanna inte vann, för då hade vi fått byta ut topplacering i Köpenhamn, mot usel placering i Belgrad. ”Lay Your Love On Me” med BWO borde varit den givna vinnaren. Den hade gett oss den bästa placeringen i Belgrad. Detta var när BWO var som populärast runt om i Europa, men vi sumpade chansen för gott. Topp 10 i Eurovision hade varit ett minimum. Än idag kan jag inte släppa det faktum att den inte vann.
Men tillbaka till de två låtarna som placerade sig före den. Detta är lite pest eller kolera för mig. Jag väljer ”Empty Room” på rätt dåliga grunder egentligen, men den förmedlade någon form av emotionell känsla. ”Hero” vill jag bara glömma.

 

 

Fel låt vann!

Kommentar: Med facit i hand var det fel låt som vann 2008. Jag gillade dock ”Hero” väldigt mycket och redan efter att ha hört och sett Charlottes framträdande i deltävling 4 det året så kände jag att ”yes, den vinner allt”. Men jag var nog lite för naiv, för just det året valde många andra länder liknande bidrag. Hade vi skickat Sanna Nielsen istället med vackra ”Empty Room” hade vi nog fått en topplacering i finalen, kanske inte bronsmedalj som hon fick 2014 men minst topp 10 är jag säker på. Men å andra sidan hade nog inte Sanna kommit tillbaka då år efter år till Melodifestivalen som tävlande artist och då hade det kanske inte blivit någon bronsmedalj i Köpenhamn några år senare.

 

 

Fel låt vann!

Kommentar: Här blir det väldigt mycket om om fanns, men jag misstänker även här att juryn tänkte ”amen vi skickar ett nytt säkert kort igen som kan ta oss högt i Eurovision! Ja, fan va bra.” Det gick sådär. ”Empty Room” hade förvisso vart mer riskfyllt att välja, men överlag tyckte jag den var bättre än ”Hero”. Sen var det här återigen, precis som 2005, ett år där man vaskade bort sina kvalitetsbidrag allt för tidigt. I mitt tycke hade jag hellre valt ”Line of Fire”.

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Charlotte Perrelli var min vinnare när hon tävlade år 2008. Därför anser jag att rätt låt vann. Nu flera år senare så har jag dock en annan favorit nämligen BWO:s ”Lay your love on me” som också är en av mina topp-5 favoritbidrag i Melodifestivalen. När det kommer till folkets vinnare ”Empty room” som framfördes av Sanna Nielsen, så är den en sådan där överskattad låt enligt mig. Det är visserligen en fin ballad. Men mycket mer än så är det inte. Bara en fin ballad.

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Det är inte så konstigt att jag tyckte ”rätt låt vann” eftersom ”Hero” med Charlotte Perrelli tillhör en av mina främsta favoritlåtar från Melodifestivalen genom tiderna. Sanna var väldigt bra, men personligen tycker jag att Perrelli var bättre. 2008 var ett speciellt år för mig, för det var nämligen första gången jag var på plats och såg två stycken deltävlingar. B.la den i Karlskrona när just Perrelli tävlade. Med facit i hand så här i efterhand kanske vi hade fått en bättre placering med Sanna, men jag tycker ändå vi skickade rätt kandidat.

 

 

Vad tycker du? Var det rätt eller fel låtar som vann finalerna 2005, 2006 och 2008? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen