Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

43 länder deltar i Eurovision Song Contest 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2018. EBU har nu officiellt meddelat att det blir 43 länder som kommer att tävla i Eurovision 2018, däribland Ryssland som gör comeback! Artikeln har uppdaterats efter att EBU senare i november bekräftat att Makedonien kommer att delta (från början sades det att de inte fick tävla p.g.a. ekonomiska skäl).

Det blir alltså 43 länder som kommer tävla i Eurovision Song Contest 2018, som avgörs i Lissabon i Portugal den 8:e, 10:e och 12:e maj 2018. Initialt såg det ut som att endast 42 länder skulle delta, då EBU hade lagt sanktioner mot Makedoniens tv-bolag MRT p.g.a. obetalda skulder. Men efter ett par veckor har saker och ting förändrats, och nu har EBU har bekräftat Makedoniens deltagande i Lissabon. Läs mer om det längre ner i artikeln.

 

Den officiella deltagarlistan 2018

Så här ser alltså hela deltagarlistan ut:

Albanien, Armenien, Australien, Azerbajdzjan, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Georgien, Grekland, Irland, Island, Israel, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Makedonien, Malta, Moldavien, Montenegro, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, San Marino, Schweiz, Serbien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ukraina, Ungern, Vitryssland och Österrike.

 

Samtliga länder ovan utom Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien, Tyskland och värdlandet Portugal måste kvala genom en av två semifinaler. Att de fem förstnämnda länderna inte behöver kvala är för att de betalar mest pengar till EBU och därigenom får en gratisbiljett till finalen oavsett slutplacering året innan. Att Portugal är direktkvalificerad är för att de är värdland.

 

Notering: Makedonien ÄR med och tävlar

Makedonien höll på att inte få tävla 2018. Anledningen till detta kan bero på att EBU tidigare under denna höst belade sanktioner mot TV-bolaget MRT p.g.a. att MRT haft för stora skulder till EBU. Lite på samma sätt som Rumänien drabbades av inför Eurovision 2016 i Stockholm. Vi vet inte om skulderna har betalats, men i vart fall har EBU bekräftat att Makedonien kommer att delta i Eurovision Song Contest 2018. I och med det tävlar 43 länder i 2018 års tävling, vilket är den högsta deltagarsiffran sedan Eurovision 2011.

 

Statistik: antalet deltagande länder de senaste fem årens tävlingar

  • 2017: 42 st*
  • 2016: 42 st*
  • 2015: 40 st
  • 2014: 37 st
  • 2013: 39 st

 

* Initialt skulle 43 länder ha tävlat både 2016 och 2017, men dessa år skedde sista minuten-avhopp av Rumänien (2016) respektive Ryssland (2017) vilket gjorde att deltagarsiffran för bägge åren stannade på 42 länder.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen