Eurovisionnytt vecka 3, 2018

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

Vi ger dig senaste nytt kring de nationella uttagningarna som inom kort kommer att sätta igång på allvar samt de som redan är igång.

 

Veckans rubriker:

 

Veckans notiser

Tillbakablick på helgens uttagningar

Frankrikes första semifinal avgjord

I lördags var det dags för den första semifinalen av Frankrikes uttagning Destination Eurovision. Nio tävlande gjorde om upp fyra finalplatser, där det var en fransk tremannajury och en delegationschefsjury som avgjorde vilka som skulle gå vidare. Efter att de hade röstat klart stod följande resultat klart:

 

Till final

 1. Lisandro Cuxi – “Eva” – 66 poäng (Fransk jury: 32 poäng, Internationell jury: 34 poäng)
 2. Emmy Liana – “OK ou KO” – 50 poäng (Fransk jury: 20 poäng, Internationell jury: 30 poäng)
 3. Malo’ – “Ciao” – 46 poäng (Fransk jury: 26 poäng, Internationell jury: 20 poäng)
 4. Louka – “Mamma Mia” – 30 poäng (Fransk jury: 16 poäng, Internationell jury: 14 poäng)

 

Utslagna

 

Kalender för helgens uttagningar

Denna helg äger följande uttagningar rum (med reservation för tillägg och förändringar):

 

Lördag 20 januari

 • Frankrike: Destination Eurovision – semifinal 2 (läs mer här)
 • Litauen: Eurovizijos 2018 – heat 2
 • Ungern: A Dal 2018 – heat 1

 

Söndag 21 januari

 • Rumänien: Selecţia Naţională 2018 – heat 1 (läs mer här)

 

Andra notiser

Startfältet i Ungerns första heat spikat

Sedan tidigare står det klart vilka 30 tävlande som gör upp om segern i årets upplaga av Ungerns A Dal. Men fram till nu har det varit okänt hur uppdelningen ska vara inför heaten, åtminstone fram till nu.

Enligt ESCBubble.com har nu TV-bolaget MTVA bekräftat vilka 10 tävlande som kommer att göra upp i det första heatet denna lördag (20:e januari). De tävlande (i bokstavsordning efter artistnamn) är:

 

 1. Ceasefire X – ”Satellites”
 2. Fourtissimo – ”Kisnyuszi a kalapban”
 3. Gabi Knoll – ”Nobody to die for”
 4. Leander Kills – ”Nem szól harang”
 5. LivingRoom – ”Kirakat élet”
 6. Noémo – ”Levegőt!”
 7. Patikadomb – ”Jó szelet!”
 8. Tamás Vastag – ”Ne hagyj reményt”
 9. Viktor Király – ”Budapest Girl”
 10. Zsolt Süle – ”Zöld a május”

 

Läs mer om Ungerns uttagning här.

 

Malta: biljettförsäljning och ev. regelbrott

Samma kväll som Melodifestivalen 2018 drar igång håller Malta sin nationella final där 16 tävlande gör upp om segern. Men nu är åtminstone ett bidrag hotat från tävlingen. Det handlar om Aidan Cassars låt ”Dai Laga” som anklagas för regelbrott. Detta sedan Aidan Cassar har låtit sig använda av ett provspår i sin låt som varit publicerat före den 1:a september 2017, vilket i så fall bryter mot EBU:s regelverk (om att inga låtar får ha varit publicerade före detta datum). En granskning har inletts och ännu är det inte klart huruvida Aidan Cassar kommer tävla med sin låt eller inte.

Oavsett detta så har nu biljettförsäljningen till finalen startat. Är du intresserad att se finalen på plats – boka i så fall dina biljetter här.

 

Tyskland: NDR letar låtar till sina artister

Sedan startfältet i Tyskland presenterades förra veckan har nu TV-bolaget NDR meddelat att man är på jakt efter tävlingsbidrag. Man har bjudit in ett antal internationella låtskrivare som under ett antal intensiva dagar ska skriva låtar till de tävlande artisterna. Sedan är tanken att låtarna ska matchas med rätt artist. Exakt datum för matchning är inte känt, dock kommer det att ske före finalen äger rum den 22:a februari, så det finns fortfarande gott om tid.

Här finns en lista på de låtskrivare som enligt Eurovision.tv har bjudits in.

 

Storbritanniens delegationschef byter jobb

Guy Freeman, som sedan år 1998 arbetat mer eller mindre med Storbritanniens val till Eurovision Song Contest har valt att lämna sin tjänst på BBC. Därmed avsäger han sig uppdraget som Storbritanniens delegationschef i Eurovisionen, vilken han har innehaft sedan år 2014. Vem som tar över efter honom är oklart.

 

 

Melodifestivalnyheter

Startordningen för Melodifestivalen 2018 är officiellt presenterad

Artisterna i Melodifestivalen 2o18. Endast artisten Dotter saknas på bilden. Foto: ESC-Panelen

SVT har nu officiellt presenterat startordningen för Melodifestivalen 2018. Det blir Sigrid Bernson som inleder i Karlstad den 3:e februari medan Mariette får avsluta i Örnsköldsvik den 24:e februari.

I vanlig ordning är det Melodifestivalproducenten Christer Björkman som satt startordningen. Den är således inte lottad (som en del andra länder gör). Anledningen till att startordningen i Melodifestivalen inte lottas är för att det ska bli ett bättre flöde genom sändningen, t.ex. att liknande låtar/artister inte ska hamna precis efter varandra eller att storfavoriten hamnar mitt i så att det inte finns något mer att titta på därefter. Och fler skäl finns såklart.

Startordningen redovisades under en direktsändning på Facebook där Christer Björkman och programledaren David Lindgren gick igenom startfält för startfält. Vi tittare fick i samband med detta en bild av hur startfälten ser ut och ungefär hur låtarna kommer att vara. Dock spelas inga låtar upp förrän de sänds i deltävlingarna.

Se hela startordningen här.

 

Storslagen scen i årets tävling

Enligt SVT kommer årets Melodifestivalscen bli den största scenen man någonsin använt.

Med en spelyta på 14 gånger 14 meter, en 20 meter lång catwalk och maffiga LED-väggar har man tagit tekniken till en helt ny nivå. Belysningen kommer gå i vitt som är årets tema.

Green room kommer vara flyttad till längst bak i arenorna (de två senaste åren har den varit bredvid scenen, utom i finalen).

Det är scenograf Viktor Brattström som utformat årets scen, han har varit flitigt anlitad för Melodifestivalen sedan år 2007.

Läs mer om årets scen här.

 

 

Nyheter om kommande nationella uttagningar

Stjärnspäckat startfält i Norsk Melodi Grand Prix 2018

Ifjol uttalade sig norska TV-bolaget NRK om att man är sugna på en ny Eurovisionseger. I Kiev förra året blev man dock bara tionde bästa i finalen, så i år satsar NRK på ett stjärnspäckat startfält med 10 tävlande. Och bland dessa hittas inte mindre än tre tidigare norska Eurovisiondeltagare: Alexander Rybak (ESC-vinnaren 2009), Aleksander Wallmann (2017) och Stella Mwangi (2011). Dessutom finns en rad svenska låtskrivare som t.ex. Per Gessle med på upphovssidan och ytterligare en norsk Eurovisionrepresentant står bakom ett bidrag.

Även i år satsar NRK på en enda finalkväll med 10 tävlande som ska göra upp om segern i Norsk Melodi Grand Prix 2018. Finalen kommer att sändas lördagen den 10:e mars från Oslo Spektrum i Oslo, med Kåre Magnus Bergh och Silya Nymoen som programledare. Vi ska tillägga att den norska finalen äger rum samma kväll som svenska Melodifestivalen håller final. Sverige och Norge blir alltså även i år klara med representantval och bidrag samma afton. Även i år blir det kombinerad internationell juryröstning och tittarröstning som avgör vem Norge ska skicka till Eurovisionen.

NRK fick denna gång in runt 1200 bidrag från den nationella antagningen, och därefter har man sållat fram de nu 10 bidrag som ska tävla. Artisterna och bidragen offentliggjordes vid en presskonferens vid Store Studio i Oslo den 15:e januari.

Se hela startfältet här.

 

Och övriga Norden presenterar sina startfält snart

Sverige blev klara redan i november, och i måndags (15:e januari) kom också besked från Norge om deras startfält. Inom kort kommer vi även få reda på hur Islands respektive Danmarks startfält kommer att se ut, medan vi får vänta på finska Saara Aaltos bidrag ett par veckor till.

Danmark kommer ju precis som Norge återigen välja artist och bidrag genom sin egen Melodi Grand Prix, och likt Norge kör även Danmark i år på en enda finalkväll som hålls den 10:e februari i Gigantum i Ålborg. Annette Heick och Johannes Nymark är programledare för sändningen. Exakt vilka tävlande som ska delta kommer enligt uppgifter att presenteras den 22:a januari i Danmark radios lokaler Studio 4. Detta sker genom en presskonferens som leds av DR:s nöjeschef Jan Lagermand Lundme. Därefter kommer kända danska stjärnor som tidigare representerat Danmark i Eurovisionen att presentera årets startfält.

Island kommer att avslöja sina tävlande redan denna vecka, enligt uppgifter den 19:e januari. Island kommer som tidigare meddelat att hålla uttagningen Söngvakeppnin som innehåller två semifinaler och en final. Semifinalerna sänds lördagarna den 10:e och 17:e februari medan finalen hålls den 3:e mars. Således blir det en veckas uppehåll mellan semifinalerna och finalen, något som inte förkommit förut. Vilka tävlande som har valts ut av TV-bolaget RÚV kommer alltså snart vara presenterat.

Finland har som tidigare meddelat redan valt sin artist, sångerskan Saara Aalto, som kommer att framföra ett antal bidrag i en mindre UMK-final. Vilka bidrag som hon ska framföra kommer att presenteras under februari, med en låt per vecka. Finalen av UMK 2018 med endast en tävlande artist vars låt ska tillsättas avgörs den 3:e mars.

 

28 bidrag inkom till Moldaviens uttagning

I måndags (15:e januari) var det deadline för intresserade låtskrivare att skicka in bidrag till Moldaviens uttagning O Melodie Pentru Europa. Totalt inkom 28 låtar.

Nästa steg i uttagningen är att välja ut vilka bidrag som ska få tävla i uttagningen, och detta kommer att ske genom en liveaudition som hålls på ett ännu okänt datum. Hur många bidrag som tar sig vidare till semifinalprogrammet den 22:a februari är oklart.

Se hela listan på de inskickade bidragen här.

 

Datum för spanska finalister

TV-bolaget RTVE i Spanien har som tidigare meddelat att det blir en specialshow från uttagningen Operación Triunfo som avgör vilken artist med tillhörande bidrag som kommer att få representera Spanien i Lissabon 2018. Nu har man även meddelat hur artisterna till finalen ska väljas ut.

I måndags (läs 15:e januari) valdes fyra av fem artister ut efter röstning. Därefter kommer ytterligare en omröstning att ske bland de kvarvarande tävlande för att utse kandidat nr 5 till finalen. Samtliga fem utvalda tävlande kommer att få ett eget Eurovisionbidrag som framförs i en sändning den 29:e januari. Vinnaren utses med enbart telefonröstning.

Veckan efter Eurovisionprogrammet hålls den egentliga finalen av Operación Triunfo. Detta gör att det kan bli två vinnare av årets säsong, men med skillnaden att den ena av dem får chansen att tävla i Eurovisionen!

 

Vitrysk final den 16:e februari – startfältet spikat

Vitryssland väljer återigen artist och bidrag genom en nationell final, där jury och tittare gemensamt bestämmer vilken artist som ska få representera landet i Eurovision Song Contest 2018. Denna gång är det 11 bidrag som gör upp om segern.

För att utse tävlingsbidragen har en nationell antagning ägt rum, där intresserade låtskrivare och artister fick skicka in bidrag. Efter att antagningen stängt räknades över 90 bidrag som inskickade. Därefter hölls en auditionrunda i huvudstaden Minsk där ett stort antal av de som skickat in bidrag fick framföra sina bidrag live inför en jury. Denna jury kunde sedan välja ut max 15 av de som kom på auditionen, och totalt sett utsåg de 11 låtar. Det är dessa låtar som kommer att göra upp om segern i årets uttagning.

En del svenska låtskrivare har fått med bidrag i finalen. Det handlar om systrarna Ylva och Linda Persson som tillsammans med Niklas Bergqvist och Simon Johansson ligger bakom tävlingsbidraget “World on Fire” som Anastasiya Malashkevich ska framföra. Dessutom har enligt uppgifter trion Tim Norell, Ola Håkansson och Alexander Bard fått med ett bidrag.

Se hela startfältet här.

 

 

Eurovisionnyheter gällande Lissabon

EBU har gett mer info om semifinallottningen till Eurovision 2018

I november förra året meddelade EBU att semifinallottningen till Eurovision 2018 kommer att hållas den 29:e januari. Nu har man släppt mer information, bland annat den gruppindelning som lottningen kommer att utgå ifrån. Dessutom är det nu bestämt att semifinal 1 kommer att ha 19 tävlande, medan semifinal 2 får 18 tävlande.

Årets lottningen äger rum i Lissabons stadshus med start kl. 13:00 CET, med Sílvia Alberto och Filomena Cautela som programledare. Förutom själva lottningen kommer det även ske en ceremoni där fjolårets värdstad Kievs borgmästare Vitali Klitschko lämnar över ansvaret för tävlingen till Lissabons borgmästare Fernando Medina.

För att göra en så rättvis fördelning av de 37 länder som behöver kvala om finalplatser genomför EBU tillsammans med värdlandets TV-bolag en officiell lottning, på ett snarlikt sätt som brukligt göras i sportvärldens mästerskapssammanhang. För att detta ska vara möjligt har EBU tagit hjälp av det tyska företaget Digame (som ansvarar för röstningsprocesserna i tävlingen) att kalkylera så kallade för-grupper, baserat på röstningshistorik de senaste åren. För-grupperna kommer vid lottningen att splittras upp i två delar, där ena hälften går till första semin och ena hälften till andra semin. Se hela gruppindelningen här.

Vi ska tillägga att än så länge har inget land begärt automatisk placering i en viss semifinal. Detta fenomen brukar förekomma annars minst en gång per år beroende på vad TV-kanalerna har för möjlighet att sända eller att t.ex. någon slags officiell helgdag infaller samma dag som någon av semifinalsändningarna.

 

 


 

Kommentera