Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Här är de tävlande i Festivali i Këngës 56 (Albaniens Eurovisionuttagning anno 2018)

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det albanska TV-bolaget RTSH har nu offentliggjort namnen på de 22 artister som kommer att tävla i 2018 års albanska Eurovisionuttagning Festivali i Këngës 56. Årets uttagning äger rum den 21:a till 23:e december 2017 i Pallati i Kongreseve i huvudstaden Tirana.

 

Artisterna som tävlar

Namnen på de 22 artister som juryn valt ut till Festivali i Këngës 56 har nu officiellt redovisats. RTSH har också presenterat låtarnas studioversioner.

De tävlande redovisas nedan i bokstavsordning efter artist/gruppnamn:

 

 1. AkullthyesIit – Divorci
 2. Artemisa Mithi –E dua botën
 3. Bojken Lako –Sytë e shpirtit
 4. David & Genc Tukiqi –Të pandarë
 5. Denisa Gjezo –Zemër ku je
 6. Elton Deda – Fjalët
 7. Ergi Bregu-Latifllari –Bum Bum
 8. Eugent Bushpepa –“Mall
 9. Evans Rama –Gjurmët
 10. Inest Neziri – Piedestal
 11. Lorela – Pritem edhe pak
 12. Lynx – Vonë
 13. Manjola Nallbani –I njejti qiell
 14. Mariza Ikonomi – Unë
 15. Na & Festina Mezini – Tjetër jetë
 16. Orgesa Zaimi – Ngrije zërin
 17. Redon Makashi – Ekzistoj
 18. Rezarta Samja & Luis Ejlli – Ra një yll”
 19. Stefi & Endri Prifti – Mesazh
 20. Tiri Gjoci –Orë e ndaluar
 21. Voltan Prodani –Pse të desha
 22. Xhesika Polo – Përjetë

 

Återkommande artister

Luiz Ejlli representerade Albanien i Eurovisionen år 2006 och kom på 14:e plats i semifinalen med låten “Zjarr e ftohtë“. Senast han deltog i Fik 54 var med låten “Pa mbarim” som blev oplacerad i finalen.

Rezarta Smaja har deltagit i Fik hela fem gånger på raken och gör i december sitt sjätte raka framträdande. I senaste Fik för drygt ett år sedan kom hon på 7:e plats med låten “Pse prite gjatë“.

Mariza Ikonomi är även hon en flitig deltagare i Fik. Hon var ytterst nära att få bli den första representanten för Albanien i Eurovisionen då hon under Fik 42 (2003) (Fik hölls i december 2003 medan Albanien debuterade i ESC 2004) kom tvåa efter Anjeza Shahini. Låten som Mariza framförde hade titeln “Mbi urë“.

LYNX är rockgruppen som deltog i senaste upplagan av Fik med låten “Sot” som kom på 10:e plats i finalen. De har även varit med en gång tidigare i Fik 52 med låten “Princesha” som kom på 15:e plats i finalen.

Na är en annan återkommande rockgrupp som var med och tävlade i den 52:a upplagan av Fik med låten “Jehona“.

Bojken Lako är en annan rocklegendar som har deltagit i Fik fyra gånger innan och kom senast på 2:a plats med låten “Të ndjej” i den 53:e upplagan bakom vinnande Elhaida Dani som fick sin låt utbytt till Eurovisionen.

Stefi & Endri Prifti är två bröder som sjunger tillsammans. Senast de var med i festivalen i Fik 50 var med låten “Iluzion” som kom på 6:e plats.

Xhesika Polo deltog i förra upplagan av Fik med låten “Eva jam unë” som hamnade på 14:e (sistaplats) i finalen.

Manjola Nallbani vann den 32:a upplagan av Fik för 24 år sedan med låten “Kur e humba një dashuri

Elton Deda deltog i den 50:e upplagan av Fik och kom tvåa med låten “Kristal” bakom vinnaren Rona Nishliu som hittils innehar den bästa placeringen för Albanien i Eurovisionen, med en 5:e placering.

 

Så gick antagningen till

För att utse de tävlande hade RTSH utlyst en nationell antagning, som efter stängning hade inbringat totalt 70 bidrag. En jury bestående av olika personligheter har sedan fått välja ut 22 tävlande som de tyckt bäst om. De utvalda artisterna kommer inför uttagningen att delas upp i två semifinaler om 11 tävlande per semifinal. Det är oklart hur själva röstningsprocessen kommer att se ut samt hur många tävlande som slutligen tar sig till finalavgörandet. Själva uttagningen hålls i dagarna tre den 21:a, 22:a och 23:e december, vilket gör att vi åtminstone har klart med Albaniens artistval (och förhoppningsvis även låtval) redan före jul.

 

Albanien i Eurovisionen

Albanien debuterade i Eurovision Song Contest 2004 och har deltagit varje år sedan dess, med varierande resultat. På 14 försök har landet endast gått vidare 7 gånger, dvs. i snitt vartannat försök har givit en finalplats. På senare tid har det dock gått sämre med icke-kvalificering till final både 2016 och 2017. En fjortondeplats i semifinal blev resultatet för fjolårets representant Lindita och låten “World” (se klippet nedan från liveframträdandet):

 

Albanien är dock konsekventa i sitt användande av nationell uttagning. För samtliga gånger har RTSH använt Festivali i Këngës som uttagningsmetod. Enda gången som man frångått detta var år 2015 då vinnarbidraget efter finalen slutligen valdes ut internt. Dessutom brukar Albanien i stort sett alltid vara det första landet ut eller vara bland de första länderna ut som blir klar med både artist- och bidragsvalet. Detta även om TV-bolaget RTSH runt perioden februari/mars vanligen släpper en nyversion av bidraget som blir den officiella tävlingsversionen i Eurovisionen. Detta för att Festivali i Këngës inte följer alla regler som EBU ställer på tävlingsbidragen, t.ex. den om hur länge ett scenframträdande får pågå och att endast förinspelad musik är tillåten (i Albanien är det utökade regler för bägge dessa).

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen