Sommarnytt 2017: vecka 24

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Nederländska sångerskan Sandra Reemer har avlidit

I förra veckan kom det tragiska beskedet att den nederländska sångerskan Sandra Reemer har avlidit efter en tids sjukdom.

Sandra Reemer föddes som Barbara Alexandra Reemer i Bandung, Indonesien den 17:e oktober 1950. I ESC-världen är hon mest känd för de tre gånger som hon representerade Nederländerna i Eurovision Song Contest:

Men Sandra Reemer stod inte bara i rampljuset själv, hon var också med i kören till Nederländernas ESC-bidrag 1983. Dessutom arbetade hon som tv-presentatör och blev bl.a. känd i programmet Wedden Dat..?. Mellan år 2000 och 2005 hade hon en samarbete med artisterna Marga Bult och Sjoukje Smit i gruppen The Dutch Divas. År 2014 var hon också en av presentatörerna vid pre-eventet Eurovision in Concert i Amsterdam.

Sandra Reemer drabbades av bröstcancer och kämpade mot sjukdomen länge, men den 6:e juni i år avled hon. Sandra Reemer blev 66 år.

 

Lite uttagningsinfo

Tyskland sägs arbeta på ett nytt uttagningsformat till ESC 2018

Tyskland tog förvisso hem ESC-segern 2010 och fick då efter många bedrövelser upp sitt facit i Eurovisionen. Men därefter har det gått lika trögt igen, framförallt de senaste åren när man kommit sist två gånger och näst sist en gång. Enligt uppgifter ska TV-bolaget ARD:s underhållningschef Thomas Schreiber ha uttalat sig i en intervju på Prinz Blog om att till 2018 kommer Tyskland att välja artist och bidrag genom ett helt nytt format. Hur detta format kommer att se ut återstår att se.

De senaste åren har ARD, som sköter uttagningarna, allt som oftast fått kritik. Ett exempel var till ESC 2016 då ARD internt valde ut artisten Xavier Naidoo att representera Tyskland, ett val som sedan drogs tillbaka p.g.a. Xaviers uttalanden i olika samhällsfrågor.

 

Junior 2017-info

Nederländerna återgår till TV-uttagning till Junior 2017

Nederländerna har haft internval till Junior ESC, men byter nu strategi. I år återgår TV-bolaget AVROTROS till en TV-sänd uttagning. Man hade från början planer på att göra samma sak som ifjol, dvs. välja ut ett antal artister som formar en grupp som får tävla, men nu låter man istället publiken avgöra vem som är mest lämpad att åka. 6 stycken tävlande har valts ut – tre soloartister, två grupper och en duett. Dessa tävlar först genom två semifinaler och sedan en final. Sändningarna sker i början av september.

I år är det för övrigt 15:e gången gillt som Junior Songfestival sänds.

 

Ryssland tävlar i Junior ESC – har valt sin artist

Ryssland må ha hoppat av sin tävlan i årets Eurovision Song Contest, men Junior-tävlingen är de kvar i minsann. Det ryska TV-bolaget har nu haft sin uttagning där det blev 13-åriga Polina Bogusevich med låten ”Krelya” som utsågs till representant. Detta efter en TV-sänd final med 21 tävlande.

Ryssland är i år första landet ut som valt både artist och bidrag till Junior ESC 2017. Årets upplaga hålls i Georgiens huvudstad Tblisi den 26:e november. Hittills är det 8 länder som sagt ja till att medverka

 

Lite filmer från Kiev…

En tillbakablick på Kiev

Film från Eurovision.tv:s team som var på plats i Kiev för drygt en månad sedan. Denna gång handlar det om den tekniska produktionen.

 

 

Så här skapas det visuella intrycket på scen

En film från Eurovision.tv som visar hur arbetet går till med att skapa det visuella intrycket på scenen utifrån det som filmas i kamerorna.

 

 


 

Kommentera