Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Inför helgens uttagningar: 3-4 februari 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


INFÖR UTTAGNINGAR. Helgen 3-4 februari är det inte bara premiär för Melodifestivalen, utan även nationella uttagningar i Lettland, Litauen, Rumänien och Ungern. Dessutom är det nationella finaler på Malta och i Schweiz. I denna artikel listar vi de aktuella uttagningarna med all info du behöver.

Nedan har vi sammanställt information om respektive uttagning denna helg.

Notering: Resultatuppdatering sker kontinuerligt under helgen, men en sammanfattande artikel dyker upp på måndag (5:e februari).

 

Lördag 3:e februari

Under lördagen är det heats i Lettland, Litauen och Ungern samt final på Malta.

 

Lettland: Supernova 2018 – heat 1

 • Tid: 20:25 – ~22:55 CET
 • Programledare: Dagmāra Legante & Justs Sirmais
 • Plats: Riga Film Studios, Riga
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: LTV 1 – Länk

 

Panelen inför: I det första heatet i Lettlands Supernova tävlar sju artister om två finalplatser. Det är tittarna och jury som tillsammans röstar vidare bidragen till finalen.

Läs mer om de tävlande och lyssna på låtarnas studioversioner »

 


 

Litauen: Eurovizijos 2018 – heat 4

 • Tid: 20:00 – 22:20 CET
 • Programledare: Mantui Stonkui och Ugnei Skonsmanaitei
 • Plats: ?, Litauen
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning & 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: LRT – Länk

 

Panelen inför: Det är dags för det fjärde och sista heatet i Litauens grundomgångar. Precis som de föregående tre heaten är även detta program förinspelat och juryn har redan angett sina poäng på förhand. Nu är det dock upp till tittarna att säga sitt och dela ut den andra hälften av rösterna. 6 bidrag går vidare i tävlingen medan resterande slås ut. OBS! Tidigare avhoppade Erica Jennings har valt att återkomma i tävlingen, men endast som låtskrivare. Hennes bidrag ”The Truth” framförs istället av Monika Marija.

Efter att detta heat är avgjort har alla Litauens tävlande framfört sina bidrag en gång vardera, så efter det är det dags för fortsatta heats men nu på eventuellt andra villkor än vad som gällt tidigare. Hur det blir återkommer vi till så snart vi fått info.

Läs mer om de tävlande »

 


 

Malta: MESC 2018 – final!

 • Tid: 21:00 – ? CET
 • Programledare: Colin Fitz
 • Plats: Malta Fairs & Convention Centre, Malta
 • Röstningsprocess: 50 % tittarröster – 50 % juryröster
 • TV-bolag/Stream: TVM – Länk

 

Panelen inför: I Maltas final tävlar 16 artister om segern och det är tittarna ihop med en jury som avgör resultatet. Nästan alla tävlande har minst deltagit en gång tidigare, det är enbart fem debutanter i startfältet. Finalen sänds denna gång från Malta Fairs & Convention Centre lördagen den 3:e februari 2018. För rättvisans skull har PBS/TVM lottat vilken låt som får inleda respektive avsluta finalkvällen. Övriga bidrag har fått sina startnummer tilldelade inför finalen.

Fjolårets vinnare, Claudia Faniello, kommer att uppträda som gästartist i programmet.

Läs mer om de tävlande och lyssna på låtarnas studioversioner »

 


 

Ungern: A Dal 2018 – heat 3

 • Tid: 20:30 – 22:40 CET
 • Programledare: Kriszta Rátonyi & Freddie
 • Plats: Budapest
 • Röstningsprocess: Två röstningsomgångar; först 50% juryröstning och 50% tittarröstning som avgör fem bidrag, sedan får tittarna 100% makt att rösta fram ett wildcard
 • TV-bolag/Stream: MTVA/Duna TV – Länk

 

Panelen inför: Det har blivit dags för Ungerns tredje och sista heat där de sista 10 bidragen i grundomgången ska göra upp om 6 platser i de kommande semifinalerna. Upplägget för heatet går genom två röstningsomgångar.

Den första sker under jury- och tittarröstning, för under varje artists liveframträdande kan publiken rösta på bidraget genom s.k. app-röstning. Efter framträdandet kommer även programmets jury, bestående av personligheterna Schell Judit, Mező Misi, Frenreisz Károly och Both Miklós, att avlägga enskilda poäng mellan 1-10. Deras totalpoäng adderas samman med tittarnas app-poäng, som blir ett snitt av hur folk röstade. De fem bidrag som får högst totalpoäng av juryn och tittarna efter första omgången går direkt till semifinalerna.

Därefter inleds andra omgången, där tittarna själva får rösta fram ett wildcard bland de bidrag som ej gick vidare direkt. Totalt är det alltså 6 bidrag som går vidare till semifinalerna.

Läs mer om startfältet och lyssna på låtarnas studioversioner »

 


 

Söndag 4:e februari

Denna söndag är det heat i Rumänien och final i Schweiz.

 

Rumänien: Selecția Națională 2018 – heat 3

 • Tid: 20:00 – 22:30 CET
 • Programledare: Diana Dumitrescu och Cezar Ouatu
 • Plats: Craiova, Rumänien
 • Röstningsprocess: 100% juryröstning
 • TV-bolag/Stream: TVR – Länk

 

Panelen inför: Rumänien kommer i år att hålla en större uttagning nästan i Melodifestivalomfattning innehållandes fem heats och en final. Den egentligen enda skillnaden är att det inte blir något uppsamlingsheat inför finalen. Men precis som i svenska uttagningen kommer Selecția Națională turnera runt genom olika städer innan man slutligen når final. I detta heat tävlar 12 artister om tre platser i finalen. Det är så vitt vi vet än så länge enbart programmets jury som kommer välja ut vilka bidrag som går till finalen den 25:e februari.

Läs mer om de tävlande »

 

 


 

Schweiz: ESC 2018 – Die Entscheidungsshow

 • Tid: 20:05 – ~21:45 CET
 • Programledare: Sven Epeny
 • Plats: SRF Studios, Zürich
 • Röstningsprocess: 50% internationell juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: SRF Zwei – Länk

 

Panelen inför: Det har blivit dags för Schweiz att välja artist och bidrag till Eurovision Song Contest. Som traditionen bjuder blir det en nationell final, men denna gång kommer man få internationell hjälp att välja artist och bidrag, även om tv-tittarna har en del att säga till om. Schweiz har haft bedrövliga resultat i Eurovisionen de senaste åren och man har på 25 år bara uppnått topplacering vid två (!) tillfällen. Så ska det bli bättring i år? Det är upp till bevis!

Läs mer om de tävlande »

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen