Julnytt 2016: vecka 51

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Vi önskar alla läsare en god jul!

Årets julvecka är här, veckan när vi ska vara snälla mot varandra och fira en gemensam högtid. Vi skribenter vill passa på att önska alla läsare en riktig god jul och hoppas att ni får en fantastisk vecka var ni än befinner er.

Inför julfirandet kommer här lite tips på vad ni kan hitta på från ESC-världen. Det har nämligen blivit dags att hålla den första uttagningen som blir klar med både artist och bidrag samt så ska en artistfinal äga rum också.

 

Följ gärna Albaniens Festivali i Këngës och Armeniens Depi Evratesil denna vecka!

Denna vecka är det dags för Albaniens årliga Festivali Këngës, tävlingen som utser Albaniens kommande ESC-representant. I år äger tävlingen rum mellan den 21-23 december, alltså dagarna före jul. När Albanien sedan är klar med sin uttagning är det dags för Armeniens final av Depi Evratesil, tävlingen som utser Armeniens ESC-representant (dock troligen ej deras tävlingsbidrag).

I Albanien tävlar 24 artister om segern genom två semifinaler. En proffsjury samt en folkets jury och en pressjury utser 14 bidrag till finalen, och i finalen är det sedan 60% proffsjury och 40% folkets jury som avgör vem som vinner. Oavsett vem som vinner är det högst troligt att vinnarbidraget arrangeras om till Eurovisionen för att passa in reglerna. Till exempel att man inte får använda sig av levande orkester i ESC, låtlängd etc.

I Armenien har en slags Idol/X Factor-uttagning under namnet Depi Evratesil pågått sedan oktober. Ett antal tävlande valdes ut efter auditions och dessa har sedan successivt gallrats ned genom olika steg: först genom juryaudition, sedan genom dueller och livesändningar. I lördags var det fyra tävlande kvar som efter tittarröstning och juryröstning från en internationell jurypanel (med bl.a. Christer Björkman i spetsen) valde ut de två finalisterna. Dessa blev Arstvik och Marta. Hur finalen ska gå till är dock oklart mer än att det återigen blir kombinerad jury- och tittarröstning.

 

ESC 2017-nyheter

Programledar/en/na för Eurovision 2017 väljs genom audition

Victoria Romanova, som är en av de två exekutiva producenterna för ESC 2017, har officiellt meddelat att NTU kommer att hålla en audition för programledarvalet till ESC 2017. Under de senaste veckorna har man hållit intervjuer med potentiella kandidater (vilka dessa är har dock inte meddelats), men valet har alltså inte genomförts än. Victoria Romanova menar att den/de som väljs ut måste passa ihop med det tema som ska väljas ut. Temat beräknas för övrigt att presenteras i slutet av december. När programledar/en/na presenteras är inte sagt än.

 

De första oddsen för ESC 2017 har publicerats

Så har tiden kommit för oddsen för ESC 2017 att börja rulla igång. Dags att börja spela på vilket land som kommer att ta hem segern av ESC 2017. Eller är det kanske för tidigt?

Ja, egentligen är det väldigt tidigt att redan nu med 4,5 månad kvar till finalen av nästa års tävling börja spekulera om vem som vinner. Detta för att endast ett fåtal länder hittills har valt ut artist och inget land är ännu klart med tävlingsbidrag. Så därför blir det just nu bara en gissningstävling. Men oddsmakarna verkar gilla sådant och det är troligen därför som spelandet på ESC 2017 har satt igång redan nu.

Från och med denna vecka och fram till ESC-veckan 2017 – vecka 19 – kommer vi att presentera hur oddsen har förändrats vecka för vecka. Vi kör dock endast topp 10 och botten 10. Så här i början i juletider, mellandagar, nyårshelg och januariblomster lär det nog inte bli så mycket ändringar. Men i januari drar fler uttagningar igång för att maximeras under februari. Det är då det är extra spännande att följa detta.

Så här såg oddsen ut på kvällen söndagen den 18 december 2016 (enligt Eurovisionworld.com):*

 

Topp 10

#1. Armenien

#2. Moldavien

#3. Ryssland

#4. Sverige

#5. Australien

#6. Georgien

#7. Slovenien

#8. Norge

#9. Ukraina

#9. Estland

#9. Danmark


Botten 10

#34. Israel

#35. Bulgarien

#35. Albanien

#37. Tjeckien

#37. Österrike

#39. Makedonien

#39. Schweiz

#41. Montenegro

#42. San Marino

#43. Portugal


* Oddsen är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett mellan vår oddsmätning och publiceringen av denna veckas veckonyheter.

 

Spontan kommentar från Panelen: Efter den första odds-kollen har vi alltså Armenien i topp följt av Moldavien och Ryssland. Det går enligt första oddsen även bra för Norden: Sverige som fyra, Norge åtta och Danmark delad nia. För Finland och Island ser det dock inte lika ljust ut just nu, då oddsen har dem runt plats 25.

Men, det tydligaste tecknet så här långt när vi ännu inte har ett enda officiellt ESC-bidrag som är färdigt för att åka till Kiev är att de länder som just nu ligger i topp är länder som det vanligtvis brukar gå bra för i ESC. Med vissa undantag såklart. Och samma sak när det gäller botten 10, där vi hittar länder som vanligtvis brukar hamna i bottenträsket (med såklart årliga undantag – Bulgarien blev ju faktiskt fyra i finalen 2016). Så fortfarande kan allt hända.

Det ska också tilläggas att mellan lördag och söndag kväll (17-18 december) gick både Danmark och Estland från delad förstaplats med Armenien till delad niondeplats med Ukraina. Även Georgien och Moldavien gjorde liknande resor fast från mitten till toppen.

Nästa vecka återkommer vi med en ny mätning för att se om det har blivit några förändringar efter julledigheten.

 

Pågående antagningar

Moldavien väljer genom nationell uttagning trots allt – antagningen i full gång

Tidigare under hösten har det gått rykten om att Moldaviens nationella TV-bolag TRM skulle skippa sin traditionella uttagning O Melodie Pentru Europa till ESC 2017, för att istället välja internt. Så blir det inte, utan O Melodie Pentru Europa blir av till 2017 som planerat – dock med bantat innehåll.

 

Antagning pågår nu

Om du är intresserad av att skicka in bidrag till Moldavien så går det att göra detta till och med den 18 januari 2017 kl 17:00 lokal tid. Bidragen måste uppfylla EBU:s krav gällande bland annat låtlängd (max 3 minuter), tidigast publicerad (ej före 1 september 2016), artistens ålder (inte yngre än 16 år) och andelen medverkande per nummer (som mest 6 personer). I övrigt har TRM krav att alla tävlande artister måste inneha moldaviskt medborgarskap (om det är en duett eller grupp räcker det med att en av dessa har moldaviskt medborgarskap).

För att skicka bidrag ska du/ni mejla till eurovision@trm.md (OBS! läs igenom hela regelverket först!).

Vid antagningen ska man skicka med en ansökan om deltagande där ni fyller i alla uppgifter om er själva och er demoartist. Dessutom att ni skriver under en sanningsförsäkran om att ert bidrag är ert bidrag och ingen annans bidrag och att det inte varit publicerat på någon enskild plattform tidigare. En tryckt version av låttext ska också skickas med samt en musikfil innehållandes bidraget.

 

Liveaudition väljer de tävlande

Efter antagningens slut kommer det att hållas en liveaudition där TRM kommer att välja ut de tävlande. Enligt uppgifter kommer endast 14 bidrag väljas ut (mot 24 som det varit de senaste åren) och dessa kommer endast att tävla genom en (1) semifinal, mot tidigare två. I semifinalen röstar både tittarna och juryn fram 8 bidrag; totalt fyra vardera. Även i finalen blir det kombinerad jury- och tittarröstning om vilket bidrag som Moldavien slutligen ska skicka till ESC 2017 i Kiev.

Semifinalen hålls den 24:e februari och finalen den 25:e februari. Dock, om för få bidrag skickas in till tävlingen har TRM rätten att skippa semifinalen den 24:e februari och hålla finalen den 25:e februari som planerat.

 

Nationella uttagningar

Tre nordiska finaler på samma afton nästa år!

SVT meddelade städer och datum för Melodifestivalen 2017 redan i början av september i år, och då stod det klart att efter fem veckors turnering blir det final den 11:e mars. En tid senare kom besked från isländska TV-bolaget RÚV att man för första gången på många många år flyttar fram sin uttagning ett antal veckor. Beskedet blev att den isländska finalen kommer också att avgöras den 11:e mars 2017 (med två semifinaler inför finalen).

Nu kommer också slutgiltigt besked från Norge: de har också valt att förlägga sin final den 11:e mars! Därmed kan vi se fram emot en härlig nordisk afton den 11:e mars! För fler nordiska länder än så kan det inte bli eftersom Finland blir klara redan den 28:e januari och Danmark den 25:e februari.

PS: Biljetterna till Norsk Melodi Grand Prix 2017 kommer att börja säljas tisdag denna vecka (läs 20:e december) och går att köpa via Ticketmaster.no. NMGP kommer att hållas i Oslo Spektrum där 10 artister gör upp om segern. Vilka dessa artister är presenteras i januari. Sedan tidigare har NRK offentliggjort att man ska använda sig av internationella jurygrupper i finalen för att man vill vinna ESC igen. För de två gånger som man hittills använt detta så har man också vunnit (1985 respektive 1995).

 

Montenegro meddelar troligen Eurovision 2017-representant denna vecka

Montenegro väljer även denna gång att gå internt, detta även om man hade en öppen antagning för att utse sin artist och sitt tävlingsbidrag som hölls tidigare i höstas. Enligt uppgifter till ESCToday.com kommer valet att meddelas denna vecka. Så håll ögonen öppna för den nästa montenegrinska artisten som ska tävla i ESC 2017!

I år missade Montenegro ESC-finalen efter att ha lyckats kvalificera sig till den två år i rad (2014 och 2015). Båda dessa gånger tävlade man med balkanballader, i år var det i stället hårdrock som gällde. Tidigare år har Montenegro även tävlat med genrer som balkanpoprock, hip-hop och Ralph Siegel-schlager. Vad de bjuder på anno 2017 återstår att se.

 

Israel kör igång Rising Star 2017 den 2:a januari

För tredje året i rad kommer Israel att välja artist till Eurovision Song Contest genom Idol-tävlingen Rising Star (HaKochav Haba La’eirovizyion). Det är osäkert hur bidraget kommer att väljas, men enligt ESCToday.com är det troligt att det väljs efter tävlingens slut, dvs. internt.

Upplägget för Rising Star är att ett antal artister väljs ut efter auditions och får sedan tävla i olika program där en jury och slutligen tittarna väljer ut en vinnare. De senaste två åren har segern varit att den artisten har tävlat för Israel i ESC och så blir det även det här året. Programmen sänds på Channel 2 och juryn kommer att utgöras av Harel Skaat (ESC 2010), Keren Peles, Asaf Amdurski och Static & Ben-El Tavori.

Det är oklart hur många program som kommer att genomföras men enligt tidigare uppgifter som ESCToday.com publicerade i början av augusti har det talats om ett tiotal program. Första programmet går av stapeln måndagen den 2:a januari. Alla program utom finalen kommer att vara förinspelade.

Sedan Israel för två år sedan bytte modell för att utse artist och bidrag har det gett utdelning i Eurovisionen – man har lyckats kvalificera sig till final bägge åren och 2015 uppnådde man nionde plats (den bästa placeringen sedan 2005). I år hamnade Israel på en fjortondeplats i finalen (man var bland juryns favoriter men i botten hos tittarna efter att resultaten vägde samman).

 

Annette Heick och Johannes Nymark blir programledare för DMGP 2017

Danmarks Radio har nu officiellt meddelat att det blir en duo som programleder Dansk Melodi Grand Prix 2017: Annette Heick och Johannes Nymark. Ni känner nog igen dessa två från förr, fast att de har inte arbetat ihop förut. Annette Heick var nämligen programledare ifjol för DMGP samma år som gruppen Lighthouse X vann, där Johannes Nymark var en av gruppmedlemmarna. Nu efter att Lighthouse X har splittrats är det Johannes som får ta över rodret i DMPG, fast utan att tävla. Så det blir alltså Annette och Johannes som tar över DMGP för denna gång.

Sedan tidigare är det officiellt att DGMP 2017 går av stapeln lördagen den 25:e februari (samma kväll som Melodifestivalens fjärde deltävling) i Jyske Bank Boxen Arena i Herning.

Vilka de tävlande i Dansk Melodi Grand Prix 2017 blir är ännu inte officiellt.

 

Italien presenterar sina 22 tävlande i kategorin Camponi i San Remo-festivalen 2017

I förra veckan presenterade RAI vilka 22 artister som kommer att göra upp om segern i 2017 års San Remo-festival. Listan på dessa artister hittar ni här.

Sedan Italien återkom till ESC igen år 2011 efter 13 års frånvaro har TV-bolaget RAI samtliga år, utom 2014, valt sin artist och även ibland tävlingsbidrag från den populära tävlingen San Remo-festivalen. Även i år kommer man att erbjuda vinnaren i kategorin Campioni (kända artister) att bli Italiens nästa ESC-representant. Dock, om vinnaren tackar nej så kommer RAI att tillfråga någon av de övriga tävlande i startfältet. Det ska även tilläggas att det är inte alls säkert att den som slutligen åker till Kiev för Italiens räkning kommer att göra det med sitt San Remo-bidrag. Det får vi reda på först senare om så blir fallet.

San Remo-festivalen pågår mellan den 7:e och 11:e februari 2017. Det är den 67:e upplagan i ordningen som genomförs nästa år.

 

Semiuppdelningen för Eesti Laul presenterad

Torsdagen den 8:e december släpptes bidragen för den första semifinalen av Eesti Laul 2017, och därmed blev det även officiellt vilka bidrag som ska tävla i den andra semifinalen. Men det var först i torsdags (15:e december) som startordningen blev klar även för andra semin samt så släpptes också tävlingsbidragen. Så efter två veckors uppspel ser startordningen ut så här:

 

Semifinal 1 (i startordning)

 1. Lenna Kuurmaa – ”Slingshot”
 2. Elina Born – ”In or Out”
 3. Carl-Philip – ”Everything But You”
 4. Ivo Linna – ”Suur loterii”
 5. Ariadne – ”Feel Me Now”
 6. Uku Suviste – ”Supernatural”
 7. Laura Prits – ”Hey Kiddo”
 8. Karl-Kristjan & Whogaux feat. Maian – ”Have You Now”
 9. Janno Reim & Kosmos – ”Valan pisaraid”
 10. Leemet Onno – ”Hurricane”

 

Semifinal 2 (i startordning)

 1. Liis Lemsalu – ”Keep Running”
 2. Koit Toome & Laura – ”Verona”
 3. Rasmus Rändvee – ”This Love”
 4. Kerli – ”Spirit Animal”
 5. Daniel Levi – ”All I Need”
 6. Alvistar Funk Association – ”Make Love, Not War”
 7. Close To Infinity feat. Ian Karell – ”Sounds Like Home”
 8. Almost Natural – ”Electric”
 9. Antsud – ”Vihm”
 10. Angeelia – ”We Ride With Our Flow”

 

Övriga nyheter

Biljetter till Eurovision in Concert (Amsterdam) släpps 30 december

Förrförra veckan bekräftade arrangörerna bakom pre-partyeventet Eurovision in Concert i Amsterdam att man även nästa år kommer att hålla sitt arrangemang för fansen. Det blir nionde året som EiC hålls. Vid den bekräftelsen var det inte klart när biljetterna skulle släppas, men nu har EiC gått ut på sin hemsida och meddelat att biljetterna släpps dagen före nyårsafton, dvs. den 30:e december. Släppet sker exakt kl. 12:00 CET via EiC:s hemsida.

För dig eller för er som känner stor lust att åka på detta event är vår hundraprocentiga rekommendation att du/ni går in och bokar samma dag som biljetterna släpps. Detta event är nämligen väldigt populärt och biljetterna brukar sälja slut per omgående.

Biljettpriserna kommer att ligga på 37,50 euro per biljett (ca 375 svenska kronor).

PS: Det är ännu inte klart med vilka artister som ska medverka. Men vi håller er uppdaterade om den saken så fort vi fått några namn.

 

Pre-partyt London Eurovision Party hålls 2 april 2017

Nästa Eurovision Pre-party att bekräfta datum har kommit. Det handlar om det brittiska arrangemanget London Eurovision Party som på sin Facebooksida nu har bekräftat att det kommer att bli party även i London nästa år. Närmare bestämt den 2:a april. Eventet tidigareläggs således med två veckor jämfört med ifjol och lär därför bli det första eller bland de första att hållas.

Eventet kommer att hållas på Cafe de Paris i London. Det är inte klart ännu när biljetterna släpps.

PS: Även här är det ännu inte klart med vilka artister som ska medverka. Men vi håller er uppdaterade om den saken så fort vi fått några namn.

 


 

Kommentera