Höstnytt 2017: vecka 47

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Nu på söndag avgörs Junior Eurovision Song Contest 2017

Nu på söndag den 26:e november kl. 16:00 CET avgörs den 15:e upplagan av Junior Eurovision Song Contest i Georgiens huvudstad Tblisi. 16 länder kommer att delta, däribland Portugal som gör comeback. Australien är även med och tävlar denna gång.

Viktigt: Sverige är inte med och tävlar och SVT kommer ej heller att sända tävlingen. TV-tittare från Sverige får därför kolla på den internationella sändningen via Junioreurovision.tv. Barnkanalen sänder istället deltävling 2 av Minimello 2017.

 

Röstningssystemet

Resultatet av finalen kommer att avgöras genom en kombination av nationella jurygrupper samt onlineröstning på junioreurovision.tv. Den senare röstningen kommer vara uppdelad i två röstningsomgångar: en första omgång där enminutsklipp från varje lands repetition kommer vara tillgängliga från fredag 24:e november till söndag 26:e november kl. 15:59 CET.

I samband med att programmet startar kl. 16:00 CET på söndagen stängs slussarna tillfälligt tills alla låtar har framförts. Därefter öppnas omröstningen i ytterligare 15 minuter innan den slutligen stängs helt. Rösterna kommer sedan omvandlas till poäng baserat på hur många procent av rösterna ett bidrag har fått, lite på samma sätt som röstningen i Melodifestivalens final fungerar. Således: om ett bidrag har fått 10 procent av rösterna så får den 10 procent av de poäng som finns tillgängliga att dela ut.

 

Tilldelat värdskap trots seger

Georgien vann fjolårets tävling och tilldelades värdskapet för tävlingen i februari i år. I regelverket för Junior Eurovision ingår inte automatiskt värdskap för den kommande upplagan vid seger, utan EBU brukar numer tillfråga vinnarlandet först men tar gärna även in bud från andra intressenter. Detta har skett för Georgien förut, som innehar tre segrar i tävlingen men detta året är det första gången som landet står värd.

För att råda bot på problemet till nästa år beslutade EBU redan innan årets tävling att 2018 års Juniortävling kommer att äga rum i Vitrysslands huvudstad Minsk. Detta för att det kommande värdlandet ska få mer tid på sig för att kunna förbereda allt inför värdskapet.

 

 

Antagningsinfo

Rumänien startar antagning

Sedan tidigare har det rumänska TV-bolaget TVR meddelat att deras uttagning Selecţia Naţională kommer att utökas i Melodifestival-storlek till Eurovision 2018. Dvs, man storsatsar på sin uttagning. För att få in bidrag till uttagningen har TVR nu öppnat en nationell antagning som är igång till och med den 15:e december. Läs mer om hur du skickar in bidrag här.

Från den nationella antagningen kommer ett stort antal tävlande väljas ut till tävlingen, som är planerad att äga rum i januari och februari nästa år. Finalen är idag planerad att hållas lördagen den 25:e februari 2018.

 

Tjeckiens antagning avslutad – Ungern förlänger

I fredags (17:e november) avslutades Tjeckiens antagning till Eurovision 2018. Det går alltså inte längre att skicka in bidrag till den uttagningen något mer nu. Vi avvaktar besked om vilket val det tjeckiska TV-bolaget kommer att göra.

För kännedom valde det ungerska TV-bolaget MTVA att förlänga stängningsdatumet för antagningen till A Dal från i onsdags till denna måndag. Således håller Ungerns antagning till A Dal öppet fram till kl. 23:59 denna måndag 20:e november. Passa på om du känner att du vill skicka in ett bidrag. Läs mer här.

 

 

ESC 2018-nyheter

Makedonien får tävla i Eurovision 2018 – trots EBU:s tidigare besked

Makedonien kommer alltså trots EBU:s tidigare meddelande i början av november till start i Eurovision Song Contest 2018. MRT:s obetalda skulder till EBU ledde nu under hösten till sanktioner som bland annat innebar att deras deltagande i 2018 års tävling stoppades. När allt då tydde på att Makedonien inte skulle komma till start kom EBU nu i fredags (17:e november) med beskedet att Makedonien får delta trots allt.

Därmed blir det 43 länder som kommer att delta i Eurovision 2018 i Lissabon, vilket är den högsta deltagarsiffran sedan Eurovision 2011 i Düsseldorf och Eurovision 2008 i Belgrad (vilka också hade 43 länder). PS: I EBU:s regelverk står att maximalt 46 länder kan tävla vid ett och samma Eurovisionår.

Läs mer om hela deltagarlistan för Eurovision 2018 i vår artikel här.

 

Semifinallottningen till Eurovision 2018 hålls den 29 januari 2018

EBU har bekräftat att 2018 års semifinallottning kommer att äga rum i Lissabon den 29:e januari 2018. Vilken plats den kommer att ske på är oklart, men i vanliga fall brukar det vara någon form av högtidlig byggnad som ett stadshus. Inför denna ceremoni kommer en slags överlämningsceremoni att hållas, då 2017 års värdstad Kiev officiellt överlämnar ansvaret för tävlingen till 2018 års värdstad Lissabon. Denna ceremoni blir en symbol för att vi har ett nytt Eurovision-år igång.

 

Varför görs då en semifinallottning?

Eurovision Song Contest 2018 blir det elfte året i rad som tävlingen innehåller två semifinaler och en final. 2018 års semifinaler kommer att hållas den 8:e och 10:e maj 2018 i Altice Arena i Lissabon. Från varje semifinal kommer 10 länder röstas vidare till finalen, vilket gör att det blir totalt 20 länder som kvalar vidare till finalen, där ytterligare 6 stycken tävlande finns (“Big Five” och värdlandet).

För att göra en så rättvis fördelning av de 37 länder som behöver kvala om finalplatser genomför EBU tillsammans med värdlandets TV-bolag en officiell lottning, på ett snarlikt sätt som brukligt göras i sportvärldens mästerskapssammanhang. Anledningen är dels att det ska bli en rättvis fördelning av länder till varje semifinal, men framförallt att delegationerna och tävlingsledningen ska veta om när respektive land ska tävla. Lottningen innebär dock inte startordning, utan den sätts först när alla tävlingsländer har gjort klart med artist- och bidragsval, vilket brukar ske runt mars månad. Men inför detta vet alla länder som vilken dag som är deras aktuella tävlingsdag.

Alla 37 länder som måste kvala går att se listade i denna artikel.

 

Biljettförsäljningen startar 30:e november

EBU har meddelat att en första omgång biljetter till Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon kommer att gå till försäljning med start kl. 11:00 CET den 30:e november. I första skedet handlar det enbart om finalbiljetter som säljs. Biljetter till semifinalerna börjar istället säljas efter att semifinalerna blivit lottade, dvs. under eller efter januari 2018.

Biljettförsäljningen sker via den officiella biljettförsäljaren BlueTicket.pt*, och som vanligt kommer priserna att variera. I fallet med finalbiljetterna beräknas priset ligga mellan 35 och 299 euro, vilket motsvarar ca 370 till 3 200 svenska kronor.

För dig som är sugen på att vara på plats i Lissabon så är det alltså den 30:e november kl. 11:00 CET som gäller för det första biljettillfället. Men, får du inte tag på någon biljett då så kommer det komma fler tillfällen i vinter och vår.

EBU har även denna gång samarbete med OGAE-klubbarna som kom kommer få ca 1 700 biljetter i paketform för eventkvällarna. Dessa paket kommer att fördelas ut, men ännu är inte alla detaljer kring dessa presenterade.

Eurovision Song Contest 2018 avgörs den 8:e, 10:e och 12:e maj 2018 i Altice Arena i Lissabon, Portugal.

* Det är rekommenderat att enbart köpa biljetter till tävlingen via den officiella biljettpartnern. Annars finns risk för ockerpriser och/eller falska biljetter.

 

 

Nationella-info

Måns Zelmerlöw blir co-programledare för Storbritanniens final 2018

Storbritannien kommer för tredje gången på raken att utse sitt Eurovisionbidrag genom den nationell finalen Eurovision You Decide. Datumet för den brittiska finalen blir onsdagen den 7:e februari 2018, och platsen för denna final är Brighton Dome, vilket är samma arena som svenska ABBA vann Eurovision Song Contest 1974 med låten “Waterloo”. Extra intressant är att den tidigare Eurovisionvinnaren och programledaren Måns Zelmerlöw kommer leda finalen tillsammans med Mel Giedroyc (tidigare programledare för denna uttagning 2016 och 2017). Dessutom kommer Edward af Sillén stå för manus och regi av finalen.

Den brittiska finalen anno 2018 kommer att avgöras genom delad jury- och tittarröstning. Precis som fjolårets brittiska final kommer även en expertpanel sitta med för att ge sin åsikt om bidragen, men den panelen har ingen som helst rösträtt. Vilka bidrag som kommer att tävla om segern kommer att presenteras i januari 2018.

PS: Biljetterna till finalen är för övrigt släppta, så om du är intresserad att vara på plats under denna finalkväll, bör du boka dina biljetter omgående via brightondome.org.

 

Estland: 20 artister klara för tävlan i Eesti Laul 2018

Estlands nationella TV-bolag ERR offentliggjorde i förra veckan sina 20 tävlande i 2018 års upplaga av Eesti Laul, tävlingen som utser Estlands representant till Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon. I startfältet (som finns att se här) finns ett antal återkommande artister som t.ex. Stig Rästa som kom sjua i ESC-finalen i Wien med balladen Goodbye to Yesterday som han framförde ihop med Elina Born. Denna gång tävlar han som soloartist. Ytterligare två forna estniska ESC-representanter finns med årets startfält: Gerli Padar (ESC 2007) och Semy (ESC 2001). Den sistnämnde var en av bakgrundssångarna till duon 2XL som vann ESC 2001 tillsammans med frontsångarna Tanel Padar & Dave Benton. Andra artister som återvänder till Eesti Laul är Iiris (2008 & 2010), Rolf Roosalu (2013), Indrek Ventmann (2016) och Karl-Kristjan (2017).

Eesti Laul-bidragen kommer enligt ERR vara officiellt släppta i december. Några av låtarna har till och med redan släppts.

 

Albanien: Här är de tävlande i Festivali i Këngës 56

Det albanska TV-bolaget RTSH har precis som ERR ovan offentliggjort namnen på sina tävlande. I Albanien heter uttagningen Festivali i Këngës 56 och det är den som utser Albaniens artist och (förhoppningsvis) låt till Eurovision 2018. Totalt är det 22 artister som kommer att tävla och det är en femmannajury som har valt ut de tävlande bidragen. I skrivande stund har bidragen ännu inte släppts för lyssning.

För att utse de tävlande hade RTSH utlyst en nationell antagning, som efter stängning hade inbringat totalt 70 bidrag. En jury bestående av olika personligheter har sedan fått välja ut 22 tävlande som de tyckt bäst om. De utvalda artisterna kommer inför uttagningen att delas upp i två semifinaler om 11 tävlande per semifinal. Det är oklart hur själva röstningsprocessen kommer att se ut samt hur många tävlande som slutligen tar sig till finalavgörandet. Själva uttagningen hålls i dagarna tre den 21:a, 22:a och 23:e december, vilket gör att vi åtminstone har klart med Albaniens artistval (och förhoppningsvis även låtval) redan före jul.

Några återkommande artister i startfältet är bl.a. 2006 års albanska representant Luiz Ejlli och därutöver ett antal artister som tidigare deltagit i uttagningen som Rezarta Smaja, LYNX, Bojken Lako och Xhesika Polo.

Se hela startfältet i vår artikel här.

 

Slovenien fick in 108 bidrag – ännu oklart hur uttagningsformen blir

Under hösten har det slovenska TV-bolaget RTVSLO haft igång en antagning för att få in bidrag. Nu har denna stängt och totalt registrerades 108 bidrag. Dock är det inte klart än vilken slags uttagning som förväntas bli av i Slovenien, så det får vi återkomma om så snart vi fått info. De senaste åren har RTVSLO använt sig av uttagningen EMA i varierade former.

 

Biljettförsäljningen igång för finska UMK 2018

Finska TV-bolaget YLE har nu startat biljettförsäljningen till finalen av UMK 2018. Är du intresserad av att vara på plats under avgörandet så går det att köpa biljetter via denna länk.

I början av denna månad kom ju besked om att det blir Saara Aalto som ska representera Finland i Eurovision 2018, men bidraget ska väljas genom en mindre UMK-final i Metro Areena i Espoo den 3:e mars 2018. Det är första gången någonsin som YLE väljer att göra på det här sättet.

 

Bulgarien söker internt – regelverk presenterat

Förra veckan kunde vi presentera att Bulgarien kommer att söka sin nästa Eurovisionrepresentant och bidrag internt. Och nu har TV-bolaget BNT officiellt meddelat regelverket för vilka kriterier man har. Likt fjolårets tävling söker man efter låtskrivare och artister som är etablerade, för det formella kravet är att låtskrivarna måste ha producerat minst tre låtar inom de två senaste åren, att artisten måste inneha bulgariskt medborgarskap och tävlingsbidraget måste uppfylla Eurovisionreglerna. Dessutom finns krav på viss bulgarisk inblandning i teamet.

Bulgarien har efter många års försök äntligen hamnat i rampljuset i och med två topplaceringar både i Stockholm 2016 och nu senast i Kiev 2017. Innan dess hade landet bara lyckats gå till final vid ett enda tillfälle (2007) mellan åren 2005-2013 (avstod tävlan 2014-2015).

 

Övriga nyheter

Rikard Wolff har avlidit

Skådespelaren och artisten Rikard Wolff har avlidit efter en tids sjukdom, endast 59 år gammal.

Förutom otaliga framträdanden i filmer, på scener och hans många låtar som släppts genom åren har vi också sett till honom i Melodifestivalen en gång: låten ”En förlorad sommar” med text och musik av Tomas Andersson Wij, som Rikard Wolff framförde i Melodifestivalen 2013. Rikard Wolff tog sig dock inte gick vidare till final eller Andra chansen utan hamnade på sjunde plats.

Här nedan kan du se hans liveframträdande från Melodifestivalen:

 


 

Kommentera