Eurovisionnytt vecka 12, 2018

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

På agendan

Följ våra topplistor – varje vecka till och med Eurovisionveckan

Då var det åter dags för de traditionella listorna som vi har årligen här i panelen. Som vanligt rankar vi våra favoriter från alla Eurovision-bidrag för veckorna inför Eurovision Song Contest 2018 börjar.

Varje panelmedlem rankar varje vecka sina tio favoritbidrag för den veckan, och varje placering ger poäng enligt Eurovisionskalan (12 poäng till ettan, 10 poäng till tvåan osv. nedåt). Efter alla topplistor är klara kommer vi att räkna ihop totalpoängen och får då fram en gemensam vinnare. Läs mer om projektet här.

I förra veckan släpptes vår första topplista och nu på fredag kommer den andra topplistan.

 

 

Nationella uttagningar

Under föregående vecka blev de sista länderna klara med sina uttagningar, och här kommer info om detta.

 

Gruppen EQUINOX representerar Bulgarien i Eurovision 2018

Efter två års framgångssagor för Bulgarien med först en fjärdeplats och sedan en andraplats har landet nu fått vittring om att satsa mot seger. I år har man varit väldigt hemlighetsfulla kring valet av artist och bidrag, så det är först nu som valet har presenterats. Nationella TV-bolaget BNT har valt ut gruppen EQUINOX att tävla för Bulgarien i Eurovision 2018.

EQUINOX består av Zhana Bergendorff, Vlado Mihailov, Georgi Simeonov, Johnny Manuel och Trey Campbell. De har satts ihop enbart för Eurovisionen, men har alla gedigen bakgrund i musikbranschen. Att denna grupp blir Bulgariens Eurovisionrepresentant 2018 avslöjades måndagen den 12:e mars.

Den låt som EQUINOX ska tävla med heter Bones och den har text och musik av Symphonics International, vilka är låtskrivarna Borislav Milanov, Trey Campbell, Joacim Persson och Dag Lundberg. Detta gäng gjorde även Bulgariens Eurovisionbidrag förra året, som tidigare nämnt hamnade på andra plats efter Salvador Sobral vilket är Bulgariens dittills bästa placering.

 

 

Som sista land presenterade Georgien sitt tävlingsbidrag…

Som sista land ut släppte Georgien sitt tävlingsbidrag “Sheni gulistvis (For You)” officiellt. Denna låt ska gruppen Iriao tävla med i Lissabon i maj.

Det var på nyårsaftonen 2017 som georgiska TV-bolaget GPB meddelade att man internt val ut gruppen Iriao att representera Georgien vid Eurovision 2018 i Lissabon. Något senare kom beskedet att låten de ska tävla med heter Sheni gulistvis även om det alltså dröjde till den 13:e mars innan låten släpptes officiellt. När låten presenterades i musikvideoform är det med den engelska titeln “For You”, men gruppen sjunger enbart på georgiska.

Georgiens tävlingsbidrag har text och musik av Davit Malazonia och Irina Sanikidze.

 

 

Albanien och Armenien kommer med nyversioner av sina bidrag, men…

I december förra året vann sångaren Eugent Bushpepa Albaniens nationella uttagning Festivali i Këngës med sitt bidrag ”Mall”. I och med det och blev han därmed den första artisten att bli klar för Eurovision 2018 med även sitt bidrag. Men det dröjde till nu i mars innan nyversionen av ”Mall” släpptes.

Anledningen att det gjorts en nyversion av ”Mall” är för att originalversionen är ca 1,5 minut för lång, vilket bryter mot Eurovisionens regler. Förutom att korta ned låten har man fixat till lite småsaker här och var, men i stort sett är det samma låt. Man har alltså inte bytt genre (vilket har varit vanligt tidigare år) eller språk, utan det är fortsatt en rocklåt som sjungs på albanska.

Den nya versionen av ”Mall” går att lyssna på här.

 

Armenien då?

Det enda land som ännu inte skickat in sin officiella musikvideo till Eurovision.tv är Armenien, men man har lagt ut en kortare teaser från den officiella musikvideon. Om något har ändrats sedan Sevak Khanagyan vann med låten Qami återstår att se. Enligt uppgifter är det beräknat att den nya versionen av ”Qami” släpps denna vecka.

 

 

… I och med detta är alla länder nu klara

I och med att Georgien nu släppt sitt tävlingsbidrag och att Albaniens och Armeniens bidrag har fått sina versioner slutförda är nu alla 43 länder som ska delta i Eurovision 2018 klara med sina val av artist och bidrag. Trots detta lär det komma nya musikvideos till Eurovision.tv:s officiella YouTube-kanal, men det är något vi uppdaterar om så fort det dyker upp.

Vill du veta mer om vilka val de andra länderna gjort så får du gärna kika in på vår specialsida om Eurovision Song Contest 2018, där vi länkar till resultat från nationella uttagningarna samt länkar till bidragens YouTube-klipp.

Senare i april kommer vi gå igenom låt för låt och betygsätta dem – Missa inte det!

 

Eurovision Pre Partyn

I vanlig ordning hålls det Eurovision Pre Partyn i olika europeiska städer inför Eurovision Song Contest ska avgöras. Här nedan följer datum och de artister som hittills är inbokade.

 

Denna lördag (24 mars): Eurovision Pre-Party Riga 2018 (Riga, Lettland)

I år ska det firas att det är 15 år sedan Riga var värd för Eurovision Song Contest. Eventet hålls på Crystal Club konserthall i Riga med artisten Roberto Meloni, som tävlade för Lettland 2007 och 2008, som värd. Dessa artister är än så länge inbokade (med reservation för tillägg och förändringar):

 

 • – Laura Rizzotto (Lettland)
 • – DoReDos (Moldavien)
 • – Mikolas Josef (Tjeckien)
 • Gästartist: Amber (Malta, 2015)

 

 

Torsdag 5 april: London Eurovision Party (London, Storbritannien)

Hålls på Café de Paris i London. Dessa artister är än så länge inbokade (med reservation för tillägg och förändringar):

 

 • – Eugent Bushpepa (Albanien)
 • – Jessica Mauboy (Australien)
 • – Rasmussen (Danmark)
 • – Madame Monsieur (Frankrike)
 • – Ryan O’Shaughnessy (Irland)
 • – Vanja Radovanović (Montenegro)
 • – Gromee feat. Lukas Meijer (Polen)
 • – Zibbz (Schweiz)
 • – Alfred & Amaia (Spanien)
 • – SuRie (Storbritannien)
 • – Benjamin Ingrosso (Sverige)
 • – Mikolas Josef (Tjeckien)
 • – Cesár Sampson (Österrike)
 • Gästartist: Margaret Berger (Norge, 2013)
 • Gästartist: Suzy (Portugal, 2014)
 • Gästartist: Stella & Alexandra (finalister i Norsk Melodi Grand Prix 2018, tävlade som en duo)

 

 

Söndag 8 april till onsdag 11 april: Israel Calling 2018 (Tel Aviv, Israel)

Israel bjuder in Eurovisionartister och fans att besöka Israel under fyra dagar i början av april för fest och glädje. Eventet har ägt rum tidigare år och varit populärt, och i år beräknas ett stort antal artister finnas på plats. De artister som än så länge har bekräftats är (med reservation för tillägg och förändringar):

 

 • – Iriao (Georgien)
 • – Ryan O’Shaughnessy (Irland)
 • – Netta (Israel)
 • – Eye Cue (Makedonien)
 • – Vanja Radovanović (Montenegro)
 • – Zibbz (Schweiz)
 • – Alfred & Amaia (Spanien)
 • – Alekseev (Vitryssland)
 • – Cesár Sampson (Österrike)

 

 

Lördag 14 april: Eurovision in Concert (Amsterdam, Nederländerna)

I år firar Eurovision in Concert 10 år, och därför har det förlagts till arenan AFAS Live som rymmer upp till 6000 personer.

Än så länge är dessa artister inbokade (med reservation för tillägg och förändringar):

 

 • – Eugent Bushpepa (Albanien)
 • – Sevak Khanagyan (Armenien)
 • – Jessica Mauboy (Australien)
 • – Sennek (Belgien)
 • – Rasmussen (Danmark)
 • – Madame Monsieur (Frankrike)
 • – Ryan O’Shaughnessy (Irland)
 • – Ari Ólafsson (Island)
 • – Laura Rizzotto (Lettland)
 • – Ieva Zasimauskaite (Litauen)
 • – Waylon (Nederländerna)
 • – Gromee feat. Lukas Meijer (Polen)
 • – Zibbz (Schweiz)
 • – Lea Sirk (Slovenien)
 • – Alfred & Amaia (Spanien)
 • – SuRie (Storbritannien)
 • – Mikolas Josef (Tjeckien)
 • – Michael Schulte (Tyskland)
 • – AWS (Ungern)
 • – Alekseev (Vitryssland)
 • – Cesár Sampson (Österrike)

 

 

Lördag 21 april: Eurovision Spain Pre-Party 2018 (Madrid, Spanien)

Årets spanska förfest hålls på Sala La Riviera i Madrid som kommer ha plats för ca 1800 personer.

Än så länge är dessa artister inbokade (med reservation för tillägg och förändringar):

 

 • – Eugent Bushpepa (Albanien)
 • – Sennek (Belgien)
 • – Madame Monsieur (Frankrike)
 • – Laura Rizzotto (Lettland)
 • – DoReDos (Moldavien)
 • – Zibbz (Schweiz)
 • – Lea Sirk (Slovenien)
 • – Alfred & Amaia (Spanien)
 • – SuRie (Storbritannien)
 • – Mikolas Josef (Tjeckien)
 • – Michael Schulte (Tyskland)
 • – Alekseev (Vitryssland)

 

 

Andra nyheter

SVT presenterar de hemliga röstningsresultaten från Melodifestivalen 2018

Alla tävlande i Melodifestivalen 2018. Foto: ESC-Panelen.

Melodifestivalen 2018 är sedan två veckor nu över och därmed har SVT kunnat offentliggöra alla individuella röstningssiffror från programmen.

SVT väljer ju att offentliggöra resultaten först efter finalens avgörande för att inte påverka publiken i programmen. I förra veckan kom besked om hur det såg ut med siffrorna och i denna artikel har vi sammanställt exakt hur folket röstade program för program.

 

 

25:e november hålls Junior Eurovision 2018

EBU har bekräftat att årets upplaga av Junior Eurovision Song Contest kommer att hållas söndagen den 25:e november i Minsk Arena i Vitrysslands huvudstad Minsk. Sloganen för tävlingen blir #LightUp.

Sedan i oktober förra året (2017) har det varit känt att Junior Eurovision Song Contest 2018 kommer äga rum i Vitrysslands huvudstad Minsk. Detta trots att Ryssland vann 2017 års upplaga. Men denna gång valde EBU att utse värdstaden innan tävlingen ens ägt rum för att det kommande värdlandet skulle få mer tid på sig att ordna tävlingen. I reglerna för Juniortävlingen ingår inte automatiskt värdskap vid seger, utan EBU brukar i vanliga fall tillfråga de länder som kommer högst om de har intresse, men denna gång gjordes alltså det hela på ett annat sätt.

Det är andra gången som Vitryssland står värd för Juniortävlingen, som senast var på plats i samma arena år 2010.

 


 

Kommentera