Vårnytt 2017: vecka 19 (Eurovision-special)

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad nu när Eurovision 2017 drar igång på allvar!

 

Nu är det dags för Eurovision 2017!

Äntligen har stunden kommit då Eurovision Song Contest 2017 börjar – på riktigt. Under förra veckan har det varit pågående repetitioner i tävlingsarenan Internationella Mässan i Kiev, där alla 42 tävlingsländer har fått repetera på scenen två gånger vardera. Missade du något får du gärna följa vår repetitionsblogg här. Nu laddar vi om för årets ESC-sändningar: först de två avgörande semifinalerna och sedan lördagens stora final.

 

När sänds vad?

På tisdag (9 maj) sänds den första semifinalen kl. 21:00 CEST live. I Sverige kan du se sändningen live i SVT1 eller lyssna direkt i Sveriges Radio P4. 18 länder tävlar, däribland Sverige, om tio platser i lördagens final. Det är jury- och tittarröstning i dessa 18 länder + i 3 länder till (extraröstande länder) som avgör vilka dessa tio finalister blir.

Två dagar senare, torsdagen den 11 maj, sänds den andra semifinalen som har samma villkor som den första semifinalen. Där tävlar också 18 länder om tio platser i finalen. Sändningen startar kl. 21:00 CEST och går från Sverige att se i SVT1 eller höras i Sveriges Radio P4.

Efter att den andra semifinalen har avgjorts vet vi vilka 20 länder som gör redan direktkvalificerade Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien, Tyskland och värdlandet Ukraina sällskap i finalen. Denna final hålls nu på lördag den 13 maj. I finalen tävlar således 26 länder om segern – där alla årets 42 tävlingsländer är med och röstar fram vinnaren. Således är även de utslagna semifinalistländerna med och påverkar vem som ska vinna i år. Detta avgörs genom juryröstning och tittarröstning i vart och ett av dessa 42 länder.

 

Lite allmän info

Addering av poäng – inte kombinering

Precis som ifjol adderas juryernas och tittarnas röster tillsammans, vilket gör att jurygrupperna och tittarna i varje land delar ut egna poängskalor: två vinnare, två tvåor, två treor osv. från varje land. Detta gäller både i semifinalerna och i finalen. Vinnaren blir den i finalen som har högst totalpoäng efter både jury- och tittarröstningen är avslutad.

 

Semifinalerna: endast de tävlande länderna i semifinalen + tre extraröstande länder får rösta

I semifinalerna är röstningen endast öppen för de länder som tävlar i den aktuella semifinalen, med ett undantag för tre av de sex direktkvalificerade länderna som är med och extraröstar. Det vill säga att i tisdagens semifinal kan tittare i t.ex. Sverige vara med och rösta på bidragen som tävlar (utom på Sveriges bidrag såklart) men under torsdagens semifinal finns ingen röstningsmöjlighet för Sverige. Först i finalen är vi välkomna att rösta igen och detta gäller oavsett om Robin Bengtsson går till final eller ej.

 

6 länder är redan klara för finalen

Först och främst handlar det om värdlandet Ukraina, som i och med sitt värdskap slipper kvala sig till en finalplats. Sedan handlar det också om de fem länder som betalar mest till arrangören EBU – ”The Big Five” – vilka är Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland. Eftersom det är 20 länder som kommer att kvala vidare från semifinalerna så blir det alltså 26 länder i finalen.

 

Startordningen sätts av producenterna – efter halvindelningslottning

Semifinalstartfälten har i ett tidigt skede lottats (av rättviseskäl). De totalt 36 semifinalländerna blev efter en för-indelning allokerade genom lottning till respektive semifinal. Vid tillfället blev varje land också tilldelad en starthalva i sin semifinal. När alla länder sedan hade valt artist och bidrag satte produktionen en startordning som utgick ifrån fördelningen inom starthalvorna.

På ett liknande sätt kommer finalens startfält att bli ihopsatt. Efter varje semifinalavgörande (när 10 finalister utsetts) kommer semifinalens vinnare få gå till en presskonferens för att få svara på frågor från den ackrediterade presskåren. Varje land kommer sedan att få lotta om de ska starta i finalens första eller andra halva. Första halvan innebär startnummer 1-13 och andra halvan innebär startnummer 14-26. Inför semifinalernas avgörande har även varje ”Big Five”-land fått lotta sin starthalva.* Det enda land som fått ett exakt startnummer är värdlandet Ukraina, vilket också skedde genom lottning. De kommer att gå ut som nummer 22 i finalen.

När bägge semifinalerna är avgjorda kommer produktionen åter sätta sig ned och pussla ihop startordningen. De måste utgå ifrån halvindelningen som är gjord och de får inte byta startnummer för Ukraina. I övrigt har de all rätt att sätta länderna i vilken ordning de vill. Startordningen kommer att sättas natten mot fredagen den 12 maj och presenteras någon gång före kl. 03:00 CEST.

 

* Notering: Big Five-länderna lottade sina halvor under gårdagens presskonferenser och det blev dessa resultat:

 • Frankrike: andra halvan
 • Italien: första halvan
 • Spanien: andra halvan
 • Storbritannien: andra halvan
 • Tyskland: andra halvan

 

Mer information om tävlingen

All information om årets Eurovision Song Contest finns på vår specialsida – ESC 2017 – och vi kommer även komma ut med information för respektive sändning när dagarna för det kommer. Ni kommer även få ta del av panelens tippningar och topplistor för varje semifinal – och för finalen.

Har du några frågor är det bara att skriva till oss, antingen här på sajten i kommentarsfälten eller genom Facebook, Twitter eller mejl.

 

Sista oddsuppdateringen inför ESC 2017

Som sagt så är ESC-veckan äntligen här och därmed blir det en sista helhetlig odds-uppdatering för årets tävling. Varje vecka sedan oddsen började levereras (vecka 51 – 2016, reds.anm.) har vi delgivit er läsare hur bettinglistorna förändrats med tiden. I vår artikel från i december (här) går att se att Armenien då var oddsens favorit, medan Moldavien låg tvåa, Ryssland (tävlar ej, reds.anm.) låg trea och Sverige fyra. Och Schweiz, Montenegro, San Marino och Portugal låg sämst till då.

Mycket har sedan dess förändrats, även om oddsen de senaste månaderna legat i princip still med bara egentliga småskaliga förändringar vecka för vecka. Nu efter en vecka med repetitioner har saker och ting förändrats lite mer sedan Portugal klivit upp på oddsens andraplats, samtidigt som Bulgarien har åkt ned till fjärde plats. Dessutom har Danmark, Nederländerna och Finland gått framåt samtidigt som tidigare förhandsfavoriterna Australien, Belgien och Frankrike halkat ned rejält. I botten har den sedan tidigare jumboplacerade Slovenien stigit ett antal placeringar, samtidigt som Malta nu placerar sig näst sist. Österrike har stigit ett antal placeringar medan Schweiz har sjunkit ned till bottenplacerarna.

För att sammanfatta, så här ser det ut nu för topp 10 respektive botten 10 (mätningen är gjord söndagen den 7 maj 2017 från Eurovisionworld.com):*

 

Topp 10

#1. Italien

#2. Portugal

#3. Sverige

#4. Bulgarien

#5. Armenien

#6. Rumänien

#7. Azerbajdzjan

#8. Nederländerna

#9. Danmark

#10. Finland


Botten 10

#33. Vitryssland

#34. Schweiz

#35. Spanien

#36. Montenegro

#37. Slovenien

#38. Litauen

#39. Albanien

#40. Tjeckien

#41. Malta

#42. San Marino


* Oddsen är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett i mätningen mellan vi kollade oddsen (kvällen den 7/5) och publiceringen av denna artikel (eftermiddag 8/5).

 

Odds för respektive semifinal

Nedan presenteras hur oddsen för den första och andra semifinalen såg ut på kvällen söndagen den 7 maj 2017 (enligt Eurovisionworld.com)*. Notera att oddsen ovanför (gällande alla 42 länder) inte behöver ha någon som helst effekt på oddsen för semifinalerna.

Länderna ovanför det gråa strecket inom varje semifinal är, enligt oddsmakarna*, de länder som just nu ligger bäst till att kvalificera sig till ESC-finalen den 13:e maj.

Semifinal 1

#1. Sverige

#2. Armenien

#3.Portugal

#4.Azerbajdzjan

#5.Grekland

#6.Australien

#7.Finland

#8.Moldavien

#9.Cypern

#10.Belgien


#11.Lettland

#12.Polen

#13.Georgien

#14.Island

#15.Slovenien

#16.Albanien

#17.Montenegro

#18.Tjeckien


Semifinal 2

#1.Bulgarien

#2.Rumänien

#3.Danmark

#4.Estland

#5.Nederländerna

#6.Ungern

#7.Israel

#8.Österrike

#9.Norge

#10.Vitryssland


#11.Serbien

#12.Schweiz

#13.Kroatien

#14.Makedonien

#15.Irland

#16.Malta

#17.Litauen

#18.San Marino


* Oddsen är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett i mätningen mellan vi kollade oddsen (kvällen den 7/5) och publiceringen av denna artikel (eftermiddag 8/5).

 

Eurovision 2017-nyheter

Flera länder har meddelat sina poängpresentatörer för finalen

I semifinalerna får vi bara reda på i en slumpvis vald ordning vilka länder som jurygrupperna och tittarna valt att rösta vidare. Först i finalen delas poäng ut synligt och för att göra det kommer varje land att ha en så kallad poängpresentatör. Flera länder har redan nu talat om vilka/vilken presentatör man kommer att ha.

Så här ser listan ut för de länder som redan gjort sina val (med reservation för ev. förändringar och tillägg):

 • Albanien: Andri Xhahu.
 • Australien: Lee Lin Chin – presenterar australiensiska poängen för tredje året i rad.
 • Bulgarien: Boryana Gramatikova.
 • Frankrike: Élodie Gossuin.
 • Georgien: Nika Kocharov – Georgiens ESC-representant 2016.
 • Island: Bo Halldórsson – Islands ESC-representant 1995.
 • Kroatien: Uršula Tolj.
 • Lettland: Aminata – Lettlands ESC-representant 2015.
 • Litauen: Eglė Daugėlaitė.
 • Nederländerna: Douwe Bob – Nederländernas ESC-representant 2016.
 • Portugal: Filomena Cautela.
 • San Marino: Lia Fiorio & Gigi Restivo.
 • Schweiz: Luca Hänni.
 • Spanien: Nieves Álvarez.
 • Sverige: Wiktoria – välkänd från Melodifestivalen 2016 och 2017.
 • Tjeckien: Radka Rosická.
 • Tyskland: Barbara Schöneberger – välkänd tysk programledare.
 • Ukraina: Pavlo Shylko – en av de två programledarna för ESC 2005 (senast tävlingen var i Ukraina).

Hela listan kommer att offentliggöras inför finalen.

 

ESC-vinnaren Ruslana (2004) uppträder i finalen

Årets värdbolag UA:PBC har meddelat att ESC 2004-vinnaren Ruslana kommer att uppträda i den stora finalen nu på lördag. Hon kommer att framträda med sin nya singel ”It’s magical” som är gjord i en engelsk och ukrainsk version. Vilken version som framförs är dock oklart.

 

Lite andra notiser

Estland släpper biljetter till finalen av Eesti Laul 2018

Ifjol var Estlands nationella TV-bolag ERR tidigt ute med att meddela att man skulle fortsätta med sin uttagning Eesti Laul även till i år. För detta meddelade man redan innan ESC 2016 ens var avgjord. I år går man i samma spår och har nu släppt biljetter till finalen av Eesti Laul 2018, som precis som årets upplaga kommer att gå av stapeln i Saku Suurhall i Tallinn. Datumet är satt till den 3:e mars 2018.

Nästa år är det tionde året gillt som ERR använder sig av Eesti Laul som uttagningsmetod, en programserie som på hemmaplan och även utomlands är mycket populär. Om det blir några uppdateringar i regelverk eller upplägg framgår ej, mer än att biljettköpen för finalen har startat. Här går det att köpa biljetter om du är sugen på att se Estlands nationella final anno 2018 live.

 

…men andra länder hann före Estland!

Estland var som sagt inte först i år, utan våra nordiska grannar Finland och Norge meddelade redan så tidigt som i januari respektive mars att det för år 2018 blir en fortsättning för UMK i Finland respektive Norsk Melodi Grand Prix i Norge. Och redan då öppnades antagningen för dessa uttagningar. Dock ska tilläggas att Finland nu tillfälligt stängt sin antagning för UMK 2018 och den öppnas först till hösten, men vill du skicka in bidrag dit så kan du förbereda dig redan nu genom att ta del av regelverket.

I Norge är antagningen i full gång och den är öppen till och med den 10 september 2017. Läs mer om deras kommande uttagning (och hur du skickar in bidrag) här.

Enligt engelska Wikipedia (2017-05-07) har hittills 11 länder bekräftat intresse om att delta i ESC 2018. Huruvida vilka källor det finns för dessa länder, utom för Estland, Finland och Norge får vi anledning att återkomma till om en vecka.

 

Nu är fjolårets succémellanakt ”Love Love Peace Peace” släppt som singel

Minns du fjolårets succémellanakt ”Love Love Peace Peace” som Måns Zelmerlöw och Petra Mede framförde i ESC-finalen i Globen? I annat fall har klippet som lades ut på YouTube fått stor spridning och nu så här ett år senare har låten äntligen släppts som singel. Redan någon månad efter framträdandet kom besked om att låten skulle släppas som singel, men det har dröjt ett tag innan det blev verklighet.

Om du vill höra på den som singel så finns den nu att lyssna på via Spotify.

 


 

Kommentera