Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Inför: Finalen i Melodifestivalen 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2018 – INFÖR. Lördagen den 10:e mars 2018 avgjordes finalen i Melodifestivalen 2018. 12 artister tävlade om segern och att få representera Sverige i Eurovision 2018. Här nedan följer all info du behövde veta inför sändningen.

 

Fakta

  • Datum: 2018-03-10
  • Tid: 20:00 – ~22:00 CET
  • Plats: Friends Arena, Stockholm
  • Programledare: David Lindgren (på scen finns även Fab Freddie med som sidekick)
  • Röstningsprocess: 50% internationell juryröstning samt 50% tittarröstning
  • – TV-bolag/Stream: SVT1 och SVT Play – Länk
  • – Missa inte SVT Nyheters uppladdningsprogram som sänds i SVT Play kl. 19:15 CET

 

Läs mer i artikeln:

 

 

Så här går finalen till

Först framförs först de 12 bidragen samtidigt som tittarna kan telefon-, SMS- och hjärtrösta (det senare genom Melodifestivalens app). Därefter avger de 11 länderna sina poäng, följt av att tittarna delar ut sina poäng. Nytt för i år är att poängskalan går helt och hållet enligt Eurovisionens skala. I korthet kan man säga att varje jurygrupp delar ut poäng till tio av tolv bidrag och förutom 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1 poäng delar varje jurygrupp också ut poängen 3, 5 och 7 till bidragen. Alltså på exakt samma sätt som i Eurovisionen! Tittarnas poäng är även i år fördelat procentuellt, vilket gör att poängsummorna kan variera beroende på vem som mest och minst.

Den totala summan som juryerna delar ut är 696 poäng och den totala summan tittarna delar ut är exakt lika stor, alltså 696 poäng.

 

Tittarpoängen räknas ut så här: Andelen enskilda telefon- SMS- och hjärtröster ett bidrag får divideras med andelen totalröster alla bidrag fått. Detta ger en procentsats mellan 0 och 100 procent. Den procentsatsen multipliceras med 696 poäng vilket ger en poängsiffra mellan 0 och 696 poäng. Om poängsiffran blir i halvformat (t.ex. 10,4 poäng eller 10,8 poäng) avrundas den till närmaste heltal.

 

 

Presentation av startfältet

42-åriga Mendez deltog i Melodifestivalen redan år 2002 med succélåten “Adrenaline” som slutade på en respektabel andra plats i finalen. Redan år 2003 kom han tillbaka till tävlingen med låten “Carnaval” som dessvärre fick nöja sig med en femte plats i Andra chansen, som på den här tiden bar namnet ”Tittarnas val”.

Efter 15 år är han nu tillbaka med låten “Everyday”. Latin och lite romantik kan sammanfatta bidraget. Man skulle kunna säga att Latinamerika möter Europa. Mendez menar att det är soundet han älskar och att det verkligen får en att dansa och bli kär. Nu i finalen får Mendez gå ut först på scenen, vilket han även fick göra år 2002 med “Adrenaline” .

Melodifestivalresan: Mendez tävlade i den tredje deltävlingen, där han röstades vidare av tittarna till Andra chansen. Väl där tog han sig till final från den fjärde duellen, där han mötte Sigrid Bernson.

 


 

Renaida Braun föddes i Tanzania år 1997, men är uppvuxen i Norrköping. Hon deltog i TV4s Idol år 2016 där hon kom på sjätte plats. Hon har under hösten medverkat i musikalen Aladdin.

Bidraget beskrivs som en kärlekslåt, eller mer en situation där många lätt kan känna igen sig. Låten är inte negativ, men inte heller superpositiv. Renaida beskriver låten som en blandning. Det är fart i den, men inte överdrivet. Samtidigt är det ingen ballad utan det kommer vara dans och kul.

Melodifestivalresan: Renaida tävlade i den första deltävlingen, där hon röstades vidare till Andra chansen. Väl där mötte hon Olivia Eliasson och gick vinnande ur den duellen.

 


 

Martin Almgren är den 30-åriga Lindesbergaren som tog hela Sverige med storm när han år 2015 deltog i TV4s program Idol där han vann hela tävlingen. Sedan dess har Almgren turnerat runt om i landet och släppt flera singlar och en EP. Hans musik kan beskrivas som countrypop. Senast i November 2017 släppte han sin singel ”Peaceful christmas”.

Låten “A Bitter Lullaby” handlar enligt Martin själv, om livet. Alla människor går igenom tunga saker och man bara tar sig igenom det jobbiga så kan någonting positivt komma utav det. Man blir starkare och växer som människa. Låtskrivarna bakom låten är Josefin Glenmark & Märta Grauers.

Melodifestivalresan: Martin Almgren tävlade i den tredje deltävlingen och röstades vidare direkt till final.

 


 

Den före detta friidrottaren John Lundvik är en av årets debutanter. Han har dock varit med och tävlat tidigare som låtskrivare. År 2014 framförde Anton Ewald låten ”Natrual” som var skriven av John Lundvik själv. Utöver Melodifestivalen så har lundvik även skrivit filmmusik till ”Snabba Cash”. Tillsammans med Jörgen Elofsson skrev han låten ”When you tell the world you’re mine”, som framfördes av Björn Skifts och Agnes Carlsson vid vigseln av kronprinsessparet år 2010.

Bidraget ”My Turn” handlar om Lundviks egna resa. Känslan över att få stå bakom många fantastiska artister som låtskrivare men nu själv få chansen att vara artist. Lundvik beskriver låten som en modern ballad med ett modernt tänk. Börjar i ett tempo och slutar i ett annat.

Melodifestivalresan: John Lundvik tävlade i den första deltävlingen och röstades direkt till final.

 


 

En av årets få veteraner är 44-åriga Jessica Andersson som är med och tävlar för sjunde gången! Redan år 2003 debuterade hon tillsammans med Magnus Bäcklund under namnet Fame. Duon sattes ihop utav Bert Karlsson efter att de båda medverkat i tv-programmet Fame Factory. Med bidraget ”Give me your love” vann de hela Melodifestivalen och slutade på en hedersam 5:e plats i Eurovisionfinalen i Riga, Lettland.

Redan året där på tävlade Fame igen i Melodifestivalen då med bidraget ”Vindarna vänder oss” succén återupprepades… inte, då de endast slutade på en sjätte plats i finalen.
Efter att gruppen upplösts så har Jessica tävlat som soloartist i Melodifestivalen åren 2006, 2007, 2010 och nu senast år 2015 med låten ”Can’t hurt me now” som slutade på en blygsam 11:e plats i finalen.

”Party voice” beskriver Jessica som glädjande modern upptemposchlager. Hon ville ha en låt som passar där hon är i livet nu, vilket skulle vara en bra plats där hon är välmående. För henne är det viktigt att utnyttja sin fulla potential som människa samtidigt som hon inflikar att hon vill att folk ska lyssna på låten innan de förfestar när det skall gå ut.

Melodifestivalresan: Jessica Andersson tävlade i den tredje deltävlingen och röstades direkt till final.

 


 

Idol-vinnaren från 2016 heter LIAMOO, eller det är ett artistnamn för Liam Cacatian Thomassen. Han slog i alla fall igenom publikt i TV4:s succéserie Idol år 2016, där han kom in som rappare och sångare. Liam tog sig hela vägen från audition till final via alla moment och stod sedan som segrare mot tvåan Rebecka Karlsson och trean Charlie Grönvall. Dock var det i början osäkert om han skulle gå vidare då han inte tog sig direkt från sitt kvalprogram till kvalfinalen. Dock räddade juryn honom vidare som joker i leken och därefter klarade han sig utan anmärkning ända till segern. Se gärna han framföra vinnarlåten Playing With Fire.

Efter Idolvinsten har Liam bytt till artistnamnet LIAMOO och har givit ut ny musik som t.ex. låten Burn“. Men nu tar han klivet upp på den stora Melodifestivalscenen där han ska framträda med låten “Last Breath”, som han har gjort tillsammans med låtskrivarna Morten Thorhauge, Peter Bjørnskov och Lene Dissing.

Melodifestivalresan: LIAMOO tävlade i den andra deltävlingen och röstades direkt till final.

 


 

Duon Samir (Badran) & Viktor (Frisk) är med och tävlar i Melodifestivalen för tredje gången gillt. De deltog första gången år 2015 med låten Groupie som året därpå följdes upp med Bada nakna. Bägge dessa låtar gick till historien dels att de fick gå via Andra chansen bägge gångerna innan de nådde final men framförallt att bägge låtarna blev stora hits. Innan de deltog i Melodifestivalen hade de bland annat släppt singeln Success som lyckades bli etta på Itunes samma vecka den släpptes.

Grabbarna är kända sedan innan musikkarriären tog fart. Samir Badran (född 25 maj 1990) gjorde TV-debut i programmet Paradise Hotel på TV3 medan Viktor Frisk (född 2 mars 1995) är modebloggare. Efter succéerna i Melodifestivalen tog duon ett break på obestämd tid, och under den tiden gjorde bägge två solodebut som artister. Men förra våren gjorde de gemensam musikcomeback då de släppte låten Kung, och sedanRakt in i kaklet. De har även antal låtar till på CV:t.

Nu är de alltså vara med i Melodifestivalen för tredje gången gillt, denna gång ska de “Shuffla” sig genom festivalen mot nya mål. Låten har de gjort själva text och musik tillsammans med Andreas “Stone” Johansson, Denniz Jamm och Costa Leon. Det är också tredje gången gillt de gått till final.

Melodifestivalresan: Samir & Viktor tävlade i den andra deltävlingen och röstades direkt till final.

 


 

Mariette (Hansson), född 23 januari 1983 i Harplinge utanför Halmstad, slog igenom offentligt i Idol 2009, även om hon innan dess hade hållit på med musiken sedan högstadietiden. Då bildade hon en sångduo med sin bästa kompis som senare utökades till en kvartett som spelade covers. Med sin medverkan i Idol blev hon känd för hela svenska folket och 2011 släppte hon sin första singel sedan Idoltiden, låten Forever (då under artistnamnet MaryJet). Den har sedan följts upp av ytterligare singlar. Mariette har även varit med andra artister på scenen som bakgrundsgitarrist, bl.a. för Magnus Uggla och Ace Wilder.

Första gången vi fick se Mariette i Melodifestivalen 2015 med låten Don’t Stop Believing som var signerad Miss Li och Sonny Gustafsson. Sverige tog till sig låten och skickade henne direkt till finalen där hon slutligen blev trea. Ifjol (2017) ställde hon upp igen i Melodifestivalen, denna gång med låten A Million Years som även den tog sig till final där den slutligen hamnade på fjärde plats i final.

Nu är Mariette tillbaka en tredje gång och denna gång får hon äran att avsluta årets deltävlingar med låten “For You”, med text och musik av Jörgen Elofsson. Denna låtskrivare har tidigare gjort en del Idol-vinnarlåtar samt skrivit musik till många världsmusiker från både Sverige och andra länder (som en hel del amerikanska artister). Det ska tilläggas att detta är den enda låt som bara har en upphovsman till låten.

Melodifestivalresan: Mariette tävlade i den fjärde deltävlingen och röstades direkt till final.

 


 

Ifjol (läs: 2017) gjorde gruppen FO&O debut i Melodifestivalen. Gruppen, som efter ett sent avhopp, då bestod av trion Felix Sandman, Oscar Enestad och Omar Rudberg, hade dock synts till en hel del innan eftersom de hade bildats redan år 2013 och haft en rad hits. I Melodifestivalen tävlade de med låten “Gotta Thing About You” som tog sig till final (via Andra chansen) där de slutade på elfte plats. Under 2017 valde trion att gå skilda vägar och de tre killarna i gruppen är numera soloartister.

En av FO&O:s medlemmar återkommer nu till Melodifestivalen igen. Det handlar om Felix Sandman, 19 år, som ska framföra balladen “Every Single Day”, som enligt intervjuer handlar om ett kärleksuppbrott.

Melodifestivalresan: Felix Sandman tävlade i den fjärde deltävlingen och röstades vidare till Andra chansen. Väl där mötte han Mimi Werner i duellen som han segrade över och tog sig till final.

 


 

Den polska storstjärnan Margaret föddes 30 juni 1991 i Stargard Szczeciński, Polen. På hemmaplan är hon en välkänd sångerska och så även internationellt sedan hon deltog i den polska Eurovisionuttagningen 2016 med låten Cool Me Down som var nära att få åka till Eurovisionen i Stockholm. Men i den nationella finalen blev hon bara tvåa. Låten blev dock en stor hit, framförallt i Sverige, där hon framträtt mycket.

Musikkarriären startade för Margaret år 2009 då hon vann en musiktävling i Polen, som senare ledde till att hon fick en roll i en musikal och sedan blev singer-songwriter. Margaret har hittills släppt tre musikalbum: Add the Blonde (2014), Just the Two of Us (2015) och Monkey Business (2017).

Nu ska Margaret delta i svenska Melodifestivalen med låten “In My Cabana”, som har text och musik av Anderz Wrethov, Linnea Deb, Arash Labaf och Robert Uhlman. En av dessa låtskrivare har själv deltagit i Eurovisionen förut: Arash, då för Azerbajdzjan 2009 med en låt som slutade på tredje plats.

Melodifestivalresan: Margaret tävlade i den andra deltävlingen och röstades vidare till Andra chansen. Väl där mötte hon Moncho som hon vann över i sin duell och tog sig därmed till final.

 


 

20-åriga Benjamin Ingrosso har trots sin unga ålder en lång karriär bakom sig. Som 9-åring vann han Lilla Melodifestivalen år 2006 med bidraget “Hej Sofia“. 2014 vann han Let’s dance tillsammans med Sigrid Bernson(som också medverkar i årets Melodifestival)
Förra året debuterade han i Melodifestivalen med låten “Good lovin” där han tog sig direkt till finalen och slutade på en femte plats.

Hans bidrag i år beskrivs ha en väldigt minimalistisk ”club vibe”. Låten bygger på en falsettrefräng med baselement. Texten i låten är lite mörkare och deppigare än ”Good lovin”, den beskriver händelserna efter förra låten. Låten är skriven av Benjamin själv tillsammans med MAG, Louis Schoorl, K Nita.

Melodifestivalresan: Benjamin Ingroso tävlade i den första deltävlingen och röstades direkt till final.

 


 

Dansbandet Rolandz bildades egentligen redan i slutet av 1990-talet i filmen Torsk på Tallinn av humorgruppen Killinggänget. I den filmen fick man följa ett antal karaktärer, däribland den tragikomiske figuren Roland Järverup (spelad av komikern Robert Gustafsson) på jakten efter lyckan. Drygt tio år efter filmen dök Roland upp på nytt, denna gång i SVT-programmet Dansbandskampen (årgång 2008) med sitt dansband Rolandz. Från början var det bara tänkt som en engångshändelse, åtminstone för Robert Gustafssons del, men han/Roland kom sedan att bli frontfigur för bandet som hållit ihop sedan dess.

Gruppen gjorde sommarturnéer åren 2009-2011 och under dessa år släpptes också fyra album.

Nu ställer alltså Rolandz upp i Melodifestivalen med låten “Fuldans”.

Melodifestivalresan: Rolandz tävlade i den fjärde deltävlingen och röstades direkt till final.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen