Vinternytt 2017: vecka 11

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Premiär för Panelens topplistor

Nu är nationella-säsongen för 2017 avklarad och med åtta veckor kvar till Eurovision Song Contest börjar kommer vi skribenter i panelen nu börja med vårt traditionella projekt Panelens Topplista. Med start denna tisdag och fram till repetitionsveckan i Kiev (alltså vecka 11-18) kommer ni läsare få ta del av vad vi tycker om årets bidrag. Vi rankar våra favoriter från alla Eurovision-bidrag för veckorna inför ESC 2017 börjar.

Av tidsskäl kommer vi i år göra en liten förändring i upplägget. Istället för att alla medverkar varje vecka så kör vi varannan vecka i två grupper. Först ut är Adrian, Erik och Robban som nu på tisdag kommer att redovisa sin första topplista för säsongen. Nästa tisdag är det dags för Alexander, Haris, Hollac16 och Linn att göra samma sak. Och så kör vi vecka för vecka till och med vecka 18.

Läs mer om projektet här.

PS: Vi ska tillägga att vi under april månad även kommer göra en Införguide till årets 43 ESC-bidrag. Missa inte det!

 

ESC 2017-nyheter

Head of Delegation-möte i Kiev

Under söndagen (12 mars) samlades delegationscheferna för de 43 tävlingsländerna i Kiev för EBU:s årliga Head of Delegationmöte. Mötet är till för att alla delegater ska få en chans att se Kiev innan tävlingen börjar; både arenan, hotellområden med mera. Varje delegation inlämnar också uppgifter till EBU om artist och bidrag. Efter mötet är det nämligen förbjudet att göra ändringar kring dessa val; görs sena ändringar får ens TV-bolag nämligen böter.

På mötet informerar även EBU om tävlingen och kommer med framtida information. Vanligtvis brukar man informera om vilka datum som preliminärt är aktuella för nästkommande års tävling. Dessa datum är som sagt alltid preliminära då EBU vill ta hänsyn med nästkommande års värdland utifrån möjligheten att sända och producera ESC 2018.

En viktig sak som görs vid HoD-mötet är att lotta vilken startposition som värdlandet, i det här fallet Ukraina, kommer att få i finalen. Detta görs ur rättvisesynpunkt för tävlingsproducenterna när de sätter startordningen för finalen. Värdlandet är det enda land som får ett faktiskt startnummer inför finalen; övriga bidrag som kvalar dit (från semifinalerna) samt ”Big Five”-länderna kommer istället få lotta om de ska tävla i finalens första eller andra starthalva. Därefter sätts startordningen.

Det är fortsatt oklart när startordningen för semifinalerna kommer. Den kommer att sättas av tävlingsproducenterna för årets tävling där de måste utgå ifrån fördelningen av den lottning som gjordes i slutet av januari.

 

Nationella-säsongen nästan över: bara Armenien kvar att presentera sin låt

Alla länder som valt genom en mindre/större uttagning eller bara genom finalkväll är nu klara med både artist- och bidragsval. Detta gäller även de som valt allting internt eller delar internt och resten genom uttagning. Utom Armenien som sedan i december är klara med sitt artistval – sångerskan Artsvik som vann finalen av Depi Evratesil. Hennes tävlingsbidrag kommer att heta ”Fly With Me” och har text av Avet Barseghyan och David Tserunyan samt musik av Lilith & Levon Navasardyan. Artsviks bidrag släpps dock först denna lördag – 18:e mars.

Under söndagen (12 mars) kom både San Marino och Ryssland med besked om vilka de ska skicka till Kiev. Bägge dessa länder har väntat in i det sista med att tala om detta. EBU:s deadline för att meddela artist- och bidragsval för årets tävling inföll nämligen under söndagen.

 

Uppdaterade låtversioner och musikvideos

I samband med att nationella-säsongen är över väller det in uppdaterade versioner av årets utvalda Eurovisionbidrag. En del länder som hade tidig final/uttagning har sett till att arbeta om tidigare versioner. Möjligen kanske för att nå högre resultat i tävlingen. Ett sådant exempel är Frankrike som gjort verserna till ”Requiem” lite snabbare + att sångerskan Alma nu sjunger på engelska i refrängen.

Under veckan kommer vi uppdatera låtversionerna som finns på sajten till de officiella videoklippen.

 

Oddsuppdatering inför ESC 2017

8 veckor kvar till ESC 2017 äger rum – så här ser oddsen ut just nu!

Vi fortsätter att ge er läsare en uppdatering om hur oddsen ser ut inför Eurovision Song Contest 2017 i Kiev den 9:e, 11:e och 13:e maj. Varje vecka till och med ESC-veckan (v. 19) kommer vi att redovisa hur oddsen ser ut för de 43 länderna. Av plats- och tidsskäl redovisas dock endast topp 10 respektive botten 10.

Nu när i stort sett alla länder är klara med artist- och bidragsval har oddsen mer eller mindre stabiliserat sig och vi kan börja se på mer unika trender som sker. Bland annat har både Belgien och Portugal gått starkt framåt efter att ha legat i bottennoteringar under stort sett hela vintern. Även Serbien går framåt. I övrigt är toppstriden rätt intakt; Italien leder fortfarande och Sverige ligger på en tredjeplats. Slovenien intar för närvarande jumboplatsen.

Så här såg oddsen ut på kvällen söndagen den 12 mars 2017 (enligt Eurovisionworld.com):*

Topp 10

#1. Italien

#2. Belgien

#3. Sverige

#4. Portugal

#5. Ryssland

#6. Serbien

#7. Australien

#8. Armenien

#9. Rumänien

#10. Azerbajdzjan


Botten 10

#34. Moldavien

#35. Malta

#36. Kroatien

#37. Tyskland

#38. Spanien

#39. San Marino

#40. Albanien

#41. Montenegro

#42. Tjeckien

#43. Slovenien


* Oddsen är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett mellan vår oddsmätning och publiceringen av denna veckas veckonyheter.

 

Eurovision Pre Partyn

Nu börjar säsongen med Eurovision Pre Partyn. Här nedan listar vi några av de fester som kommer att äga rum:

  • 25 mars: Eurovision Pre Party Riga (Lettland) – läs mer här.
  • 1 april: EuroSchlager, Madrid (Spanien) – anordnas av OGAE Spanien, läs mer här.
  • 2 april: London Eurovision Party (Storbritannien) – läs mer här.
  • 8 april: Eurovision in Concert, Amsterdam (Nederländerna) – läs mer här.
  • 21 april: Moscow Eurovision Party, Moskva (Ryssland)

 

Här listar vi de artister som enligt eventens hemsidor är klara för medverkan. OBS! Fler namn tillkommer.

Vi reserverar oss för ev. ändringar i uppställningarna nedan

 

Eurovision Pre Party Riga:

– Triana Park (Lettland)

– Kasia Moś (Polen)

– Navi Band (Vitryssland)

 

EuroSchlager, Madrid:

– Brequette (från årets spanska nationella uttagning med låten ”No Enemy”)

– Maika (från årets spanska nationella uttagning med låten ”Momento Crítico”)

– Mirela (från årets spanska nationella uttagning med låten ”Contigo”)

 

London Eurovision Party:

– Anja Nissen (Danmark)

– Alma (Frankrike)

– Blanche (Belgien)

– Claudia Faniello (Malta)

– Francesco Gabbani (Italien)

– Ilinca feat. Alex Florea (Rumänien)

– Jana (Makedonien)

– Kasia Moś (Polen)

– Lucie Jones (Storbritannien)

– Levina (Tyskland)

– Lindita (Albanien)

– Manel Navarro (Spanien)

– Nathan Trent (Österrike)

– O.Torvald (Ukraina)

– Omar Naber (Slovenien)

– Slavko Kalezić (Montenegro)

– Gästartist: Ruslana (Ukraina, ESC-vinnare 2004)

– Gästartist: Linda Martin (Ukraina, ESC-vinnare 1992)

 

Eurovision in Concert, Amsterdam:

– Alma (Frankrike)

– Artsvik (Armenien)

– Francesco Gabbani (Italien)

– Hovig (Cypern)

– Ilinca feat. Alex Florea (Rumänien)

– Kasia Moś (Polen)

– Levina (Tyskland)

– Lindita Halimi (Albanien)

– Lucy Jones (Storbritannien)

– Manel Navarro (Spanien)

– Navi Band (Vitryssland)

– Nathan Trent (Österrike)

– O’G3NE (Nederländerna)

– Slavko Kalezić (Montenegro)

– SunStroke Project (Moldavien)

– Timebelle (Schweiz)

 

 

Lite noteringar från föregående vecka

Pavlo Shylko avlämnar Ukrainas poäng i ESC-finalen

Uppgifter som rör gällande poängavlämningen i årets ESC-final har nått oss. Nämligen att värdlandet Ukraina har valt att låta DJ Pasha (alias Pavlo Shylko) att vara poängpresentatör för Ukrainas räkning. Han var programledare för ESC 2005 då tävlingen senast var i Ukraina och han läste också upp poängen för Ukraina i finalen 2004. Förutom detta var han även en del av Ukrainas delegation vid ESC 2010 i Oslo.

 

Freddie kommenterar för Ungern i ESC 2017

Fjolårets ungerska ESC-representant Freddie byter i år skepnad från artist till kommentator. Det är nämligen han som ska guida de ungerska TV-tittarna under ESC-veckan i Kiev. Men han blir inte ensam i kommentatorsbåset utan med följer Rátonyi Krisztina. Denna duo tar nu vid efter fjolårets kommentator Gábor Gundel-Takács, som kommenterat för Ungern åren 1998, 2007, 2009 samt alla år mellan 2011-2016.

Som tävlingsartist ifjol lyckades Freddie med sin låt ”Pioneer” gå till finalen där han slutade på nittonde plats.

 

Francesco Gabbani (Italien 2017) gör sommarturné

Årets italienska ESC-representant Francesco Gabbani, som just nu är favorit till segern, har redan nu gjort klart med att göra en sommarturné runt om i Italien. Han inleder i Verona den 19:e juni och kör sedan ytterligare tio föreställningar under juni, juli, augusti och september. Så tänker du resa till Italien i sommar och gillar Francesco Gabbani – passa på att gå och se på någon av hans konserter!

 


 

Kommentera